Grčija Milos :: najbolj epski otok v Kikladih

Avtor: Anej Ferko 4. januarja 2024 Ni komentarjev 20 minut - čas branja.

Milos je zagotovo otok, ki sva ga že dlje časa imela na seznamu najbolj zaželjenih grških otokov. Zaradi številnih fotografij sem imel do otoka res velikanska pričakovanja. In mirno lahko rečem, da je Milos med najlepšimi otoki v Grčiji. In ga enkrat obvezno morate obiskati. Zato, ker se vam bo zagotovo uvrstil na seznam najljubših grških otokov!

S svojo pristnostjo združuje tipične grške elemente (tradicijo, kulinariko in tradicionalne vasice) s prav nezemeljskimi elementi, ki so posledica res velike vulkanske dejavnosti v preteklosti. Prav lava v številnih barvah je tista, ki ustvarja nezamenljivo podobo Milosa. In verjemite: ta grški biser ne bo več dolgo neokrnjen in turistično manj poznan. Instagram in ostala omrežja so ga v letu 2023 že izstrelila med zvezde. V času pisanja tega bloga sva ena prvih, ki ta otok sploh predstavljava v slovenščini. Verjamem, da se bo to v nekaj letih močno spremenilo.

Zvezda instagrama – plaža Sarakiniko. Fotografirano s Canon EOS R6 24-105 f4 IS L

Kje se nahaja Milos

Otok Milos je najzahodnejši otok v otočju Kikladi, 120 kilometrov vzhodno od obale Lakonije. Je med najmanj raziskanimi otoki in je bil v preteklosti večinoma otok, kjer so se prebivalci ukvarjali z ribolovom in rudarjenjem. S svojo dolžino od vzhoda proti zahodu meri približno 23 km, od severa proti jugu 13 km, in njegova površina je ocenjena na 151 kvadratnih kilometrov. Večji del otoka je divji in hribovit. Urejenih cest je malo, del otoka je tudi velikanski kamnolom. Od tukaj so namreč pridobili številne kamnine za znamenite grške akropole in templje. Celoten otok ima okrog 5 tisoč prebivalcev.

In verjemite: ta grški biser ne bo več dolgo neokrnjen in turistično manj poznan.

Kot preostanek skupine je otok vulkanskega izvora. Vulkanska dejavnost se je začela pred 2 do 3 milijoni let, nazadnje pa je izbruhnila pred 90.000 leti med pleistocenom. Še vedno velja za miren vulkan, ki bi lahko ponovno izbruhnil. Po obliki je otok zelo podoben Santoriniju, saj se še vedno močno vidi, kje je bil prvotni krater vulkana.

Plaka vas bo navdušila zvečer, ko zaide sonce. Tedaj se napolnijo ulice. Fotografirano s Canon EOS R6 z objektivom 24-105 f4 IS L.

Kako priti na Milos?

Milos podobno kot Naxos nima mednarodnega letališča. Zato je za turizem tukaj najbolj pomembna ladijska povezava. Najpogostejša povezava je z odhodom iz Pireja (Atene). To je tudi najpogostejša in hkrati najcenejša možnost. Na voljo je običajna ladja z neposredno povezavo do pristanišča Milos, kjer potovanje traja 5 ur, medtem ko obstajajo tudi ladje, ki prej potujejo skozi pristanišča Kythnos, Serifos, Sifnos in včasih Kimolos. V tem primeru traja potovanje 7-8 ur.

Za potovanje iz Slovenije je pogosta tudi povezava, da najprej letite na Santorini in od tam s trajektom na Milos. Predvsem poleti pa je koristno vedeti, da imamo 2x tedensko povezavo z Atenami, ki se jo splača izkoristiti. Grški letalski prevoznik Aegean je odlična in cenovno ugodna izbira.

Med poletnimi meseci je na voljo hitra povezava s t.i. speedboati oz hidrogliserji z več otoškimi destinacijami v Kikladih, kot so Syros, Paros, Naxos, Tinos, Ios, Sikinos, Folegandros, Santorini, Kreta in Rodos. Ti gliserji potujejo podobno kot “avtobus” in krožijo med otoki in se vračajo tudi v Atene. Vožnja iz Aten do Milosa s hitro ladjo traja samo 3 ure. Vse vozovnice lahko rezervirate preko spleta.

