Krf, Grčija :: Več kot samo otok za Maturantski izlet

Avtor: Anej Ferko 10. februarja 2021 Ni komentarjev 13 minut - čas branja.

Ob omembi otoka Krf se vas bo večina spomnila na maturantski izlet. Krf je namreč že desetletja ena najpriljubljenejših maturantskih destinacij. Tudi sam sem tukaj preživel svoj maturantski izlet in ga kot vodnik in animator doživel še neštetokrat. Je otok, ki bo pri meni vedno na posebnem mestu. A je tudi otok, ki ponuja mnogo več, kot samo maturantsko ponudbo in divje nočno življenje. Je blizu in popoln v svoji nepopolnosti.

Kje se nahaja Krf?

Otok Krf je najsevernejši grški otok in hkrati tudi najbolj zelen. Jonski otoki združujejo sedem otokov – Krf, Kefalonija, Zakintos, Itaka, Lefkada ter manjša Paxos in Antipaxos. Zaradi prijetnega podnebja so ti otoki zelo rodovitni in zeleni. Krf je drugi največji izmed sedmih Jonskih otokov in vsekakor spada med najlepše grške otoke. Zaznamujejo ga številni oljčni nasadi, ciprese in agrumi (pomaranče, limone, lubenice, melone), ki pokrivajo kar 70 % otoka. Homer ga je imenoval otok prijaznih Feačanov (Corfioti), ki so velikodušno med sebe sprejeli Odiseja in mu pomagali v sporu s Pozejdonom.

Razgled iz hotela in restavracije Golden fox proti Paleokastritsi.

Otok meri 592 km2 (toliko meri Praga ali Blatno jezero na Madžarskem). Je hkrati najsevernejši in najbolj zahodni otok Grčije. Od Albanije ga loči le 2,5 km in ne bodite presenečeni, če boste po nekod ujeli albanskega mobilnega operaterja. Kar se zna končati kot visok strošek ob vrnitvi v domovino, zato si telefon le nastavite na ročno iskanje omrežja. Zaradi geografske lege je bil skozi celo zgodovino tarča mnogih osvajalcev.

Esplanade v mestu Krf. Tukaj je kava najdražja, čas pa se ustavi.

Otok ima mednarodno letališče. Le to ima običajno odlične povezave z Italijo in Atenami. V poletnem času na otok vozijo predvsem čarterski poleti iz različnih evropskih držav. Tukaj je največ turistov iz Srbije, Velike Britanije, Nemčije in Slovenije. V mestu Krf je tudi mednarodno pristanišče, kjer pristajajo trajekti na rednih linijah iz Benetk ali Ankone. Če res niste avanturist se trajekta raje izognite in se prepustite udobju letalskih prevozov.

Ljubljana - Krf z letalom = dobro uro
Benetke - Krf s trajektom = 22-26 ur
Ankona - Krf s trajektom = 16 ur

Zakaj se odpraviti na otok Krf?

Če ste bili na Krfu kot maturanti imate zagotovo na otok lepe spomine. A kljub temu otok ponuja še veliko več, kot samo maturantske zabave in najbolj komercialne destinacije. Otok je med najbolj obiskanimi grškimi otoki. Navdušuje s svojo gostoljubnostjo. Grška kuhinja je izjemno gurmanska in tukaj se splača uživati in vzeti čas za dobro hrano. Tukaj so ustvarjali številni umetniki (Oscar Wilde, Goethe). Na tem otoku se je rodil tudi pesnik Dionysios Solomos, avtor Himne svobodi, ki je grška nacionalna himna.

Postopoma se je čarovnija otoka [Krf] naselila nad nami tako nežno in oklepajoče kot cvetni prah.

Gerald Durrell

Krf navdušuje z izjemno raznolikostjo. Ta se kaže na vseh korakih. Obala in plaže so praktično vseh oblik in barv. A kljub obiskanosti se da najti tudi manj obljudene in samotne delčke pod soncem. Priporočam, da si na Paleokastritsi sposodite gliser ali najamete taxi-boat in se odpravite na ribji piknik, na delčkih obale in povsem odrezani od sveta.

Je cenovno zelo dostopen. Turistične agencije ponujajo odlične aranžmaje v simpatičnih družinskih hotelih. Ker je blizu je primeren tudi za tiste, ki niste vajeni letenja z letalom. Tudi cene v restavracijah so povsem primerljive s cenami pri nas. Je netipičen grški otok po izgledu, a tipičen po gostoljubju in domačnosti. Takoj se boste počutili sprejete.

Hrana si zasluži svoj odstavek

Kdor se še ni zaljubil v Grško kuhinjo se bo zagotovo na enem izmed grških otokov. Midva jo preprosto obožujeva. Hrana in pijača imata pri Grkih posebno mesto. Grki običajno jedo le dva obroka – zajtrk in običajno obilno grško večerjo. Tukaj obvezno preizkusite Suvlaki (ražniči po balkansko), Musako, Gyros ali katero izmed morskih specialiste. Mečarica, zobatec, hobotnice ali jastog. Vse so se najde na Krfu. Velik poudarek pri hrani je na mesnih jedeh. Značilna za grško hrano sta začimbi bazilika in origano, skoraj vse jedi, pa pripravljajo izključno na olivnem olju. Na Krfu boste pogosto v jedeh našli tudi cimet. Tisti, ki niste ljubitelji mesne hrane, pa si boste lahko privoščili  vseeno veliko različnih solat, od najbolj znane grške, paradižnikove, pa vse od solate s tuno in morskimi sadeži.

