Potovalni načrt: Anglija in Škotska (16 dni z avtom)

Avtor: Anej Ferko 26. decembra 2023 Ni komentarjev 36 minut - čas branja.

Tokrat najinim potopisom dodajava še potovalni načrt. Načrtovanje potovanja nama vzame kar veliko časa in zavedava se, da je za dobro potovanje ključen potovalni načrt. Zato verjameva, da bo lahko podoben načrt koristil še komu. Pri načrtovanju potovanja po Angliji in Škotski nama je veliko pomagala tudi moja sestra Tajda, ki že vrsto let živi in ustvarja v Angliji. Tako da pozna marsikateri kotiček, ki sva ga midva obiskala in ga lahko sedaj tudi vam priporočava.

16 dnevno potovanje združuje res lepe točke Anglije in Škotske. Je pravzaprav zastavljeno kot roadtrip. In ga priporočava vsem, ki radi vozite in uživate v vožnji po res spaktakularnih cestah. Hkrat pa je del poti tudi opravljen z vlakom, da doživite še ta del potovanja po Angliji. Moram priznati, da sem sam velik ljubitelj tropskih potovanj. In me potovanje na mrzle in deževne destinacije ni ravno privlačilo. A Škotska osvoji. S svojo lepoto, prijaznimi domačini, božansko kulinariko,… tako da si le vzemite čas in jo raziščite. In ne pozabite na fotoaparat.

Termin potovanja: junij – julij 2023
Trajanje potovanja: 16 dni
Uporabljeni prevozi: avto, tramvaj, vlak, podzemna železnica in letalo
Prevoženo št. kilometrov z avtomobilom: 1.828 km / 1.136 milj

1. dan – Ljubljana – London

Naj se potovanje začne. Za potovanje v Anglijo je Ljubljana odlično izhodišče. Midva sva letela z Wizz air letalsko družbo. Cene letalskih vozovnic so nizke. Ne pozabite le na primerna doplačila za prtljago. Let iz Brniškega letališča do Londona (Luton, kamor leti Wizzair) je traja približno 2 uri in pol (predvidoma od 9:45 do 11:15). Ker ima Wizzair dopoldanske lete boste popoldan že lahko doživeli v Londonu.

Ko prispete v London je izjemnega pomena, kje boste nastanjeni. London je namreč veliko mesto in če vam budget dopušča si izberite nastanitev v samem središču mesta. Midva sva izbrala hotel na super lokaciji – Royal Park Hotel, ki je v neposredni bližini Kensington Garden. Središče mesta je tudi varno. Če iščete izven središča pa bodite pozorni tudi, da rezervirate hotel v varni četrti. London ima odlično podzemno železnico zato glejte tudi, da bo namestitev blizu postaje podzemne železnice.

2. in 3. dan – Raziskujte London

Kako potovati po Londonu?

Še preden se odpravite v Anglijo si na telefon naložite aplikacijo Uber in Trainline. Uber vam bo prišel prav za organiziranje prevozov s taksiji. Trainline pa vam bo pomagal in pokazal, kakšne bodo cene železniških vozovnic. Ne bodite začudeni, če boste z Uberjem od letališča do hotela prišli za enako ceno, kot je cena privatnih železnic v Britaniji. So namreč med najdražjimi železnicami na svetu.

Kaj je lahko bolj značilnega kot londonski avtobus in stara telefonska govorilnica?

Ko ste v samem Londonu pa priporočava transport s podzemno in NE z avtobusi (no razen tisti Hop-Off, ki je bolj kot ne izlet). Je neprimerno hitreje, vsakih par minut pride nov vlak, ne stojiš v gužvi na cestah in tudi lažje veš, kje si, ker je zelo nazorno označeno. Za podzemno ne rabiš kupovat nobene posebne vstopnice/karte (včasih je bila Oyster card – kot neka urbana), vse je brezstično. Torej ko greš noter v postajo samo poskeniraš kreditno kartico ali Apple Pay in se ti odprejo vratca. Potem isto storiš ko greš ven in ti avtomatsko zračuna ceno. Samo važno je, da ko greš ven in noter uporabiš isto kartico in isto napravo (npr. tudi če greš noter s telefonom / Apple Pay in ven s tisto kartico, ki je povezana z Apple Pay ne bo veljalo kot isto plačilno sredstvo in ti bo drugače zaračunalo).

