Grčija, Naxos :: zaljubili se boste v ta grški otok

Avtor: Anej Ferko 31. decembra 2023 Ni komentarjev 24 minut - čas branja.

Kikladski otoki imajo med seboj precej slovitih imen. Naxos je manj priljubljen kot sosednja Mikonos in Santorini, ki sta zagotovo najbolj “zaželjena” ali pa skomercializirana grška otoka. In izmed vseh otokov je vedno lepo odkrivati nove in nove. Za Naxos vam nikakor ne bo žal, da ste ga obiskali. Prav nasprotno – zagotovo se bo uvrstil med tiste, ki vam bodo bolj ostali v spominu. Je mini Grčija, saj ima vse lastnosti Grčije združene v en otok, ki ga lahko doživite v samo enem tednu.

Naxos združuje najlepše, kar se v Grčiji da združiti. Čudovito pokrajino in lepe plaže.

Sploh septembra je Naxos še posebej očarljiv, ko se da najti tudi povsem osamljene plaže. Sicer je Naxos precej raznolik. Ponuja praktično vse od starega mestnega jedra, gorskih vasic, celo zelene pokrajine (kar ni običajno za Kiklade, ki so običajno bolj goli) do številnih kamnitih in peščenih plaž. Naxos je namreč največji otok med Kikladi. Tu vidim njegovo največjo prednost – saj se turisti na otoku zlahka porazgubijo. Je tudi raj za kajtarje, ki sem prihajajo iz celega sveta.

Osnovne lastnosti otoka Naxos

Naxos je s površino 423 km2 največji otok med Kikladi in bi lahko rekli, da obsega približno dve mestni občini Ljubljana. Na otoku živi približno 15 do 18 tisoč ljudi.

Središče otoka je mesto Naxos, ki je zgrajeno na hribu. Na vrhu hriba ima celo grad iz beneškega obdobja. Sicer pa navduši s klasičnimi ozkimi uličicami s številnimi trgovinicami, bari in restavracijami. Staro mestno jedro je ostalo iz sredneveškega obdobja in je lepo ohranjeno. Tako da boste lahko ustvarili številne lepe fotografije iz tipičnih grških uličic. Ne manjkajo niti številne “roza rože” – Bugenvilije. Bugenvilija je vzpenjavka, ki jo v mediteranskih deželah pogosto uporabljajo kot pergolo.

Danes poznamo več kot 300 vrst te plezalke, ki cveti v številnih barvah.

Gre za vzpenjavko, ki v nekaterih primerih doseže impresivnih 25 metrov in je bila odkrita v 18. stoletju s strani priznanega botanika Philiberta Commercona. Commercon je svoje odkritje poimenoval po francoskem pomorščaku Louisu Antoinu de Bougainvillu, ki je v tistem času plovil po svetu. Bougainville je ta čudoviti cvet prinesel iz oddaljene Brazilije. Njegova pustolovščina po svetovnih morjih je tako privedla do uvedbe te prečudovite rože v evropsko kulturo.

Zakaj ni Naxos bolj priljubljen?

To vprašanje sva si zastavljala praktično cel čas raziskovanja otoka. Domačini vas bodo hitro prepričali, da je Naxos najlepši Grški otok. Sama sva obiskala res že veliko število grških otokov in za Naxos lahko suvereno rečeva, da spada med ene najlepših. Prvič predvsem zato, ker je dovolj velik, da se turisti porazgubijo. Ima sicer nekaj komercialnih plaž, katere lahko mirno preskočite. A na Naxosu lahko odkrivate tudi ene izmed res najlepših plaž v tem delu Evrope. Predvsem pa so le te izjemno raznolike. Najdete lahko vse od klifov, rumene mivke, drobnih belih kamenčkov in vse do vulkanskih skulptur, ki spominjajo celo na slovite Sejšele. Je neke vrste Grčija v malem, saj ponuja prav vse s čemer zna Grčija očarati. Lepo glavno mesto z avenijo, ki zaživi ponoči, nekaj najlepših plaž v Kikladskem otočju, celo nekaj zgodovinskih ostankov.

