Lefkada Blog Anej plust Teja

Lefkada, Grčija :: Otok turkiznega morja

Avtor: Anej Ferko 31. decembra 2020 Ni komentarjev 16 minut - čas branja.

Poletje 2020 bomo težko označili kot vrhunec popotovanj po svetu. Kljub Korona situaciji sva se odločila, da poletni dopust preživiva tam, kjer bodo domačini najbolj veseli najinega prihoda – v Grčiji. Tokratna izbira je bila Lefkada ali Lefkas. Otok, kjer je domoval veliki grški pesnik in politik Aristotel. Kasneje mu je svetovno slavo prinesla družina Onasis, kajti na sosednjem otočku sta se poročila Jackie Kennedy in Arittolet Onassis. Slovi kot otok z najlepšimi plažami v Grčiji. In teh je res ogromno.

Kako je potovati v času Covid-19?

Če odmislim tipična vprašanja tipa: saj letos se ne da potovati in saj letala ne vozijo, se potrudim odgovoriti, kako je potovati v Grčijo v času Covid-19. Midva sva šla avgusta. Aranžma sva rezervirala preko slovenske potovalne agencije, ker se nama je zdelo prav, da nekaj evrov pustiva tudi domačim organizatorjem. Na Lefkado se potuje z letalom. Po propadu nacionalnega prevoznika Adrie smo leteli s Hrvaško zasebno letalsko družbo Trade air. Letalo je bilo na pol prazno, osebje izjemno prijazno. Celoten čas leta je bilo potrebno nositi masko. Vsi smo dobili domači vodo Zala. Tudi pilot nam je klasično zaželel “Imejte lepe počitnice in vas pridem iskat čez teden dni”. Ob prihodu na letališče v Prevezi nam je bilo takoj jasno, da je turistov občutno manj. Kaj občutno. Na letališču smo bili praktično edini ob pristanku. Grki so Covid teste opravljali naključno. Midva nisva bila testirana, na drugem letu je bilo testirano celo letalo. Obisk grških otokov se je v letu 2020 močno zmanjšal, zato ni bilo gneče praktično nikjer.

Turkizno morje in osamljene plaže so realnost Lefkade 2020

Kako so se Grki spopadli s Covid-19?

Lefkada je grški otok, ki je bil v preteklosti polotok. Z mostom (ki so ga zgradili na prekopu) je povezana s celino. V času prvega vala (počutim se kot Jelko Kacin, ko pišem o valih) so enostavno umaknili premični most in tako celotni otok poslali v karanteno. Grški otoki z okužbami niso imeli nobenih težav. Čeprav grško mentaliteto zelo dobro poznam in sem pričakoval, da se bodo vsega lotili bolj “po sili nujnega”, lahko rečem, da so popolnoma presenetili. Razkužila so praktično na vsakem koraku. Nalepke za ohranjanje razdalje ravno tako, maske so v lokalih in restavracijah so nosili vsi zaposleni. Brez izjem. Ravno tako so na vseh plažah razkuževali ležalnike, mize,… Uau, popolno presenečenje. So se pa kje je le mogoče prilagodili – na vhodu v restavracijo so imeli prozorne plastične ščite, da so z nasmehom še vedno lahko komunicirali z ljudmi na ulicah.

Zakaj Lefkada?

Sebe imam za “staroselca grških otokov”, saj sem jih prepotoval že kar nekaj. In s precejšnjo gotovostjo lahko rečem, da je Lefkada v prvi vrsti za vse, ki obožujemo turkizno morje. Čudovita bela mivka je pravi raj v kombinaciji z neskončno razsežnostjo morja. In mirno lahko potrdim, da gre za ene najlepših plaž v Evropi.