Hop-On Hop-Off Bus

Ko ste v Londonu si vzemite čas za raziskovanje. V Londonu obvezno izberite Hop-On Hop-Off Bus. Ponudnikov je ogromno. Midva sva izbrala tistega, ki je imel kombinirano vozovnico z izletom po reki Temzi. Tako, da lahko v 6 – 8h urah doživiš res pravo dozo Londona. Vidiš vse glavne lokacije. Avtobusi imajo tudi res zanimivo audio-vodenje, ki je polno angleškega humorja. Po želji lahko vstopiš in izstopiš, kjer si zaželiš in pot nadaljuješ na naslednjem avtobusu. Za dve osebi planirajte približno 100 eurov. Morda je dobro, da si to izberete na začetku potovanja in se tako tudi razgledate, kje v mestu je kakšna znamenitost, ki vam je bolj pri srcu.

Buckinghamska palača

Verjetno destinacija št. 1, ko ste tukaj. Domovanje Kralja in Kraljice je pač lokacija, ki jo v Angliji težko izpustiš. Če imaš srečo (kot sva imela midva), lahko Kralja in Kraljico tudi vidiš. Kar pa ljubitelji Londona pravijo, da ni sicer tako pogosto.

Razgledne točke

London ima veliko število nebotičnikov. V določenih imajo prav lepo urejene tudi terase na strehi. Ena najbolj priljubljenih instagram lokacij je Sky Garden. Midva žal nisva imela rezervirano, zato ne moreva preveriti, kako je atraktivno. Sva pa odšla v bližnji The Garden at 120. Tudi ta omogoča res odličen razgled za fotografije, nima pa lokala, kjer bi lahko spili pregrešno drag cocktail. Morda pa drugič.

Cafe Diana

V Londonu je tudi Cafe Diana – kavarna, kamor je nekdanja kraljica ljudskih src tudi rada zahajala. Sicer izgleda, kot da je v tistem času tudi obstala. A je v kavarni veliko pristnih fotografij Diane, tudi ko je obiskala omenjeni lokal. Nekatere lokal povsem očara, spet drugi so povsem razočarani. Ima neko svojo energijo in tisto kljukico, ki si ji želiš narediti v življenju.

Borough Market

Borough Market je ena najstarejših tržnic v Londonu, znana po bogati zgodovini in širokem izboru visokokakovostnih živil in izdelkov. Nahaja se v južnem delu reke Temze, blizu London Bridge. Tržnica ima korenine, ki segajo v 11. stoletje, vendar je postala bolj prepoznavna v sodobnem času kot ena izmed najbolj priljubljenih in obiskanih tržnic v Londonu. Tukaj najdete praktično vso hrano sveta. Točka, ki jo v Londonu ne spreglejte, če ste ljubitelji kulinarike. Na tej tržnici je tudi trgovinca Bread Ahead, kjer imajo ene najboljših krofov. Niso poceni, je pa super izkušnja. In potovanja so le za to, da doživiš in okusiš nekaj novega.

Big Ben in angleški parlament

V središču britanske prestolnice Londona stoji ena najprepoznavnejših ikon svetovne arhitekture – Big Ben. Ta veličastna zgradba je simbol ne le Londona, temveč tudi same Velike Britanije in njene bogate zgodovine. Povezana z njo je tudi angleški parlament, ki ima sedež v zgradbi Westminster Palace, ob obrežju reke Temze. Oba sta nepogrešljiva dela londonske panorame in sta obvezna postanka za vsakega obiskovalca.

Vzemite si čas in fotografirajte Big Ben iz različnih kotov. Vedno znova je impresiven. Slikano s Canon R6 24-105 IS L, 24 mm f22.

Big Ben, pravzaprav imenovan Elizabeth Tower, je del zgradbe angleškega parlamenta in nosi ime po velikem zvonu znotraj stolpa. Svoj prvi udarec je zabeležil leta 1859 in od takrat je postal ena najbolj prepoznavnih in ljubljenih znamenitosti na svetu.