Omeniti velja tudi dejstvo, da je ladijski prevoz omejen na vreme. Midva sva v septembru imela to smolo, da se nisva morala pravočasno vrniti iz Milosa v Atene, kjer naju je čakal večerni let za Ljubljano. Ker je pihal res močan veter prek 100 km/h se je namreč ladijski promet med Atenami in otoki povsem ustavil za en dan. Tako sva morala potovanje “prisilno” podaljšati še za nekaj dni, ki sva jih nato preživela v Atenah. Tukaj velja posebej pohvaliti letalsko družbo Aegean, ki nama je za nekaj deset evrov na osebo premaknila letalske vozovnice. Tako da sva plačala samo premik odhoda in ni bilo potrebno kupiti novih vozovnic.

Če prihajate naravnost na Milos iz Aten (zaobidete druge otoke ali se nato odpravite na druge otoke), lahko rezervirate direktne lete z družbami Aegean, Sky Express in Olympic. Ti letijo na Milos v samo približno 45 minutah. Seveda je veliko hitreje kot vožnja s trajektom (tudi s hitrim), vendar so običajno veliko dražji (približno 100 eur v eno smer).

Milos ponuja veliko različnih “oblik mobilnosti”

Kako potovati po otoku – tokrat malo drugače

Midva sva na Milosu imela najet avto. Že ob prevzemu so nama povedali, da je velik del otoka neprevozen. Prav s flomastrom so nama porisali zemljevid, kje se lahko voziva in kje ne. Ker sva prevozila res že veliko otokov, na kakšnem tudi že imela okvaro avta, zato sva bila prepričana, da pretiravajo. A ne. Milos ima res zelo slabe ceste. Po tako slabih cestah sva se vozila recimo še na Baliju. Urejena je praktično edino glavna cesta, ki pelje od Adamantasa in se razcepi na zahodni in vzhodni del. Manjše ceste so makedamske in določene prevozna samo za vozila s štirikolesnim pogonom. Na severo-vzhodni strani, kjer je velikanski rudnik, pa je vožnja dovoljena samo tovornjakom.

Zato bi vam na tem otoku najbolj priporočala izposojo “buggy avtočkov”. Ti so prav narejeni za ta otok. Sicer boste izgubili luksuz klima naprave, bolj se boste morali zaščititi pred soncem, a hkrati se boste lahko peljali bistveno dlje, tudi do bolj zakotnih delov otoka (kamor midva na žalost nisva mogla). A glavne znamenitosti in atrakcije boste lahko obiskali tudi z avtom.

Do večine glavnih plaž poteka tudi avtobusna povezava. Grški javni prevoz na otokih je smešno poceni, je pa res, da so vozni redi “znanstvena fantastika” in da si morate res vzeti čas, če želite potovati na ta način. Taksijev na otoku skoraj da ni oz jih je malo. Velja pa omeniti, da so cene goriva na Grških otokih precej višje, kot smo to vajeni doma.

Zaradi velikih vzponov tukaj ne bi priporočala vožnje s skuterji. Ki jih je tudi res zelo malo, sploh v primerjavi z drugimi grškimi otoki.

Glavne znamenitosti otoka Milos

Plaža Sarakiniko – najbolj fotogenična plaža v Grčiji

Fotografirano s Canon EOS R6 z objektivom 16-35 f4 IS L.

Daleč najbolj dih vzame prav plaža Sarakiniko. Plaža ima dejansko takšno pokrajino, kot je nisva videla praktično nikjer drugje. In še najbolj spominja na Luno. Tudi na uradni spletni strani otoka pravijo, da ima plaža “lunarno pokrajino”, zaradi katere se močno razlikuje od vseh drugih obal v Grčiji, saj vključuje osupljive, gladke bele skale z veliko vodoravnimi plastmi.

Ko pokrajino obsije rumeno sonce v t.i. “golden hour” je pravi raj za ustvarjanje nezemeljskih fotografij. Fotografirano s Canon EOS R6 z objektivom 16-35 f4 IS L.

Pokrajina je res zelo edinstvena, saj se ponaša tudi s številnimi jamami , ki jih lahko vsakdo razišče s pomočjo svetilke! Tudi tista na telefonu bo dovolj. Plaža je večinoma kot taka nastala zaradi nanosa fosilov in nekaterih vulkanskih izbruhov, ime pa naj bi dobila po saracenskih piratih, ki so jame uporabljali kot zavetje.

