Mehika Jukatan – I. del – kako potovati

Avtor: Anej Ferko 4. junija 2022 2 komentarja 9 minut - čas branja.

Mehika je v “koronskem času” postala še bolj vroča turistična destinacija. Okrog potovanja v Mehiko krožijo številne zgodbe in praktično vsak naju je vedno vprašal, kako varno je bilo potovati. V slabih treh tednih sva prevozila slabih 2.000 km, obiskala tiste najbolj in tiste precej manj turistične destinacije. In tudi v enem trenutku se nisva počutila ogrožena ali da bi nama bilo neprijetno. Karibska obala Mehike očara in potovanje v Mehiko se je na najinem seznamu najljubših potovanj prebilo v sam vrh. Močno priporočava!

Kako se odpraviti v Mehiko?

Midva sva potovala v lastni režiji. Kar pomeni, da sva si sama zagotovila letalske vozovnice in uredila namestitve. Karte sva kupila 4 mesece prej. In ker so bile tedaj še izjemno nepredvidljive razmere (Francija je imela zelo stroge pogoje za vstop, podobno Nemčija) sva se odločila, da bova potovala preko Turčije. Turkish airlines ima odlično povezavo med Ljubljano in Istanbulom. Letalo potuje celo dvakrat dnevno, tako da si lahko enostavno izberete željeni datum odhoda. Le v zakup je potrebno vzeti, da potovanje preko Istanbula terja svoj časovni davek (4h praktično izgubiš samo z letom tja in potem spet preko Slovenije letiš proti Mehiki. Let iz Istanbula je najprej do Mexico City-a. Potniki za Cancun ostanemo na letalu, ki potem leti še dobro uro do Cancuna. Tako precej utrujen od potovanja prispeš v Cancun – najbolj Ameriško mesto v Mehiki. Zaradi čakanja v Istanbulu priporočava, da imate kartico Diners, kjer lahko uživate v udobju sodobnega salona v Istanbulu, kjer vas poleg hrane in pijače seveda čaka tudi internet in morebitno polnjenje mobilnih naprav.

Za to barvo vode se splača pripotovati na drug konec sveta

Mehika – Jukatan – Quintana Roo

Pred potovanjem v Mehiko si je dobro razjasniti kar nekaj pojmov. Mehika je namreč ogromna država. Je namreč kar 14. največja država na svetu in meri 1.964.375 km² (Slovenja 20.271 km²). Kar pomeni, da je skoraj 100x večja od Slovenije. Je izjemno raznolika in država ima praktično vse od gorovij do tropskih deževnih gozdov.

Jukatan velja za najbolj varno državo v Mehiki.

Polotok Jukatan je turistični biser države, ki ga obdaja Mehiški zaliv in Karibsko morje. Celoten polotok meri 181.000 km² (Slovenja 20.271 km²). Polotok obsega mehiške zvezne države Jukatan, Campeche in Quintana Roo, pa tudi gvatemalsko departma Peten in skoraj ves Belize. Prvotno je bila tukaj glavna dejavnost živinoreja. V sedemdesetih pa se je s prihodom ameriškega kapitala pričel razcvet turizma. V tem delu je namreč poleg fantastičnih plaž tudi izjemno kulturno bogastvo stare kulture Majev.

Midva sva v času najinega potovanja raziskovala predvsem državi Jukatan in Quintana Roo. Jukatan velja za najbolj varno državo v Mehiki in je hkrati zibelka Majevske civilizacije. Ljudje tukaj so izjemno prijazni. Quintana Roo pa s prestolnico Cancun velja za najbolj turističen del Mehike.

Atrakcija št. 1 v Mehiki – Majevske piramide Chichen Itza.

Je varno? Sta srečala kartele?