Pogled na London iz ladjice na reki Temzi je ena izmed obveznih postojank, ko ste tukaj.

London Bridge

London Bridge, z zgodovinskim ozadjem in osupljivo arhitekturo, predstavlja eno najlepših podob prestolnice. Vendar pa lahko svoje doživetje še poglobite z izletom z ladjico, ki vam omogoča čaroben pogled na to ikono Londona. Med vožnjo boste deležni zanimivih zgodb o mostu in okoliških znamenitostih, pripovedovanih s strani audio vodiča, kar bo dodalo globlji vpogled v bogato preteklost Londona. Midva sva izlet z ladjico kombinirala z vozovnico za Hop on – Hop off avtobusno turo.

Natural History Museum

Čeprav ne spadava med največja ljubitelja muzejev je ta tisti, ki ga enostavno morate obiskati. Tukaj boste videli vse, kar je ustvarila narava. Od velikanskih kosti dinozavrov, do kristalov. Vstop je brezplačen. Če vstopnico rezervirate za en dan v naprej preko spleta, se izognete tudi čakanju pred muzejem v res dolgi koloni.

Dežni plašč je tukaj nekaj obveznega.

Imejte primerno obutev in oblačila

V Londonu pričakujte, da boste veliko hodili. Zato imejte temu primerno obutev. Ko hodiš tudi po več 10 kilometrov na dan so udobni čevlji tisto, kar ti na koncu dneva največ pomeni. Poleg dežnega plašča! Ta je tukaj obvezna oprema, saj je dež tukaj nenehni pojav. Midva pri obutvi na potovanjih prisegava na bosonoge čevlje Vivobarefoot, ki sva jih našla v prijetni trgovinici v Črnučah – Lilijolie. Pogosto imajo tam tudi akcije in odlično outlet ponudbo. Pri njih sva našla tudi odlične dežne plašče Rains, ki so del obvezne opreme v Angliji.

Hrana in pijača

V Londonu boste našli vse, kar obstaja. Od lokalnih pivnic, do restavracij iz vsega sveta. Tudi Grška obstaja. Italijanskih je nešteto. Obvezno doživite vzdušje prave anglije v kateri izmed pivnic (pub-ov). Le ne pozabite, da morate najprej “za šank”, kjer boste naročili hrano in pijačo in se šele nato usedite za mizo. Ker pri mizah ne strežejo. Takšna je tu navada. Cene so občutno višje, kot smo to navajeni pri nas.

4. dan – London – Oxford

V Londonu lahko seveda preživite tudi 14 dni in se ga verjetno ne boste naveličali. A Anglija je zelo raznolika. Sploh pa se boste po Londonskih cenah (ki so res krepko zasoljene) razveselili, ko boste spoznavali ostala mesta.

Midva sva pot nadaljevala z vlakom. Iz postaje Picadilly sva se odpravila proti Oxfordu. Oxford je staro univerzitetno mesto. Raj za vse, ki ste brali Harry-Poterja. Če vam je to blizu boste tukaj uživali in odkrivali številne lokacije iz knjige in filma. Midva nisva čisto v “tej sceni”, imela sva tudi smolo z vremenom, zato nama je bil Oxford iz celotnega potovanja še najmanj zanimiv. A je mesto kljub temu zelo fotogenično z res številnimi starimi stavbami. Občutno cenejše od Londona. Obiskala sva tudi zanimiv Univerzitetni botanični vrt s številnimi rastlinami iz celega sveta.

5. dan – popotovanje Oxford – Manchester – Glasgow

Iz Oxforda sva se nato z vlakom odpravila proti Manchestru, ki je oddaljen cca 200 kilometrov (126 milj). Tam sva vzela rent-a-car in pot nadaljevala z avtomobilom. V Manchestru je bila cena najema vozila občutno nižja od Londona. In ker sva potovanje zaključevala z Manchestrom je bila to tudi najboljša kombinacija za najem. Da sva avto vrnila na isti lokaciji, kjer sva ga prevzela. Pri vožnji je seveda treba opozoriti, da se vozi po nasprotni strani. A sva tega na številnih potovanjih že vajena. Posebej pa velja še omeniti, da imajo v Veliki Britaniji veliko radarjev in cestnih kamer, tako da se držite vseh predpisov. Sicer vas lahko hitro doleti kazen ob vrnitvi v domovino.