Plaža kot plaža ni nič posebnega. Še posebej, ker je na delu otoka, kjer zelo pogosto piha močan veter. Je pa atraktivna, ker je tako drugačna in zato privlači fotografe iz vsega sveta. Še posebej ob sončnem zahodu. Septembra zaradi visokih valov ni bilo veliko kopalcev. So pa poletne fotografije tukaj precej bolj prepričljive.

Mesto Adamantas

Pristaniško mesto Adamantas ali krajše Adamas je vstop v raziskovanja tega grškega biserja. To pristanišče povezuje otok z Atenami in tudi s sosednjimi otoki. Z vzponom nad mesto vas čaka slikovita ravnina, na kateri se bohoti Plaka – glavno mesto otoka. Ta še posebej zažari v nočnem času in s svojo arhitekturo hitro spominja na Santorini. Ja, celo na slavni Santorini!

Majhno mestece skriva številne restavracije, trgovinice s spominki in družinske hotele. Je tudi dobro izhodišče, saj se najaha praktično v sredini otoka. Fotografirano s Canon EOS R6 z objektivom 16-35 f4 IS L.

V starodavnih časih je bilo starogrško mesto Milos bližje vhodu v pristanišče kot današnji Adamantas. Raztezalo se je po pobočju med vasjo Trypiti in pristajališčem v Klimi. Danes tam najdemo ostanke rimskega gledališča ter dele mestnih zidov. Nekateri izmed najbolj osupljivih umetniških zakladov so bili odkriti prav na tem območju. Med njimi izstopajo čudoviti kip Afrodite (ali znane tudi kot Miloške Venere), ki zdaj domuje v Parizu (Muzej Louvre), Asklepij, ki je v Londonu ter impozanten kip Posejdona in arhaični Apolon, ki ju občudujemo v Atenah.

Vas Plaka

Plaka je takoj za Santorinijem, ko opisujem najboljše foto lokacije v Grčiji. Tiste tipične.

Plaka je glavno mestece otoka. Je verjetno najbolj tipično grška stvar na Milosu. Če boste izbirali namestitve si poglejte tudi Plako. Sama Plaka ima ob vznožju veliko urejeno parkirišče, ki je s stopnicami povezano z mestom. Mesto je odlično izhodišče za večerna druženja, večerje z razgledom ali ustvarjanje fotografij s tipičnimi grškimi motivi.

Ne pozabite na stativ. Nočnih motivov je tukaj neskončno.

Tukaj boste našli tradicionalne bele hiške z modrimi polkni, prijetne ozke ulice, čudovite roza rože in bele cerkve z modrimi kupolami. Med sprehajanjem pa lahko vedno uživate v pogledu na morje. Glavno mesto izgleda res kot ena mala vasica in ima zagotovo svoj čar. Seveda je tukaj tudi veliko prijetnih restavracij.

Pogled iz starega obzidja na mesto Plaka. Na levi strani urejeno parkirišče, na desni strani glavni trg. Mestece je praktično gorska vasica.

Sončni zahod na gradu Plaka

Iz prestolnice Plaka, naredite majhen vzpon do Grad Plaka. Nekdanji beneški grad od katerega je danes ostalo le še staro obzidje. S pogledom na morje boste na vrhu hriba našli malo belo cerkev. Poiščite lepo mesto pred sončnim zahodom in uživajte v prizoru sončnega zahoda.

Ribiška vasica Klima – najbolj barvita ribiška vas na Milosu

Nekdaj so bile to hiške, ki so v “garaži” imele prostor za ribiške čolne. Danes so te hiške spremenjene v apartmajčke.

Klima je še en fotografski biser na severni obali Milosa. Je nekdanja ribiška vasica. Teh je na tem otoku res veliko. Na priročni lokaciji je na notranji strani zaliva Milos v obliki podkve (kar pomeni mirnejšo vodo in odlično plavanje), nedaleč od Plake. Do nje vodi ozka in strma cesta. Za pot iz Plake boste potrebovali slabih 10 minut. Pred majhno ribiško vasico je veliko, brezplačno parkirišče, kjer sva parkirala tudi midva. Do same Klime je nato še slabih 5 minut hoje.

Klima je fotografski biser na severni obali Milosa. Je nekdanja ribiška vasica.

Zaradi svoje zaščitene lege in dejstva, da je bila precej skrita pred potmi nadležnih piratov, je bila ta prisrčna vas priljubljen dom domačinov že od okoli leta 7000 pr.

Bele skale v ozadju, v ospredju pa pisane hiške vasice Klima.