Priznam, da sem na spletu prebral ogromno o Mehiki. Prvotno predstavo o bitkami med karteli na ulicah razbijejo že članki prvih popotnikov. A še vedno se kje najde nekdo, ki je šokiran ob specialcih na ulicah in pristonosti vojske v turističnih delih. “V Mehiko potujem že od leta 1986. Ko sem prvič obiskal Cancun so bili tukaj še večinoma ribiči. Na velikih poltovornjakih so vozili tune. Vse je bilo še res pristno,” nama je v prjetnem klepetu zaupal američan iz San Francisca, ki ima danes tu že nekaj nepremičnin, posvojil je celo psa. “Karteli imajo moč nad policijo. Seveda je policija podkupljena. A sam v več kot tridesetih letih nisem naletel na noben zaplet s policijo. Zato je tukaj vojska, ki skrbi za red in občutek varnosti med turisti,” je hitro razložil pristonost vojske, tudi na določenih turističnih plažah. Policija in vojska sta tukaj res povsod. A so izjemno prijazni in tudi z njimi lahko hitro klepetaš. Mene so ob fotografiranju na plaži povprašali kaj počnem in s humorjem je vojak v polni bojni opremi in z avtomatskim orožjem v rokah dejal, da je mislil, da slikam Tequilo in da naj uživam v Mehiki. Takšne debate z vojakom res nisem pričakoval in je hitro razbila mit o gronzih vojakih na plažah. Hitro ugotoviš, da so to mladi postavni mladeniči, ki v stilu nadaljevanke Baywatch paradirajo po plažah. Samo brez rdečih kopalk in z mitraljezi. Mexican style je pač mexican style.

Tradicionalni plesalci na plaži in nacionalna garda, ki v stilu nadaljevanke Baywatch nadzira dogajanje. Strah in trepet kartelov.

Zagotovo ste kje prebrali še zgodbe o “fake policiji”, ki te ustavi in želi denar. Po pogovoru s številnimi sogovorniki takih zgodb ne moreva potrditi v tem delu Mehike. Predstavniki rent-a-carja so nama celo zaupali, da policija Rent-a-carjev sploh ne ustavlja.

Mehika omogoča tudi pestro nočno življenje ali pa preprosto uživanje ob poletnih večerih s cocktailom v roki.

V slabih treh tednih se res nikoli nisva počutila ogrožene. Tudi ponoči sva šla praktično v vseh mestih okoli. Se spoznavala z domačini, turisti. Zanimivo je, kako vse zanima fotografija in če imaš v rokah fotoaparat se hitro zapleteš v pogovor. Tako sva sredi Tuluma spoznala Izraelca, ki tukaj živi in je bil tudi že v Ljubljani. Debata se je seveda začela o tem, kateri fotoaparat uporabljam in če sem zadovoljen.

Kaj pričakovati v Mehiki?

Sedaj, ko smo dali skozi vojsko in policaje je čas za lahkotnejše teme. Mehika je raj. Če uživate v turkiznem morju, okusni hrani v velikih količinah in imate radi lahko pivo, potem boste tukaj uživali na vsakem koraku. Plaže so veličastne. Karibsko morje in Mehiški zaliv navdušujeta z res turkizno vodo, ki je po vsem še kristalno čista in topla. Če v Ljubljani radi zavijete v Mehiško restavracijo in se imate za ljubitelja Mehiške kulinarike boste jedi z nacho sirom tukaj zaman iskali. “Veste, dodajanje sira v našo hrano se je začelo v ZDA. Ti so nato to predelano mehiško hrano izvozili tudi v Evropo. A prava Mehiška hrana ni takšna. Je polna svežih sestavin, limete, pekočih omakic,” nama je razložil prijazni gostinec, ki je vrsto let živel in delal v ZDA.

Kaj je lahko bolj mehiškega kot ledeno mrzla Corona in čudovit sončni zahod na otoku Holbox (bereš Olboš).

Fižol, koruza in čiliji (sveži ali posušeni) veljajo za nekakakšno “sveto trojico“ mehiške kulinarike, ki so se ji s prihodom Špancev v 16. stoletju pridružili še pšenica, meso udomačenih živali (govedina, svinjina, perutnina) in seveda začimbe (cimet, klinčki, zvezdasti janež, vanilija, koriander ipd.). Tukaj si boste privoščili tudi res kraljevske zajtrke iz svežega tropskega sadja in mlečnih izdelkov. Zanimivo je tukaj res bogata tudi veganska prehrana, saj je praktično celoten polotok obdan s tropskim gozdom in je tropskega sadja tukaj res ogromno. Tropsko sadje prodajajo številni prodajalci tudi s samokolnicami (beri karjolami). Na plažah, po mestih,…

Cene v Mehiki?