Široka avtocesta in številna pašna živina je v kombinaciji z zelenimi travniki nekaj, kar morate doživeti.

Ob prevzemu avtomobila sva se nato odpravila na skoraj 4 urno pot proti Glasgowu. Le ta je od Manchestra oddaljen cca 350 kilometrov (216 milj). Avtocesta je res odlična. 2-4 pasovnica se razteza skozi čudovito pokrajino. Po nekod imaš občutek, kot da je cesta speljana preko velike planine – ker je vse tako lepo zeleno. Tudi postajališča so urejena. 550 kilometrsko popotovanje je kar utrujajoče. Ker je na poti veliko zanimivih lokacij si lahko tudi izberete še kak dodaten dan in ga preživite na res lepi poti od Manchestra do Glasgowa.

6. dan – Glasgow

6 dan potovanja boste ugotovili, da ste malce že utrujeni. A vseeno ne spreglejte Glasgowa. Glasgow je bolj delavsko mesto in cenejše od Edinburga. Je kulturno izjemno bogato mesto. Tudi tukaj bi lahko preživeli več dni in si mesto dodobra razgledali. Turisti zato najpogosteje izberejo med naslednjimi znamenitostmi:

Kelvingrove Art Gallery and Museum: To je ena izmed najbolj priljubljenih znamenitosti v Glasgowu. Ponuja raznolike umetniške zbirke, zgodovinske eksponate in celo naravoslovne exponate. Vstop je brezplačen.

Glasgow Cathedral: Ta srednjeveška katedrala je pomemben del zgodovine Glasgowa. Oglejte si notranjost, impresivno arhitekturo in sprehodite se po okoliških okrožjih.

Necropolis: Le nekaj korakov od katedrale se nahaja Necropolis, veličastno pokopališče z osupljivimi nagrobniki in razgledom na mesto. To je edinstven kraj za sprehod in uživanje v arhitekturi.

Riverside Museum navdušuje tudi z realističnim prikazom zgodovine, ko se lahko sprehodite po ulici okrog leta 1930.

Riverside Museum: Če ste ljubitelj mobilnosti obiščite Riverside Museum. Ta se osredotoča na transport in zgodovino Glasgowa. Vključuje veliko število izjemnih eksponatov, vključno z vozili, ladjami in vlaki. Raj za vse, ki nas zanima tehnična dediščina.

Glasgow Botanic Gardens: Če želite preživeti nekaj časa na prostem, obiščite botanični vrt v West Endu Glasgowa. Ponuja mirno okolje za sprehode in čudovite rastline.

Merchant City: To je živahno območje z restavracijami, trgovinami in umetniškimi galerijami. Spoznajte utrip mesta in uživajte v kavi ali kosilu v eni izmed lokalnih kavarn ali restavracij.

Glasgow School of Art: Če vas zanima arhitektura, obiščite Glasgow School of Art, delo arhitekta Charlesa Rennieja Mackintosha. Čeprav je bila šola poškodovana zaradi požarov, jo še vedno velja obiskati.

George Square: Središče mestnega življenja, George Square, je odličen kraj za občudovanje arhitekture, sprehod in posedanje na travi.

Trgovski center Buchanan Galleries: Če želite opraviti nakupovanje, obiščite ta trgovski center v središču mesta, kjer boste našli različne trgovine in restavracije.

Čeprav je en dan omejen čas za ogled vseh znamenitosti, boste z zgornjimi predlogi dobili dober vpogled v bogato kulturno in zgodovinsko ponudbo Glasgowa in izbrali tisto, kar je vam najbližje. Lahko pa seveda podaljšate potovanje in si ogledate še več zgoraj naštetih destinacij.

Edinburg vas bo zlahka očaral.