Sama sva obiskala res že veliko število grških otokov in za Naxos lahko suvereno rečeva, da spada med ene najlepših.

Ima tudi najvišjo goro na Kikladih. In kar je pri Grčiji vedno prisotno – vrhunsko kulinariko za dostopno ceno v kombinaciji z vedno nasmejanimi in prijaznimi Grki. Prebivalci Kikladov radi povedo, da so oni še bolj prijazni od tistih, na jonski strani.

Plaža Agios Prokopios navduši s turkizno vodo. Poleg nje so manjša slana jezera v katerih uspevajo bakterije, ki ustvarijo to znamenito roza barvo. Neobičajen pojav za Evropo. Fotografirano z DJI mini 3 pro.

Kako priti na Naxos?

Naxos nima lastnega mednarodnega letališča. Ima majhno letališče, ki preko poletja deluje predvsem v povezavi z Atenami ali kot pristajališče za manjša letala. Kot zanimivost vam lahko povem, da to letlišče nima niti lastne avtobusne postaje. Enosmerna letalska vozovnica za 40 minutni let z malim 10 sedežnim letalom iz Aten vas bo prišla približno 100 evrov na osebo. Računajte še na dodaten strošek za prtljago.

Seajet ponuja izkušnjo hidrogliserja s hitrostjo plovbe tudi do 65 km/h.

Velika večina turistov na Naxos pride z ladjami in trajekti. Število turistov na otoku je tako omejeno z dnevnimi povezavami trajektnih linij. Kar se izkaže kot dobro, kajti otok se še vedno ohranja v precej manj komercializiranem stanju. Tukaj ne pričakujte velikih hotelskih verig, all inclusive rezortov in podobnega. Naxos ima v večini zgolj družinske hotele.

Večji Blue Star Ferries je počasnejši. A omogoča plovbo tudi v slabših vremenskih pogojih.

Pot od Aten do Naxosa traja od 4 do 6 ur. Odvisno ali za prevoz izberete klasičen trajekt ali “hidrogliser”. Hidrogliser je dražja različica, a je vožnja udobnejša in predvsem hitrejša. Midva sva za Seajets SPEEDRUNNER JET 2 hidrogliser (Pireus/Athens – Naxos) odštela cca 60 eurov na osebo. Na dopustu pa seveda šteje vsaka dodatna ura. Naxos je v sezoni večkrat dnevno povezan tako s Pirejem (glavno Atensko pristanišče), kot tudi z manjšo lokalno Rafino. Ladje običajno vozijo od otoka do otoka. Tako da se lahko iz Naxosa hitro presavite tudi na kateri koli drug otok in tam nadaljujete potovanje. Ladijske vozovnice kupite direktno na spletni strani prevoznika, saj boste tako privarčevali oz ne boste plačevali dodatne provizije.

Majhno glavno pristanišče je prva točka ob prihodu na otok.

Koliko časa preživeti na Naxosu?

Za Naxos priporočava, da si vzamete vsaj en teden časa. V tem času boste spoznali celotni otok in se predvsem naužili grške kulinarike. Res težko primerjam okusno grško hrano s katero drugo destinacijo. Sploh morska hrana je tukaj božanska. Nikakor pa ob jedi ne pozabite na Grško solato in kozarec lokalnega vina. Pol litra domačega vina se po restavracijah dobi med 5 in 7 evri. Na Mikonosu bi za isto vino plačali med 50 in 70 evri.

Portara ali Apoleonov tempelj so ostanek templja, ki je tukaj stal nekoč. Mit pravi, da je bil otoček Palatia točno tam, kjer je Ariadno, minojsko princeso, zapustil njen ljubimec Tezej, potem ko je ubil Minotavra na otoku Kreta.

Kdaj obiskati Naxos?

