Barbados, Karibi :: II. del

Avtor: Anej Ferko 7. februarja 2021 Ni komentarjev 18 minut - čas branja.

Drugi del bloga o Barbadosu bo posvečen aktivnostim, ki jih tukaj enostavno ne smete zamuditi. Glede plaž se na Karibih res ni treba vznemirjati, kajti skoraj vse so naravnost čudovite. Je pa Barbados tudi še mnogo več kot samo turizem turkiznega morja.

Plavajte z želvami

Barbados je poznan po svojih morskih želvah. Te domujejo na koralnih grebenih in so ogrožene vrste. Kljub temu so zelo navajene človeške družbe. Na zahodni strani otoka tako poiščite lokalne vodnike s čolni, ki vas bodo z veseljem odpeljali na lokacije, kjer boste lahko plavali z želvami. Priporočam uporabo podvodne kamere, da bodo spomini ostali za vedno. Obstaja tudi veliko ograniziranih čolnov, ki poleg plavanja z želvami nudijo tudi ogled potopljenih ladij, ki so tukaj iz časa II. svetovne vojne. Turkizno morje in želve so preprosto nujna kombinacija, če ste tukaj. Tak izlet vas bo stal med 40-50 dolarji na osebo.

Če ste iz Slovenije pozabite na Harrisonove jame

Domačini za eno največjih čudes otoka označijo apnenčasto jamo s potoki, kjer so speljali vlakec in uživate lahko ob ogledu stalaktitov in stalagnitov. Turistična atrakcija št. 1 je zanimiva za celotni svet z izjemo Slovenije. Postojnska jama je namreč bistveno večja, obsežnejša in bolj atraktivna. Tako da 70 dolarjev za vstopnino raje namenite za kaj drugega.

Jama Animal flower cave in restavracija

Ena bolj nenavadnih točk otoka se nahaja povsem na severu. Tukaj se stikata Atlantski ocean in Karibsko morje. Barbados je namreč najbolj vzhodni karibski otok. Tukaj se skriva morska jama, ki sta odkrila dva angleška raziskovalca leta 1780. Jama se nahaja 6m nad gladino morja. Zaradi visokih valov je dostop do jame pogosto onemogočen. V jami živijo morske vetrnice (po domače Animal flower), po katerih je jama tudi dobila ime. Nad jamo je velika restavracija, kjer se lahko naužijete res spektakularnega razgleda, ko mogočno morje s preko 30m valovi treska v obalo Barbadosa. Restavracija ima tudi nekaj topov, ki so jih prinesli iz potopljenih ladij. V jami se je ob mirnem vremenu mogoče tudi kopati.

Degustacija najstarejšega ruma na svetu – Mount Gay Rum.

Barbados je rojstni kraj ruma. Prav tukaj so namreč odkrili to alkoholno pijačo, ki je simbol karibskih otokov. Destilarna Mount Gay je najstarejša, stalno delujoča destilarna ruma na svetu. Nahaja se v neposredni bližini pristanišča, zato privablja številne obiskovalce, ki na otok pridejo s križarkami. Vodeni ogledi potekajo vsak dan (situacija pred Covid-19). Za vstopnino 40 dolarjev na osebo boste najprej preizkusili njihov rum-punč. Sledil bo 3 hodni preizkus različnih starosti ruma. Na koncu boste šli po vodo, da se boste sploh lahko odpravili naprej. Vodniki so izjemno prijazni. Vse skupaj je precej dobro podprto tudi z video vsebinami. Seveda pa je po ogledu mogoče tudi kupiti rum ali kupe spominkov. Nakup dražjih rumov je še vedno cenejši na letališču.

Barbados je Rihanna!

Rihanna je prva zvezda države Barbados. Je prisotna praktično povsod. Predstavlja otoške sanje in navdihuje številne prebivalce otoka. Nedaleč stran od pristanišča je njena ulica, kjer je odraščala. Ogledate si lahko zunanjost njene hiše. Ne seveda njene sesanje hiše ampak hiše, kjer je živela kot majhna deklica. V skromnem bungalovu so, preden je zaslovela, živeli z družino. Nikakor pa ne smete spregledati dvorca One Sandy Lane, kjer ima Rihanna svoj apartma. Ta butični hotel je namenjen najbogatejšim gostom.

Apartma v katerem se je Rihanna naučila kuhati. Danes se ta ulica imenuje po njej.