Zamislite si zlate sončne zahode, ki razkrivajo svojo čarobnost nad zalivom Milos, kjer pisane hiške slikovito zaživijo na ozadju belih skalnatih pečin. Svetloba se igra na vodi, medtem ko uživate v srkanju ouza na čarobni terasi s pogledom, ki seže v neskončnost. Jutra prebudijo nežno šumenje valov ob obali, ki vas nežno pripravi na dan, ki ga boste preživeli obkroženi s kristalno čisto vodo. Klima navduši v vseh delih dneva in majhne hiške so na voljo tudi za najem. Ne priporočam, da ste stalno tukaj, a za kak dan si lahko privoščite res čisto dozo grškega hedonizma.

Ko boste v Klimi si privoščite še kosilo ali večerjo v lokalni restavraciji Astakas. Velja za eno najboljših na otoku. Zagotovo je ena z najlepšim razgledom. Poleti in v času večerje ne pozabite na rezervacijo, ker je restavracija praktično neprestano polna gostov. Jedi so odlične. Ne pozabite vprašati, kaj imajo iz sveže morske ponudbe.

Ribiška vasica Mandrakia

V središču Mandrakije je cerkev Zoodohos Pigi. Zgrajena je na hribu in izgleda, kot da se dviga nad preostalo vasjo.

Ko se peljete iz Plake proti severni obali, pridete v še eno ribiško vas Mandrakija. Zaradi barvitih vrat takoj pade v oči. Pristanišče je še vedno v uporabi, zato lahko tukaj opazite tradicionalne čolne. Vas Mandrakia je zgrajena okoli majhnega zaliva s čudovito modro in turkizno vodo. Pravzaprav je celoten pogled na majhno vasico tako popolno lep, da se zdi kot prizorišče za film in ne kot dejanska vas, kjer se ljudje preživljajo z ribištvom.

Če ste ljubitelji morske hrane se tukaj ustavite za kosilo v restavracija Meduza. Tudi izven sezone je restavracija vedno nabito polna, saj ponujajo sveži ulov in klasično grško gostoljubje.

Ribiška vas Pollonia na skrajnem severu

Še ena ribiška vasica se nahaja čisto na severovzhodnem koncu otoka. Je še najbolj podobna tipičnim turističnim mestom v Grčiji. Kjer je glavna ulica ob kateri so hoteli, restavracije in bari. Vse skupaj je res močno pomanjšana različica. Domneva se, da je Polonija dobila ime po starodavnem Apolonovem templju. Kot ribiška vasica je Pollonia znana po tavernah z ribami in morskimi sadeži, hkrati pa velja za eno najboljših lokacij za vašo nastanitev v Milosu, saj ponuja vse od nizkocenovnih studiev, družinskih apartmajev, luksuznih apartmajev in hotelov.

Glavna plaža v vasici je izjemno plitva. Ob prihodu hidrogliserjev tako pričakujte, da se bo gladina morja precej pomaknila višje proti cesti. Da vam ne bo zalilo brisač in vsega vrednega, kar imate s seboj, kot se je to zgodilo nama. A na srečo sva torbo s fotografsko opremo imela na pravem mestu in je bila primerno zaščitena. Tako jo je le poškropilo.

Ribiška vasica Firopotamos z “mačjo” plažo

Firopotamos je majhna ribiška vas na severni strani otoka, približno 4 km stran od glavnega naselja Plaka. Pot do tja je kot potovanje v preteklost. Ob plaži stojijo majhne hiše ribičev, ki še danes živijo tukaj. Vrata so tudi tukaj pobarvana v različnih barvah. V vodi nekaj čolnov, ki nežno poskakujejo na valovih turkizne vode. To je še eno čudovito okolje za sprostitev in fotografiranje.

Vsak gost te plaže “dobi svojega mucka”. Ki se prijazno uleže na brisačo in se prepusti božanju. Kaj takega res še nisva zasledila nikjer.

Voda je res kristalno čista. Po vsej plaži so pesek in drobni prodniki. Okolje je varno in primerno za vse. Na tej plaži sva videla tudi ogromno muckov, ki jih turisti in domačini pridno hranijo in negujejo. Ta plaža nosi tudi sloviti napis: “I ask god what is Greece and he said: My home”

V bližini lahko občudujete majhno belo kapelo svetega Nikolaja. Po tradiciji je on zaščitnik mornarjev. Zato je na grških otokih običajno najti kapele v spomin svetemu Nikolaju.