Grške otoke običajno obiskujemo med poletnim dopustom, torej julija in avgusta. A verjetno je najboljši čas za obis Naxosa prav september. Ko se sezona končuje, morje je še vedno zelo toplo, dnevne temperature pa niso prevroče. Sicer se sezona na grških otokih začne s prvomajskimi prazniki in konča konec oktobra. Pozimi na otoku praktično ni turistov.

Glavno mesto Naxos. V pristanišču parkiran velik hidrogliser. Na levi strani fotografije se vidi Apoleonov tempelj, desno pa staro mestno jedro z gradom. Fotografirano s Canon R6 70-200mm F4 IS L

Kako potovati po Naxosu?

Naxos je prevelik, da bi izbrali skuter. Tega običajno priporočava za manjše grške otoke. Na Naxosu je avto obvezna oprema. Z njim boste lahko dostopali do praktično vseh plaž na otoku, se svobodno odpeljali do gorskih vasic in raziskovali lepote otoka. Midva sva avto najela kar preko Bookinga. Izbrala sva znanega svetovnega ponudnika Herz, ki nama je po res dobri ceni uredil Fiat Pando. Verjetno najbolj primeren avto, ki si ga lahko želiš na Naxosu. Cene najema vozil se bodo gibale med 25 in 50 evri.

Pogled iz sobe. In na desni fotografiji celotno naselje Magic Village.

Namestitev, ki bi jo priporočala prav vsem

Midva sva bivala v Naxos Magic Village. Prijazni lastnik Petros naju je takoj sprejel in ob mojih prvih nekaj grških pozdravih smo hitro postali prijatelji. Mene pa so vsak dan naučili kakšno novo grško besedo. Hotel leži južno od glavnega mesta nad plažo Paralia Kleftonisia. Ponuja čudovite razglede. Le eno “vrsto” nad hotelskim kompleksom so zgradili sodobne vile, ki jih ponujajo v najem za približno 5 evrskih tisočakov za en teden. Magic Village je tipičen grški družinski hotel, ki je sestavljen iz množice samostojnih enot. Vse sobe imajo klimo, kopalnico, tv in internet. Ta je bolj slab, a v času prenosa podatkov to niti ni tako problematično. Hotel ima tudi svoj bazen, tenis igrišče in restavracijo.

Le eno “vrsto” nad hotelskim kompleksom so zgradili sodobne vile, ki jih ponujajo v najem za približno 5 evrskih tisočakov za en teden.

Za rezervacijo se lahko obrnete kar direktno na njihovo spletno stran. Nimava nič od tega, da rezervirate pri njih, a hotel res ponuja odlično izhodišče in predvsem prijazne zaposlene. Pravo grško doživetje se bo namreč začelo že na recepciji, ko boste takoj prejeli pijačo dobrodošlice. Petros nama je zaupal, da ima določene goste, ki k njim prihajajo že več kot 20 let. Celotne družine, ki imajo že v naprej rezervirane sobe in vedo bivajo v isti sobi.

Obvezno ne spreglejte

Eggares Olive Press Museum, Café & Shop

V vasi Eggares stoji Eggares Olive Press, eni najstarejših preostalih oljčnih mlinov Naxosa. Prenovljena stiskalnica za oljke Eggares ima bogato zgodovino, ki sega vsaj v pozno 19. stoletje, ko je stiskala lokalno pridelane oljke za vaško skupnost. Stiskalnica za oljke je v lasti družine Lianos že vsaj pet generacij in jo je pred kratkim obnovil znani gradbeni inženir Yiannis Protonotarios, ki se je lotil tudi prenove okoliške posesti. Locirana je ob glavni cesti, tik ob grški pravoslavni cerkvi. Na prvi pogled deluje, kot da je cerkvica del posestva.

Če se še niste zaljubili v grško kulinariko se boste tukaj. Ne spreglejte sladoleda iz oliv.