Ribja tržnica – Oistins

Vsi ljubitelji rib in morske hrane ne smete pozabiti na obisk Oistinsa. Ribiška vasica je skromna in ne spada med tiste mondene dele otoka. Je izjemno pristna in z res okusno hrano, ki je tukaj celo zelo poceni (primerljivo z evropskimi cenami, sicer pa neprimerno okusnejše). Ne kupujte z očmi ampak z brbončicami. Tukaj ne pričakujte instagram pojedine ampak pojedine, ki jo boste še nekaj časa pomnili. Ne pozabite na obvezno Banks pivo in posedanje na tipičnih otoških klopcah.

Tunin steak s pomfrijem – na prvi pogled čiso nič posebnega. Dokler ga ne probaš. Sam okusnejšega tuninega steaka še nisem jedel.

Z avtom od plaže do plaže.

Za popotovanje po Barbadosu lahko izberete mestne avtobuse. Pravijo, da so svojevrstno doživetje. Vsekakor drvijo povsod in iz njih odmeva glasna glasba. Največ boste zagotovo videli, če se boste lotili raziskovanja z lastnim avtomobilom. Zahodna obala je obdana s čudovitimi peščenimi plažami na katerih se bohotijo ogromne kokosove palme. Ne kampirajte pod njo, saj je lahko smrtno nevarno. Enako se izogibajte strupenim drevesom (ki jih boste opazili tako, da so vsa označena, da pod njimi ne posedajte, saj lahko dobite opekline). Nisva probala 😉

Plaž je res ogromno in ker Barbados ni masovni turizem se boste lahko na njih res naužili čistega in vročega karibskega morja. Praktično vse plaže so res lepo urejene in so kot ustvarjene za pravljične fotografije.

Raj za vse začetnike surfanja.

Kdor bi rad začel s surfanjem je Barbados (po mnenju ekspertov). ena boljših lokacij. Teja se je naučila surfati že na svoji prvi dve urni delavnici. Idealni valovi in nadvse prijazni učitelj surfanja Christian sta popotnica za nova doživetja. Surf šol je veliko, sploh na južno-zahodnem delu otoka, ki je najbolj primeren za začetnike.

Bridgetovn – glavno mesto zasije ponoči

Bridgetown je glavno mesto Barbadosa. Karibi zasijejo s prijaznimi domačini. Lokali navdušujejo s številno happy-hour ponudbo, ki je pri visokih cenah kar prijetna spodbuda. Ljudje iz celega sveta se tukaj družijo. Najbolje je doživeti sončni zahod in potem nadaljevati njihov ritem življenja.

Pridite po dnevi, se “zasidrajte” v enem izmed lokalov v Marini in uživajte v karibskem načinu življenja

Najlepše plaže otoka: Bottom bay, Miami Beach, Crane Beach, Rockley Beach

Tukaj je res sladek problem izbrati najlepše plaže, kajti res si vsak zapiše svoj seznam. Zagotovo pa je ena bolj spektakularnih plaža Bottom bay. Leži na atlantski strani in ima tudi hladnejše morje.

Bottom bay Barbados

The Tiki Bar na Rockley Beach

Rockley beach je najbolj komercialna plaža otoka. Nahaja se v mestu Bridgetown in na njej deluje The Tiki Bar – lokal s hitro prehrano in pijačo, ki ga poznajo praktično vsi na otoku. Neprecenljiv pogled na čudovito turkizno morje razkriva število letal, ki pristajajo na otok. Odlično pivo Carib in Fish burger sta vredna vsakega dolarja.

La Cabane – beach bar

Že v prvem Blogu sva pohvalila La Cabane. To je res lokacija, ki je ne smete zgrešiti. Je v lasti Pape Julies, ki na otoku upravlja z najdražjo restavracijo Cliff. Odprt je vse dni v tednu z izjemo ponedeljka. Popoln lokal za sproščeno uživanje v pijači, hrani, sladicah,… ali samo poslušanju šumenja morja v kombinaciji z elektronsko glasbo. Celo dobrodošlica v Slovenščini vas pričaka na “Foto wallu” ob vhodu.

Svež kokos – obvetna točka tropskih krajev

Za hidracijo na vročem otoku vedno in povsod priporočava kokos. Svež kokos je na Barbadosu na vsakem koraku. Ob cesti jih zjutraj pripeljejo s tovornjakom in potem prodajajo cel dan.

Midva običajno v tropih izgledava takole 🙂 S polnimi rokami kokosov.

Osnovne informacije o Barbadosu so na voljo v I. delu bloga. Če so vam všeč tropska potovanja pa ne spreglejte Bloga o Sejšelih.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.