Ni pa Lefkada samo čudovito morje. Kot vsak grški otok je tudi Lefkada raj za gurmane. Za vse, ki radi jemo. Morska hrana je tukaj božanska, cene pa so smešne. Letos je bilo potrebno upoštevati še to, da je bilo res izjemno malo turistov in ni bilo gneče praktično nikjer. Tukaj res težko zgrešite in zavijete kam, kjer vam hrana ne bo odlična. Prijazni domačini vam bodo zmeraj dodali še kaj zastonj, še posebej, če jih boste pozdravili “Jasas File mu”, kar v prevodu pomeni “Živijo prijatelj”. In grki te res praktično takoj posvojijo in vzamejo za svojega prijatelja.

Naj bo hrana zdravilo in zdravilo hrana, je dejal Hipokrat. Teja bi tukaj dodala še – tukaj sem jedla najboljše testenine z morskimi sadeži

Kaj na Lefkadi ne smete spregledati?

M/S Christina – izlet z ladjico št. 1 na otoku

Kot izlet, ki ga nikakor ne smete zamuditi bi izpostavila izlet s pristno grško jadrnico M/S Christina. Simpatično družinsko podjetje vodita zakonca Stelios in Jane. Kapitan Stelios je leta 2000 kupil jadrnico in si uresničil svoje sanje. Da vse poteka brezhibno poskrbi njegova žena Jane, ki je po rodu angležinja. Miks simpatičnega grškega kapitana in zgovorne angležinje ima piko na i v psu Alfi, ki osvoji srca vseh na ladjici. Tura po “Forgotten islands” oz pozabljenih otokih je vrhunski enodnevni izlet, ki na Trip advisorju že leta osvaja prva mesta. Za 55 evrov se pot prične že zjutraj v pristanišču Nidri. Nato sledi pot do jame Papanikolis, kjer je med 2. svetovno vojno bila skrita grška podmornica. Kristalno čisto morje otoka Formikula je prva točka, kjer si privoščimo skok v morje. Posadka brezplačno posodi tudi masko za potapljanje, če je slučajno nimate. Sam pa sem s svojo foto-video opremo poskrbel, da so še ostali potniki na ladjici imeli nekaj dodatnih spominov. Še posebej iz drona. Hitro deljenje fotografij preko “air-drop” je ustvarilo kar nekaj novih poznanstev. Postanek na otoku Kastos nas popelje nazaj v Grško zgodovino in nas obda s popolno brezskrbnostjo. Kosilo sledi na plaži Limni. Posadka poskrbi za res odlično hrano in tudi pijačo. Ne spreglejte Tzazikija, ki ga pripravi kapitanova mama. Malce pod vplivom grškega vina in dobre hrane nadaljujemo pot proti plaži Asprogiali. Tudi tukaj nas pričaka turkizno morje, ki je spet pravi raj za fotografije. Ok: dovolj o tem izletu. Mene je res prevzel in si kar predstavljam, da bi lahko “na stara leta” bil v vlogi kapitana takšne barke in poskrbel za zabavo vseh na krovu… Leta 2040 mogoče.

Izbor najboljših plaž

Sam bi po vrstnem redu najprej postavil plažo Egremni, ki je dostopna samo z ladjico. V preteklosti je bila dostopna še s stopnicami, ki pa jih je zrušil močan potres. Se že gradijo nove, ki jih gradijo slovenski alpinisti. Sledijo Porto Katsiki, Mylos in Kathisma. Lefkada je raziskovanje. Vzemite rent-a-car in se odpeljite avaturam na poti. Plaže so na Lefkadai zelo težko dostopne, zato se boste ne malokrat zelo namučili pri vožnji avtomobila po res slabih cestah. A tudi to je del grške simfonije, ki jo enostavno morate doživeti. O plažah več povedo slike spodaj.

Nidri

Nidri je tipično poletno grško mestece, ki ga morate doživeti. Polno majhnih trgovinic s spominki, odličnih restavracij in lokalčkov. Od zmrznjenega jogurta do prodaje lokalnega piva. Tukaj je vse. Majhno in domače, predvsem pa z nasmejanimi domačini in odlično kulinariko. Grčija je dobra hrana in tukaj res težko zgrešite.