Danes je bila prvotna kamnita zgradba elegantno prenovljena, da vzbuja občutek tradicije, posodobljen v sodobnem belem kikladskem dizajnu. Razstavni prostor Olive Press prikazuje originalne proizvodne materiale, ki so jih nekoč uporabljali na tem mestu. Tukaj lahko obiskovalci uživajo v brezplačnem ogledu in kratki predstavitvi o prvotni proizvodnji oljčnega olja v tistem času. Pika na i je res prijazno osebje, ki te praktično takoj navduši. Poleg razstavnega prostora je oljčna trgovina, kjer potekajo degustacije oljk in je na voljo izbor spominkov iz oljčnega olja.

Spiros je peta generacija družine, ki se ukvarja z olivami. Navdušil vas bo takoj s poznavanjem posla in tudi geografije. Takoj je vedel za Slovenijo in razložil, da je naša zastava z goro, medtem ko ima Slovaška križ.

Nočni pogled na Apoleonov tempelj in središče Naxosa

Mesto ponoči res zaživi. Sploh, ker grki radi jedo pozno v noč. Številne restavracije vas bodo navduševale predvsem z morsko hrano. Privoščite si sprehod po glavni aveniji. Obvezno se ustavite na kakšnem Gyrosu. Ime Gyros izhaja iz grške besede γύρος, ki v prevodu pomeni „vrteti se, obračati se“. Takšno ime je dobil zaradi tega, ker je meso za pripravo gyrosa nanizano na veliko železno palico, ki je postavljena ob grelec ali ogenj in se nenehno vrti. Prodajalci pa zapečeno meso z dolgim nožem nenehno režejo stran. Gyros je v grške vode zašel v 19. stoletju. Prav tako kot mehiški tacosi in arabske shawarme, je tudi gyros ena od različic turškega Döner kebaba (grki sicer to ne radi priznajo). Najprej so ga pripravljali zgolj v mestu Thessalonika, kmalu pa se je razširil po celotni Grčiji in tudi drugod po svetu.

Taverna Perama

Slabih 6 kilometrov Naxosa leži Taverna Perama. Tradicionalna grška restavracija navduši z odlično hrano, dostopnimi cenami in nadvse prijaznim osebjem ima na Tripadvisorju oceno 5. In to več kot zasluženo je uvrščena na prvo mesto restavracij v tem delu Grčije. Restavracijo vodita Nikos Katerinis in njegova žena Anna, ki sicer prihaja originalno iz Nemčije.

Skriti dragulj Naxosa je v sezoni nabito poln, tako da se obvezno naročite. Porcije so res velike. Vidi se, da uporabljajo sveže in kakovostne sestavine. Piko na i v čudovitem ambientu dajo še številni domači mucki, ki seveda vedno prosijo za hrano. Čeprav se jim vidi, da so dobro rejeni, saj res živijo v raju. Gostoljubnost grkov je tukaj res vidna v vsem sijaju.

Midva sva tukaj večerjala kar večkrat. Ker so jedi res navdušile.

Filoti – gorska vasica

Majhna gorska vasica Filoti je znana kot najlepša starodavna vasica na otoku. Ime Filoti je jonskega izvora in je največja vas na Naxosu. Nahaja se 18 kilometrov od Naxosa. Je tradicionalna kikladska vas, zgrajena amfiteatralno na pobočju gore Zas, s tipičnimi belimi hišami z ravnimi strehami in ozkimi ulicami, po nekod posutimi s cvetjem.

Prebivalci svoje strehe v toplih poletnih mesecih uporabljajo kot balkone ali terase. Glavna ulica je središče vaškega življenja v smislu kavarn in restavracij. Majhen tlakovan trg, imenovan Gefyra (grško – most), je obdan s slikovitimi “kafenia” (grškimi tradicionalnimi kavarnami), kjer strežejo tudi ouzo in prigrizke, ter številnimi tavernami in trgovinami, vse v senci ogromne, veličastne platane, ki omogoča hladen vetrič.

Vas je znana po ozkih ulicah in pisanih stolih. Je čudovita točka za lovljenje sončnega zahoda.

