Bali, Indonezija :: II. del

Avtor: Anej Ferko 1. novembra 2018 Ni komentarjev 11 minut - čas branja.

Bali je z vzponom socialnih omrežij postal ena izmed bolj zaželjenih svetovnih destinacij. Letala tukaj pristajajo praktično na 3-5 minut. S svojo hindujsko tradicijo so nekaj povsem samosvojega v Indoneziji. 

Kdaj je najboljši čas za obisk Balija?

Bali ima vroče tropsko podnebje. Temperature se preko celotnega leta gibajo okrog 30 stopinjami. Vlažnost je okrog 85%. Bali ima dve dobi – suho in deževno. Suha doba nastopi med aprilom in septembrom. V tem času je pričakovati tudi malce višje temperature. Vrhunec sezone je za Bali zagotovo v času poletnih dopustov. Če se le da, se potovanju v tem času izognite. Ker turistov je tukaj res ogoromno. Deževna doba nastopi med oktorborm in marcem. Deževna doba ne pomeni, da cel dan dežuje. Tedaj je več padavin, ki so v glavnem kot tropske nevihte, ki po kakšni uri izginejo.

Skočite na skuter in se odpeljite v neznano. Riževa polja in gozdovi kokosovih palm so recept za zabavo.
Skočite na skuter in se odpeljite v neznano. Riževa polja in gozdovi kokosovih palm so recept za zabavo.

Potovalni načrt za Bali.

Površina Balija meri 5.561 km² (Slovenije 20.273 km²). Na otoku živi 3,5 milijona prebivalcev. Glavno mesto otoka je Denpasar. Turizem se je tukaj najprej razvil v mestu Kuta, kjer je tudi glavno letališče Denpasar. Južni del otoka je bistveno bolj razvit in turističen. Na severu prevladuje kmetijstvo in je tudi manj obljuden.  Kuta se je razvila v mesto z mnogimi hoteli vseh kategorij, hoteli pa so zrasli tudi v naseljih severno od Kute (Legian, Seminjak) in južno od nje (Tuban, Jimbaran), na jugovzhodni obali (Sanur, Benoa, Nusa Dua), pa tudi na težje dostopni severni obali (Lovina, Amed). Kulturno prestolnico Balija zagotovo predstavlja Ubud. Mesto je dobilo ime po balijski besedi “ubud”, kar pomeni medicina. Do tega poimenovanja je prišlo, ker je mesto bilo prvotni vir zdravilnih rastlin in zelišč. Ubud je zagotovo del balija, ki ga mora obiskati vsak turist. Med mesti so slabe prometne povezave zato so kljub majhnim razdaljam potovalni časi zelo visoki. Večina domačinov zato za potovanja raje izbira skuterje, s katerimi se lažje izogibajo gneči.

Neskočni bazeni so na Baliju zelo pogosti.
Neskočni bazeni so na Baliju zelo pogosti.

Koliko časa nameniti za Bali?

Za Bali si lahko vzamete 14 dni ali pa eno leto. Mnogi turisti so si tukaj našli dom ali celo prostor za ustvarjanje. Nizki bivanjski in življenski stroški privabljajo mnoge tujce. Sporazumevanje z lokalnim prebivalstvom poteka v Angleščini. Osnovno sporazumevanje znajo praktično vsi. Hitro se pa zgodi, da vam za vse odgovorijo z “yes” in s širokim nasmeškom, kar je prvi signal, da sogovornik ne razume, kaj želite.

Česa ne smete zamuditi.

Ubud Monkey forest

Na Baliju deluje več parkov, kjer kraljujejo opice. Največji je Ubud Scared Monkey Forest. V njem živijo tri velike družine makak opic (Macaca fascicularis). Park je lepo urejen, opice tudi nenehno hranijo in tako preprečijo njihovo napadalnost. So navajene turistov in tako se z njimi lahko fotografirate. Zelo rade turistom tudi kaj izmaknejo – recimo robčke, plastenke z vodo. Le božanje opic ni mogoče, ker se opice ustrašijo in kaj hitro pokažejo svoje zobe. Sam park je v središču mesta, tik ob glavni aveniji. Zato pogosto opice skačejo tudi izven ograde. Park ima vstopnino okrog 7 evrov. Park je res odlično doživetje za vse starosti. Saj so opice izjemno smešne in prikupne. Za fotografe priporočam, da vzamejo seboj čim boljši zoom objetkiv.