Mehičani uporabljajo svojo lastno valuto Pesos (MXN). Naj vas ne začudi, da so cene označene z oznako $, kar pri njih pomeni pesos. Ameriški dolar se v Mehiki vedno označuje z USD. Praktično na vsakem koraku lahko plačujete tudi z dolarji. Kartično plačevanje je v turističnih delih zelo prisotno, na deželi imejte pri sebi gotovino. Za 1 euro dobite cca 20,9 mehiških pesosov. Tako da je preračunavanje valute enostavno. Cene se močno razlikujejo od turističnih delov do podeželja. Vrhunec cen zagotovo predstavljata Cancun in Tulum. Sploh Tulum je v času korone postal izjemno zaželjena destinacija in pričeli so zaračunavati praktično vse. Si predstavljate, da obstaja tudi doplačilo za gopro kamero, če se odpravite v jame ali doplačilo za drone, če greste na jezero. Tu doživite tudi to.

Številne lagune so pravi raj za fotopotep.

Drugače je Mehika cenejša od Evrope. Namestitve so res poceni. Za lep hotel se odšteje manj kot 100 eur na noč. Dobiti se da tudi še dosti ceneje.

Rent-a-car sva izbrala preko Bookinga, kjer sva izbrala tudi dodatno zavarovanje. Kljub temu bodo od vas pričakovali dodatno kavcijo (1.000 usd), ki jih lahko plačate brez provizije s karticama Diners ali Mastercard in z 2% provizijo, če plačujete s kartico Visa (navedeni primer je za Europcar). Za 16 dnevni najem avtomobila sva odštela nekaj več kot 500 EUR. Je pa avto ob teh razdaljah res nujna stvar. Vožnja je enostavna, cene goriva so manj kot 1 EUR. Avtomobil vam bo dal tako svobodo, da lahko potujete kamorkoli.

Prve dni boste pekoče omake jedli le poredko. Po 2 tednih se jih boste že močno navadli in doma jih boste že pogrešali.

Cene v restavracijah in tipičnih “tacosih” so precej nižje (vsaj 20%) kot pri nas. Za 10 eur boste dobili glavno jed, vedno pa dobite še predjed – male tortiljice z omakicami, ki jih dobite praktično povsod. Cena piva se vrti okrog 40-60 pesosov v lokalih in cca 20 v trgovini. V lokalih so številne happy-hour ponudbe, ki običajno trajajo kar nekaj ur in v tem času za ceno enega prejmete dva koktejla. Na vročem soncu kaj več kot dveh tudi ne boste spili, saj vam bodo takoj udarili v glavo.

Še posebej boste uživali ljubitelji morske hrane. Ameriška kava pa je seveda tukaj hit in je dostopna na vsakem koraku.

Za koliko časa se odpraviti v Mehiko?

Vprašanje za milijon dolarjev je zagotovo, koliko časa želite preživeti tukaj. Mehika ima svoj čar in zato s časom ne varčujte. Seveda se da na hitro pogledati ključne stvari tudi v petih dneh in se nato odpraviti nazaj. A tako dolga pot si zasluži vsaj 14 dnevno raziskovanje. Kajti prav najlepše stvari nastanejo tedaj, ko odkrivate čare mehike brez plana.

V naslednjem blogu vam bova razkrila največje znamenitosti, ki jih na Jukatanu preprosto ne smete izpustiti.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

2 komentarja

 1. Saša Kos pravi:

  Pozdravljena,
  mene pa zanima kje sta rentala avto? Če lahko zaupata prosim

  1. Anej Ferko pravi:

   Se opravičujem za pozen odgovor. Avto sva najela preko Bookinga – vzela sva Europcar. Izjemno pozitivna izkušnja. Ob prevzemu na letališču so nama cel avto poslikali in slike sva takoj prejela na email.
   Možno je bilo plačilo z vsemi možnimi karticami (treba je bilo dati depozit). Depozit so vrnili takoj, ko sva vrnila avto.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.