Najlepše plaže Naxos

Najlepše plaže so na zahodni strani strani otoka. Vrstijo se praktično druga za drugo. Vzhodni del otoka je zelo gorat.

Agios Prokopios Beach

Nekateri jo uvrščajo med ene izmed najlepših plaž Evrope. Dolga je približno 3 kilometre. Plaža je dobrih 5 kilometrov oddaljena od mesta Naxos. Ta dolga plaža svetlega peska ima svetlo turkizno vodo in njena naravna lepota je takšna, da pritegne številne obiskovalce.

Agios Prokopios Beach

Za parkiranje je med plažo Agios Prokopios in solinami tik za plažo (tri roza jezera) veliko prostora. Septembra je bilo res neomejeno prostora za parkiranje. Poleti pa lahko hitro postane zelo kaotično, zato pridite zgodaj, če vozite, ali pa se odpravite na zahodni konec plaže, kjer je nekoliko tišje. Kar zadeva trgovin, obstaja vrsta majhnih supermarketov, ki se nahajajo tik ob plaži, kjer prodajajo vse od pijač in prigrizkov do očal in opreme za potapljanje. Seveda ne manjkajo niti napihljivi flamingoti.

Agia Anna in nudistični biser pri kapeli Agios Nikolaos.

Vulkanske skale tik pod kapelico Adios Nikolaos.

Naxos je bil v preteklosti znan tudi kot otok s številnimi nudističnimi plažami. Z leti in komercializacijo se je nudizem umaknil na bolj osamljene plaže. In med Agio Anno in Maragkas leži ena najlepših plaž otoka. Z velikanskimi vulkanskimi kamninami in turkiznim morjem res močno spominja celo na Sejšele. Na vrhu te vulkanske pečine leži čudovita kapelica Agios Nikolaos (svetega Nikolaja). Južneje od nje pa se na nekaj zalivčkih res odpirata dve čudoviti plaži. Obe sta nudistični, a sta res pravi biser otoka. Septembra je obiskovalcev res zelo malo, tako da se lahko povsem sprostite in vržete v morje povsem svobodni. Logično pa je, da iz tam nimava fotografij.

Kapelica Agios Nikolaos in kamnita plaža s turkizno vodo na eni izmed nudističnih plaž

Maragas Beach Naxos

Ko se z avtomo odpravite proti jugu otoka boste takoj za Agio Anno našli plažo Marakgas, naslednja pa bo Plaka. Plaži se praktično držita druga druge. Plaka je na jugu, Maragas pa na severu. N plaži Maragas najdete številne beach bare, kjer se lahko zabavate tudi podnevi. Še vedno to niso Zrće. So pa glasba in cocktaili.

Plaža Plaka

Nekaj, kar je bila le nudistična plaža, je danes ena najbolj priljubljenih plaž Naxosa, ki je ohranila delce svojega prvotnega značaja. Do Plake lahko pridete po poti, ki jo povezuje s plažama Agios Prokopios in Agia Anna. Do Agie Anne je asfaltna cesta, nato pa obalna makadamska cesta v zelo dobrem stanju. Celo polivajo jo dnevno, da se ne praši preveč. Plaža Plaka se razteza približno 4 kilometre, zaradi česar je zelo dolga plaža. Le deli so urejeni, tako da so senčniki in ležalniki vzdolž precejšnje dolžine. Med visoko sezono je precej prometna, a vseeno bolj umirjena kot plaža Agios Prokopios ali Saint George.

Če ste ljubitelj čistega morja boste tukaj uživali v neskončnih kombinacijah plaž. Od mivke, skal,…

Rt številnih vulkanskih plaž

Ko se od plaže Plaka odpravite naprej proti jugu boste prišlo do številnih manjših plaž – Orkos, Paralia Mikri Vigla.

Številne samotne plaže z velikanskimi skalami.

Ostanki hotela na rtu Alyko

Nikoli dokončan hotel je danes prava atrakcija.