Pаpafragаs

Pаpafragas je še en skriti dragulj severnega Milosa, razkriva svojo edinstveno lepoto ob starodavnem najdišču Philaκopi in nedaleč stran od slikovitega Pollonia. Ta nenavadna plaža je sestavljena iz treh majhnih kanalov, ki se povezujejo skozi visoke morske pečine. Nekateri deli teh kanalov tvorijo zanimive jame in oblike, ki jih je narava izoblikovala skozi čas. Plavanje je mogoče le, če valovanje morja ni premočno.

Dva od teh kanalov preprosto očarata s svojimi drobnimi prodiniki, kar ustvari slikovito “plažo”. Ozka pot, ki se prepleta med skalami, vodi do morja, pri čemer je spust in kopanje prepuščeno osebni odgovornosti obiskovalcev. Na fotografijah izgleda res čudovita, moraš biti pa kar pogumen, da se odpraviš do dna pečine. Na območju so nameščene tudi informativne table, ki opozarjajo na morebitne nevarnosti.

Pogled z vrha je resnično spektakularen, saj se odpre čudovit panoramski razgled na obalo in modro odprto morje.

Plaža Firiplaka

Do sedaj smo se dotaknili predvsem severne strani otoka. Plaža Firiplaka pa se nahaja na južni strani otoka med plažami Provatas na zahodu in Tsigrado na vzhodu. Predstavlja eno najbolj priljubljenih plaž na otoku. Plaža se razteza ob obsežnih vulkanskih pečinah, prekritih s snežno sivim drobnim peskom in belimi prodniki ob plitvih turkiznih vodah.

Na voljo so senčniki, ležalniki in bar. V bližini obale lahko opazujete ogromno skalo s pečino. Skale ob plaži so v vseh barvah, ki si jih lahko zamislite.

Plaža Paleochori z “vulkansko” hrano

Plaža Paleochori je tudi na jugovzhodni strani otoka. Ta plaža združuje tri plaže in je posejana z drobnimi kamenčki. Plaža je razdeljena nekako na tri dele. Na osrednji del z restavracijo in skrajna dela na levi in desni, ki sta bolj umaknjena in bolj zasebna.

Kuhar medtem ko zakopava jedi v vroč pesek na plaži – t.i. Vulcanic Food.

Na glavni plaži se nahaja restavracija Sirocco, ena najboljših tavern na Milosu . Grki pridejo sem iz Adamasa na kosilo ali večerjo. V času (grškega) kosila je pogosto gneča in lahko traja nekaj časa, preden dobite hrano. Grška klasika bi lahko zapisali. V restavraciji Sirocco nimajo samo dobre hrane , ampak imajo tudi svoj način priprave. Popoldne ponujajo namreč t.i. Vulcanic Food . Lahko je vse: zelenjava, ribe, krompir, jagnjetina in drugo meso. Sestavine zavijejo v alu folijo in zakopljejo v pesek pod restavracijo. Ta pesek je namreč zelo vroč, kajti tukaj je še vedno precej aktivna fulkanska para. Ko zavitki folije dovolj dolgo odležijo, jih ponovno izkopljejo in še vroče postrežejo.

Je to najlepši grški otok?

Prav je, da odgovoriva še na to vprašanje. Grčija ima od 2 do 6 tisoč otokov. Število naseljenih otokov je različno navedeno med 166 in 227. Sam priznam, da ima vsak otok nek svoj čar, čeprav z plažami, hrano in gostoljubjem navdušujejo praktično vsi. Milos je zagotovo najbolj drugačen od vseh do sedaj videnih. Ker je divji. Tak, kot da si prišel sem leta 1980. Ko še ni bilo turistov, interneta. Tukaj še v avtu slabo lovi ena radijska postaja, kaj šele, da bi imeli signal za telefon. Tisti osnovni, ne 5G za prenos fotografij. Plaže navdušijo, ker so zelo drugačne. Prebivalci so še bolj dostopni. Turizem se še razvija. Verjetno bo čez 10 let marsikaj drugače. Zato ga obiščite, dokler je še tak. Ali ga preskočite, če iščete otok z all-inclusive ponudbo in divjim nočnim življenjem. Ker tukaj imajo divje nočno življenje samo mački, ki jih je res veliko. Za njih je tukaj slavni Mikonos.

Kdor rad fotografira mora vsaj enkrat priti na grški otok Milos.
Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.