Svoj odstavek si mora zaslužiti tudi Gyros. To je grški fast-food. Originalno je Gyros iz svinjskega ali ovčjega mesa. Seveda pa je danes tudi že piščančji in lahko se ga dobi tudi kot vegeterjanskega! Na vrteči palici pečeno meso se nareže in posrteže s pomfrijem, paradižnikom, čebulo in tzazikijem. Tzaziki je kremni namaz iz grškega jogurta, naribanih svežih kumaric, česna, olivnega olja in začimb. Se vam že cedijo sline? Gyros je pač del kulture in nujen obrok, če smo v tem delu sveta. Gyros se lahko postreže kot pita (izgled kebaba) ali na krožniku (gyros plate). Vsi pravi ljubitelji gyrosa niti ne pomislimo, da bi ga jedli na krožniku!

Grki so odlični kuharji in njihova kulinarika res redko kje razočara. Ne pozabite še na kakšno tradicionalno sladico. Recimo (ne prebrati redimo) grški jogurt z medom (priljubljen za zajtrk) ali baklavo.

Kaj se pije v Grčiji?

Ne sodite odstavka po naslovu. Tokrat vam ne bom izdal, katera pijača je najbolj priljubljena pri slovenskih maturantih ali s katero pijačo so fantje najpogosteje osvajali dekleta. Grčija je tudi odlična lokalna pijača. Čeprav v nočnih klubih pogosto točijo popolne ponaredke, ki imajo z originalno pijačo skupno le še ime.

Zagotovo je najbolj znana pijača OUZO. To je najbolj tipično grško žganje. Običajno je postrežen ohlajen z vodo. Je izboljšan ekstrakt destilacije grozdja in drugih južnih sadežev, katerim se dodaja janež. Zaradi janeža ima tudi najbolj opazen okus. Grki pravijo, da je pitje ouza umetnost in način življenja. Poanta ni v ouzu, ampak v tem, s kom ga pijete. Ouzo je čista brezbarvna pijača, ki postane motna in bele barve, ko jo mešamo z vodo ali ledom. Janeževo olje se sicer raztopi in postane nevidno, takoj ko ga zmešamo pa se janeževo olje spremeni v kristale, zaradi česar pijača postane motna. Ouzo vsebuje 40 % alkohola.

Grki pravijo, da je pitje ouza umetnost in način življenja.

Na Krfu morate obvezno preizkusiti še Kumkvatov liker. Je tipična pijača otoka in je narejen iz mini pomaranč, ki rastejo samo še na Krfu in Siciliji. Je oranžne barve in izjemno sladek. Priljubljen tudi kot spominek.

Grško pivo Mythos je moje najljubše. Lahko in pitno pivo je na voljo praktično povsod. Izvaža se celo v več kot 30 držav po vsem svetu in je najbolj znano grško pivo. Če pridete v lokal in rečete “ena mythos parakalo” vam bo natakar zagotovo prinesel pravo mrzlo grško pivo. Grška dogodivščina se lahko začne.

Plaže na otoku Krfu

Krf ima zelo raznolike plaže. Od drobnih kamenčkov, velikih kamnov pa do mivke.

Kanal ljubezni na Sidariju
Kanal ljubezni na Sidariju.

Sever.
Na severu prevladujejo klifi. Kjer klifov ni so plaže posute z zlato mivko. Zagotovo morate obiskati Sidari s kanalom ljubezni. Nama najljubša plaža je Kassiopi z res kristalno čisto vodo in ne pretirano natrpanostjo obiskovalcev. Je pa slabše dostopna in je do nje treba dobrih 20 minut peš.

Kassiopi je zelo fotogenična točka otoka.

Vzhod.
Vzhodna stran otoka je bolj obiskana na severno-vzhodnem delu. Tukaj je priljubljena točka Ipsos. Če boste tukaj obvezno zavite v Jimmy’s Fast Food in naročite pri Jimmyu kar po slovensko. Z Jimmyem smo ga prežurali leta in leta in vedno je poskrbel, da smo šli domov siti. Jimmy HVALA. Lepa plaža je še na Barbatih. Čudovita plaža, ki je sicer dostopna samo z ladjico, je še Arias beach.

Zahod.
Zahodna stran otoka je najbolj raznolika in ima tudi najlepše plaže. Zagotovo ne smete spregledati plaže Paleokastritsa. Tukaj iz podzemnih vrelcev prihaja kristalno čista in mrzla voda. Tu naj bi na svojem zadnjem potovanju pristal Odisej.

Na Paleokastritsi je tudi unikaten bar La Grotta. Lokal v jami. Tukaj nikoli niso blesteli po prijaznosti, je pa atraktiven razgled in prava instagram lokacija.

