Grčija – Kako potovati poleti 2021?

Avtor: Anej Ferko 14. maja 2021 Ni komentarjev 7 minut - čas branja.

Vse več prijateljev in znancev se je v zadnjem času obrnilo name s preprostim vprašanjem: “Kateri je najboljši grški otok?”. Očitno res vse kaže, da bo Grčija verjetno ena izmed redkih možnih izbir za prihajajoče poletje.

Turizem, ki v Grčiji predstavlja približno petino grške proizvodnje in zaposluje vsakega petega delavca, je lani doživel najhujši upad, saj so prihodki upadli na 4 milijarde evrov, kar je manj kot četrtina od 18 milijard, doseženih leta 2019. Cilj grške promocije v letu 2021 je, da izboljšajo te katastrofalne rezultate iz lanskega leta. Bomo pa kot turisti zagotovo tudi letos pričakali zelo “prazno Grčijo”. Zato najprej poglejmo, kako je bilo lansko poletje.

Kako je bilo potovati v Grčijo v poletju 2020?

Midva sva lansko leto, v času “največje grozote našega časa”, v avgustu precej običajno potovala v Grčijo. Obiskala sva Lefkado in lahko rečem, da je bila Grčija lansko leto res sijajna. Brez množice tursitov in z vedno prijaznimi domačini. Lansko leto smo vsi nekako planirali, da bo 2021 prijaznejše za turistična potovanja. A prvi indici ne kažejo v to smer. Kljub temu se grčija za turiste odpira z jutrijšnjim dnem.

Lansko leto je bilo pametneje potovati iz Slovenije, saj se je situacija nenehno spreminjala in praktično nikoli se ni vedelo, kaj se bo zgodilo na meji z Italijo. Letošnje poletje lahko predvidevamo, da bodo države nadaljevale s sistemom (preboleli, cepljeni in testirani). Le ti bodo namreč lahko potovali. Kdor se je držal ukrepov in imel dober imunski sistem je tokrat izpadel iz sistema in se bo pred vstopom moral testirati. Nekih večjih razlik med odhodi iz Slovenije ali Italije vseeno ni pričakovati.

Pogoji za vstop v Grčijo – poletje 2021.

Trenutno veljavne pogoje predlagam, da si ogledate kar na spletni strani Vlade Republike Slovenije. Danes (14. maj 2021) je vstop možen preko dveh odprtih kopenskih mejnih prehodov Promahonas in Nimfea med Bolgarijo in Grčijo ali preko mednarodnih letališč. Kopenski mejni prehodi z Albanijo, Severno Makedonijo in Turčijo so še zaprti. Ob vstopu je potrebno predložiti potrdilo o cepljenju izdano v roku 14 dni od cepljenja v angleškem jeziku ali negativen COVID-19 test z metodo PCR, ki ne sme biti starejši od 72 ur, za osebe starejše od pet let (v angleškem jeziku, jasno navedeno ime in priimek ter št. osebnega dokumenta, s katerim se bo oseba identificirala na mejnem prehodu) in obrazec PLF (Passenger Locator Form) ki ga morate izpolniti vsaj 24 ur pred prihodom na spletni strani grških oblasti.

Ključna pravila za poletje 2021:

  • za vstop v Grčijo je potreben negativen PCR test (72 ur pred vstopom) oz morate imeti potrdilo o cepljenju.
  • 24 ur pred vstopom v Grčijo je potrebno izpolniti PLF (passenger locator form)
  • karantene ob prihodu v Grčijo NI.
  • zaposleni v turizmu morajo biti v Grčiji cepljeni.

Turisti iz Velike Britanije in Nemčije se morajo po trenutno veljavnih pravilih ob vrnitvi v domovino ostati v Karanteni. Grčija pričakuje, da jo bodo prav ti dve državi čim prej uvrstile na t.i. zeleni seznam.

Kateri Grški otok izbrati?

Preprostega in univerzalnega odgovora v smislu – ta otok je najlepši / najboljši seveda ni. Vsak turist je poseben in tako so posebni tudi grški otoki. Zato je zelo pomembno, da se pred samim potovanjem zavedate, kaj si od potovanja želite. Zato sem spodaj pripravil čisto enostavno delitev, glede na vaš tip počitnic.

Želim lepe plaže – izberi Lefkado.

Lefkada je zagotovo prva izbira za vse, ki iščete primarni cilj – nepozabne plaže s turkiznim morjem. Tukaj se lahko Lefkada celo približa najbolj eksotičnim destinacijam. Več o Lefkadi preberite na Blogu.

Želim nočno življenje – to sploh še obstaja po pandemiji?

Če bi me spraševali za nočno življenje pred letom 2020 bi vas zagotovo poslal na Mikonos ali pa na sam jug otoka Krf v mesto Kavos. Kako in predvsem se bo nočno življenje vrnilo v Grčijo je vprašanje za napovedovalce prihodnosti. Držim pesti, da čim prej.

Želim nepozabno kulinariko – ne boš razočaran nikjer.

Grška kulinarika je popolna pravzaprav povsod. Tukaj res ne boste razočarani in povsod boste dobro jedli. O kulinariki sem se veliko razpisal na blogu o Krfu, ki je zagotovo več kot samo otok za maturanstki izlet.

Želim raziskovati, raziskovati, raziskovati,…

Kdor si želi čim več videti in imeti široko možnost izbire naj se odpravi na Kreto. Vidim, da me še čaka naloga in zapisati moram Blog o tem res čudovitem in hkrati največjem grškem otoku. Tukaj lahko počnete praktično vse. In za povrh se lahko hitro odpravite tudi na izlet na Otok Santorini, ki velja za “srce grške romantike”.

Želim preprostega potovanja z otroci

Za otroke priznam, da nisem ekspert. A vendar lahko rečem, da so grški otoki primerni tudi za potovanje z otroki. Tukaj ne boste zgrešili praktično z nobenim komercialno zanimivim otokom. Izognite se vseeno raje Santorinija, ki je s svojimi plažami precej neprimeren za otroke.

Želim na romantični oddih v Grčijo. Izberi Santorini.

Če se odpravljata na vajino prvo skupno potovanje ali pa če bi rada spet odšla na en res lep romantični oddih – no tukaj je prva izbira Santorini. To je res otok v katerega se praktično takoj zaljubiš in redko kdo se iz Santorinija odpravi razočaran. Izberita simpatičen hotel in ne pozabita na sončne zahode, ki so ob teh pravljičnih hiškah kot iz filmov.

Grčija ima res ogromno otokov in nekaj preko 200 jih je tudi naseljenih. Sploh tisti manjši so pravi raj za turiste in tam bo letos zagotovo še bolj zanimivo. Doživeli boste res lahko “neokrnjenjo Grčijo” z res malo turisti. Tako, da bo izbira pravega otočka še bolj zanimiva.

Upam, da sem vam s kratkimi nasveti pomagal pri izbiri vašega potovanja v letu 2021 in da boste v Grčiji letos uživali. Hkrati vas prosim, da svoje izkušnje delite v komentarjih spodaj.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.