Bali Butterfyl park

Manj znana turistična destinacija je park metuljev. Nahaja se slabih 15 minut vožnje iz Ubuda. Ni velik, navduši pa z edinstvenim vpogledom v razvoj metuljev. Od gosenice do metulja. V parku namreč gojijo tropske metulje različnih vrst. Naju je še posebej fasciniral metulj, ki se je pred nami še ves zmečkan zvalil iz kokona. Nato ga čaka še dan v posebni sobi, da se nauči leteti. Nato ga spustijo med tisoče rož v parku, ker nato leta med množicami drugih metuljev.

“Eat, pray, love” film se je snemal ravno na tej tržnici.

Tržnica Ubud

Tržnico v mestu Ubud je med zvezde izstrelil film Eat, pray, love. Slavni prizor Julije Roberts med nakupovanjem po tržnici je prikazan skoraj tako, kot je tudi v resnici. Za boljše doživetje dodajte še kar nekaj obiskovalcev. Obvezno morate preizkusiti balijsko kavo. Na tržnici pričakujte ogromno barantanja in res nizke cene.

Najdražja kava na svetu – luwak kava.

Na poti iz Ubuda proti riževim plantažam se morate obvezno ustaviti na Luwak Coffee Bali Plantation. Tukaj si lahko od blizu pogledate proces proizvodnje najdražje kave na svetu. Sam proizvodnji postopek je sledeč: živali Luwak (po slovensko cibetovka) se hranijo z zrni kave, le-te iztrebijo neprebavljene. Zaradi posebnega prebavnega sistema in encimov, ki sodelujejo pri prebavi, tako zrna dobijo poseben okus, kar se nato opazi pri aromi skuhane kave. Iztrebljena zrna nato delavci poberejo, očistijo in prodajo. Zaradi tega dolgotrajnega postopka in dejstva, da na leto lahko pridelajo le okoli 500 kg, se lahko cena povzpne na 175 dolarjev za pol kilograma. Na plantaži imajo sicer gojijo tudi čaj. V okviru vodene ture boste deležni tudi degustacije. Tik ob plantaži je še ena atrakcija Balija – velike gugalnice.

Najdražja kava na svetu - luwak kava. 
Luwak oz cibetovka se hrani s semeni kave. Izločene nato očistijo in prepražijo. Proizvodnja poteka povsem ročno.

Velike gugalnice.

Gugalnice je med zvezde ponovno izstrelil instagram. Zato jih je na Baliju vedno več in več. Turisti imamo namreč radi nekaj posebnega. Midva sva izbrala največjo gugalnico ob plantaži. Doživetje je precej adrenalinsko in spada med tiste, ki jih enkrat v življenju pač moraš doživeti. Sploh, če si tukaj na tem delu sveta.

Riževa polja.

Riževih polji je na Baliju res ogromno. Lahko izberete tista bolj obljudena, ki so tudi na večini turističnih fotografij. Sama sva si jih ogledala in so naju pustila prej hladne, kot polne navdušenja. Bolj naju je navdušilo lastno raziskovanje. Vzameš motor in se z njim zapodiš med kupe riževih polj. Tam lahko v popolni tišini uživaš v čudovitih razgledih na tisoče in tisoče riževih polj, ki te obdajajo. Nezamenljiv vonj riža je prisoten že na poljih. Doživetje, ki na Baliju moraš doživeti.

Templji…

Midva sva jih obiskala kar nekaj. Na splošno jih lahko ločimo na turistične in tiste bolj zasebne. Na Baliju ima namreč skoraj vsaka hiša svoj tempelj. Za tiste turistične sva se vozila tudi 2 uri v eno smer. Da sva srečala stotine turistov, ki so motili Balijce med procesom molitve in se fotografirali na vsakem koraku. Midva nisva za to sceno sva si rekla. In sva si raje ogledovala tiste manj obljudene. Si predstavljate kolono stotine ljudi, ki se drenja za fotografijo. No, tega si ne želite doživeti.

Sončni zahodi

Sončni zahodi na ekvatorju so vedno nekaj posebnega. Kratki a vendar v toliko čudovitih barvah da jih je skoraj nemogoče ujeti s fotografskim objektivom. Kič na kič. In ta kič enostavno morate doživeti.

Varnost na Baliju?

Lahko rečem, da sva se počutila varne. Nisva imela niti enega incidenta. Res je, da spadava med previdnejše turiste, kljub temu pa s seboj prenašava kup sodobne tehnologije, ki bi lahko koga zamikal, da se z njim okoristi. Domačini so izjemno prijazni in ker so globoko verni hindujci od njih res ni za pričakovati, da bi storili kaj takega. Je pa res, da je na otoku ogromno ljudi in poznava primere, ko so ljudje prišli domov brez telefonov itd…

Vas zanima, če ste pravi za popotovanje na Bali. Več preverite v prvem blogu iz Balija.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.