Najbolj komercialna plaža je zagotovo Glyfada. Priljubljena je po svoji zlati mivki in dnevnem in večernem dogajanju, ki se dogaja v klubu na plaži. Glyfadi podobne, a precej manj obiskane so plaže Issos Beach, Miritiotissa, Agios Matheos in Agios Georgios, kjer leži tudi sladko jezereo.

Agios Georgios se nahaja južneje od Glyfade. Je zelo podobna, a precej manj skomercializirana plaža.

Jug.
Na jugu je najbolj znano mesto Kavos. Tukaj potekajo tudi najbolj divje zabave na otoku. V Kavosu prevladujejo angleški turisti (predvsem mladi). Če niste za nočno življenje se Kavosa raje izogibajte. Midva sva nazadnje prišla v Kavos sredi dneva in ne rabiš veliko, da srečaš pijane angležinje, ki nadaljujejo svojo popivanje v premajhnih “hotkah” in raztrganih majčkah ter uživajo ob petju karaok. Vsaka vsaj za 30 % nad povprečno telesno težo in 30 % pod povprečno obarvanostjo telesa v poletnih mesecih.

Kavos je lep a hkrati tudi totalno odštekan.

Privoščite si pobeg v neznano.

Krf je zelo varen otok. Zato se ne bojite odpraviti na pot v neznano ali raziskovanje otoka z avtom ali skuterjem. Pri vožnji s skuterjem priporočam pazljivost, saj jih otok kar nekaj vsako leto zapusti v krsti. Spolzek in res obrabljen asfalt v kombinaciji z napol pokvarjenim skuterjem je recept za probleme. Zato previdno in z glavo (in čelado!).

Vasice so polne lokalnih dobrot in malih trgovinic. Domačini so prijazni, kraji pa precej neobljudeni. Če uživate v barantanju se boste v Grčiji počutili kot doma. Njim je pač to precej normalno. Tukaj boste našli še veliko lesenih izdelkov in izdelkov iz plute.

Nočno življenje

Priznam, da so časi, ko smo na Krfu doživljali sončne vzhode že precej časa nazaj. Je pa verjetno prav Krf tisti kraj, kjer sem sam doživel največ sončnih vzhodov, ki so bili posledica žurerskih podvigov dolgo v jutro. Otok ponoči zaživi. Čeprav je se je v zadnjih desetih letih kar močno zmanjšalo število pravih diskotek. Zanimive diskoteke najdete na poti iz mesta Krf. Sicer pa doživite miks kultur na Sidariju. Center mesta se ponoči zapre in iz dnevnih lokalov nastanejo diskoteke. Če imate srečo lahko na plaži Glyfada doživite tudi nastop kakšnega od znanih DJ-jev. Tudi Ipsos je svojstveno doživetje, kjer lahko iz diskoteke popotovanje nadaljujete kar na plažo. Če pa iščete totalni odklop potem ne pozabite na Kavos! Ne se čuditi, če boste zvečer pred diskotekami zagledali ljudi, ki vdihavajo balone. V njih ni helij!

Izlet z ladjico na najlepše plaže Paxosa in Antipaxosa.

Izleti z ladjico so zelo popularni tudi na Krfu. Sam sem že od časov vodenja najbolj užival prav na ladjicah. Prava poslastica je zagotovo izlet na Paxos in Antipaxos. To sta dva majhna otočka ob Krfu, ki imata res kristalno čisto vodo v turkiznih odtenkih. Ne pozabite na masko za potapljanje in gas!

Osnovna dejstva o otoku Krfu

  • Otok ima sredozemsko podnebje z toplim poletjem in milimi zimami. Poleti praktično ne dežuje. Dnevne temperature julija in avgusta so 30 stopinj celzija, ponoči redko pod 20.
  • Otok je dolg 60 km in širok 30 km na severu. Na najožjem delu otoka pa je širok zgolj 4 km.
  • Na otoku živi 110.000 prebivalcev od tega 35.000 v glavnem mestu Krf. Je najpogosteje naseljen grški otok. Je sedmi največji grški otok in drugi največji Jonski (za Kefalonijo).
  • Najvišja gora je Pantokrator in meri 914 km. Na vrhu je TV oddajnik in cerkev Sv. Spiridona, zaščitnika otoka.
  • V Grčiji je čas 1h naprej v primerjavi s Slovenijo.
  • Voda na otoku ni pitna. Domačini jo sicer pijejo, ker so jo navajeni.
  • Kanalizacijsko omrežje v Grčiji je slabo, zato je na WC-ju potrebno WC papir odlagati v za to primerne smetjake. Ja, prav ste prebrali.
  • Otok Krf je tako prvič omenjen v Homerjevi Odiseji, ko naj bi otok sprejel Odiseja. Ime pa naj bi otok dobil po nimfi Kerkyri, v katero se je zaljubil bog morja Pozejdon in ji podaril otok Krf. Plod njene ljubezni je bil kasneje vladar Fejakov, ljudstva ki je ljubeznivo sprejelo Odiseja.
Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.