Skoraj v središču polotoka Alyko je dolgo zapuščen in nedokončan hotelski kompleks. Menda izhaja iz časov vojaške hunte v Grčiji. Domneva se, da je bila ta gradnja po zamenjavi vlade nezakonita. Že ko danes pogledate ruševine, boste ugotovili, da je bil to popolnoma nesorazmeren projekt. Predvidevali so hotel s kar 1000 sobami. Komercializacija Naxosa ni uspela. So pa ostale ruševine hotela, ki danes služijo številnim umetnikom, ki tukaj ustvarjajo res posebne grafite. Le te so ustvarili številni umetniki: WD Wild Drawing iz Balija, grški umetnik Skitsofrenis, ki je ustvaril predvsem ženske portrete in učiteljica Lia Koutelieri, ki uči umetnost v Atenah. Znana je predvsem po svojei poslikavi z ženskim očesom.

Grafiti lepo zakrijejo “brutalnost velikega” hotelskega kompleksa.

Tak kos bi popolnoma uničil lepoto Alyka in značilen biotop polotoka. Na srečo so po desetletjih sporov ta nori projekt preprosto opustili. Danes tu prenočijo samo kakšni kamperisti.

To je majhen zaliv, obdan z majhnimi pečinami in prekrit z drobnimi zlatimi peščenimi zrnci in kamenčki. Vode so azurne barve in kristalno čiste. Njeno morsko dno je ob obali plitvo, vendar se čez nekaj časa poglobi, zaradi česar je plaža popolna za kopanje. Dve izjemno podobni plaži sta tudi na severni (Hawaii beach) in na južni strani (Alyko) zapuščenega hotelskega naselja.

Pyrgaki beach

Pyrgaki beach je od naxosa oddaljena 19 kilometrov. Je južneje od plaže Alyko. Bolj, kot se boste pomikali južneje od mesta Naxos, manj bo obiskovalcev na plaži. Še posebej septembra. Ta plaža je znana po drobni rumeni mivki in precej nizko vodo. Zato bodo tam še posebej uživali tisti, ki imajo radi toplo morje. Ker nekega velikega plavanja tukaj ne pričakujte.

Ostanki hotela čisto na zgornjem delu fotografije, plaža Alyko vmes in čisto spodaj plaža Pyrgaki Beach. Fotografirano z DJI mini 3pro.

Med plažo Pyrgaki proti jugu se nahaja makedamska cesta, ki spet povezuje številne manj obljudene plaže. Ki pa niso nič manj lepe.

Agiassos beach

Odlična vidljivost v kristalno čisti vodi. Naxos je najbolj zelen med kikladskimi otoki.

Naslednja večja plaža je Agiassou. Le ta ima čisto na severu prijetno malo družinsko restavracijo, kjer se čas ustavi. Imenuje se Neraida Agiassou. Ima simpatično terasico, tako da lahko kosilo ali večerjo pojeste skoraj čisto na plaži. V hladilniku imajo dnevni ulov in ko ga zmanjka, se tudi konča ponudba. Hrana je vrhunska, cene so smešne. Signal za internet pa komaj obstaja. Tukaj boste res doživeli tisti pristni čar grčije. Ko je babica za štedilnikom in kuha, ostali člani družine skrbijo za goste, vmes pa seveda pride kak očarljiv grški maček.

Restavracija Neraida Agiassou, nad njo so sobe Studio Paradise. In spodaj čudovito grško morje.

Pozabljeni sever otoka

Severno od mesta Naxos boste našli številne plaže, ki bodo res popolnoma osamljene. Sploh v septembru se ne čudite, če boste tam popolnoma sami. Izberite si en dan in si oglejte drugo za drugo. Ceste so sicer v precej slabem stanju, zato je priporočljivo, da imate avto z malce večjo oddaljenostjo od tal. Vsaj Fiat Pando.

Tukaj prevladujejo plaže z večjimi kamni. Voda ostaja res čista in topla (tudi v septembru).

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.