Nidri je umirjeno mesto, ki ponuja vse, kar si v grčiji poželite. Tudi nočno življenje (ko ni Covid-19).

Rachi

Rachi je restavracija, ki leži “bogu za hrbtom”. Med hribi Lefkade v starodavni vasici so zgradili restavracijo z velikansko teraso, ki je znana po najlepših sončnih zahodih. Seveda, tudi v času Covid-19 je bilo potrebno rezervirati mizo, če si želel jesti. Kar pomeni, da je ta restavracija ob normanem poletju zapolnjena verjetno za teden v naprej. Tako da se splača rezervirati še preden se tja sploh odpravite. Midva sva šla tja sredi dneva. Pogled na čudovito Jonsko morje ob odlični grški hrani in obveznem frapeju je obred, ki ga tukaj ne smete zamuditi.

Razgled iz te mize je neprecenljiv. Pogled kot iz drona

Več fotk tudi letos v Cewe Fotoknjigi

Tudi letos sva se z najino knjigo odločila sodelovati v natečaju za najlepšo Cewe Fotoknjigo. Sama imava doma vse fotoknjige narejene pri njih. Cewe je najina prva izbira in kvaliteta tiska je vrhunska tudi po več letih. Tudi najine prve fotogknjge so še vedno kot nove.

P.S.
Člani AMZS imamo ob naročilu CEWE fotoknjige 15% popust.

Ne pozabite na Lefkado zvečer

Glavno mesto Lefkada ima nekaj več kot 10.000 prebivalcev, kar je ravno toliko kot jih imajo Črnuče. Mesto je zgrajeno v Beneškem slogu, saj so tukaj tudi prvi vladali benečani. Mesto je zgrajeno okrog trga sv. Spiridona. Večina prebivalstva seveda živi od turizma. Vzemite si čas za spominke, sladoled ali pečeno koruzo. Sam sem se zapletel v klepet z domačinoma, ki sta znala samo Grško. Seveda sem v osnovi kriv sam, ker se z vsakim grkom hitro zapletem v pogovor tipa “Živijo prijatelj, kako si”. In ker nisem ravno blond z modrimi očmi me hitro posvojijo. Moja grščina pa kaj več od naročanja hrane, pijače in pohval ne pozna. Tako sta mož in žena, ki prodajata koruzo vseeno hitro vedela, kje je Slovenija in možakar nas je res z geografsko natančnostjo postavil med naše sosednje države in hipoma zložil še ostale države balkana. Le pri Srbiji se je zmotil in rekel Jugoslavija. Upam, da nama zaradi omembe bivše skupne države na zaprejo bloga. Kljub temu, da nismo ravno govorili istega jezika se čuti ta njihov prijazen ton in nasmešek. Ne glede na to, da je bila letos pri njih gospodarska slika slaba.

Na zahodni strani glavnega mesta je čudovit lokal z mlinom, ki privablja turiste in ponuja res epske sončne zahode.

V razmislek vsem nam

Letos sem se veliko zapletal v pogovore z domačini. Res so prijazni in v veselje mi je bilo izvedeti kaj več o tem, kako doživljajo situacijo okoli nas. Res niti enega nisem spoznal, ki bi na situacijo gledal s strahom v očeh. Drug za drugim so mi potrjevali, da so oni še vedno prebrodili krize. Da so bili pred slabim desetletjem samo oni v krizi in so jo kot velik narod prebrodili. In da tukaj je cel svet na istem in da za njih ni skrbi. Da letos je več Grkov kot ostalih turistov ampak, da se morajo nam še posebej vtisniti v spomin. In da naj se še vrnemo in naj povabimo še naše prijatelje. Ko pogledaš iz razdalje imaš občutek, da so kot iz drugega planeta. Pozitivno in zmagovalno naravnani. Brez pomisleka, da jim ne bo uspelo. Oh moji Grki, kako vas pogrešam!

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.