7. dan – Edinburg

Edinburg je le dobro uro vožnje oddaljen od Glasgowa. In je mesto, ki je naju povsem očaralo. Tako, da se bova vanj še kdaj vrnila. Če imate najet avto je najboljša možnost, da parkirate na parkirišču park&ride pri letališču. In v ceni parkiranja dobite še dnevno tramvaj vozovnico. Midva sva s tramvajem obiskala praktično vse, do zadnje postaje.

Če imate le en dan za raziskovanje, tukaj je nekaj predlogov za ogled v Edinburgu:

Edinburški grad (Edinburgh Castle): To je najbolj prepoznavna znamenitost mesta. Oglejte si starodavni grad, kjer lahko občudujete čudovit razgled na mesto. Zagotovo ena najbolj fotogeničnih lokacij. Notranjost gradu vključuje zgodovinske eksponate in kronski dragulji Škotske.

Royal Mile: Ta zgodovinska ulica povezuje Edinburški grad in Holyrood Palace. Sprehodite se po Royal Mile, raziskujte trgovine s spominki, restavracije in arhitekturo. Obiščite tudi ulico Victoria Street, ki je priljubljena zaradi svojih barvitih fasad.

Holyrood Palace: Sprehodite se do konca Royal Mile in obiščite Holyrood Palace, rezidenco britanske kraljeve družine v Škotski. Lahko si ogledate kraljeve sobe in sprehodite po čudovitem Holyrood Parku.

Arthur’s Seat: Če imate radi naravo in hojo, se povzpnite na Arthur’s Seat, vulkanski hrib v Holyrood Parku. Na vrhu boste nagrajeni z osupljivim razgledom na mesto.

Narodni muzej Škotske (National Museum of Scotland): Muzej ponuja obsežno zbirko predmetov, ki prikazujejo zgodovino Škotske, od naravne zgodovine do umetnosti in obrti.

Princes Street Gardens: Sprehodite se skozi čudovite Princes Street Gardens, ki se nahajajo med starem in novim delom mesta. Park ponuja sproščujoče okolje s čudovitim pogledom na Edinburški grad.

Scotch Whisky Experience: Če ste ljubitelj viskija, razmislite o obisku Scotch Whisky Experience, kjer lahko spoznate zgodovino in proces izdelave škotskega viskija. In seveda si privoščite še kakšno degustacijo.

Calton Hill: Še ena odlična točka za razgled na mesto. Na Calton Hillu boste našli arhitekturne znamenitosti, kot so Nacionalni spomenik Škotske, Nelsonov steber in Dugald Stewart Monument.

8. dan – popotovanje Glasgow – Loch Ness

Pripravite se na eno najlepših potovanj, ki jih lahko z avtomobilom prevozite v Evropi. Škotska je namreč s svojimi cestami pravi dragulj. Številne zavite ceste so namreč speljane po res neverjetno lepi pokrajini. In verjamem, da se boste na poti kar nekajkrat ustavili samo, da bi ujeli razglede ob in na cesti. Sicer je to ena najdaljših potovanj. Pot je namreč dolga okrog 300 kilometrov (181 milj). Seveda odvisno, kje boste nastanjeni.

9. dan – raziskujte Loch Ness

Loch Ness je veliko sladkovodno jezero, ki se nahaja v škotski visočini, jugozahodno od mesta Inverness. To je eno največjih jezer v Škotski po prostornini in je znano po svoji globini. Najbolj slavna značilnost jezera je povezana s škotskim folkloro in mitologijo – domnevnim bitjem, imenovanim “Nessie”, ki naj bi živelo v jezeru in postalo znano kot Loch Nessov pošast.

Loch Ness se razprostira na približno 37 kilometrih dolžine in doseže globino več kot 200 metrov. Jezero je obdano z osupljivo škotsko pokrajino, z visokimi griči in zelenimi pobočji. Poleg svoje lepote je pritegnilo tudi pozornost zaradi domnevnega opazovanja pošasti. Zgodovina domnevnega opazovanja Loch Nessove pošasti sega v 6. stoletje, vendar je postala še posebej znana v sodobnem času. Veliko ljudi je poročalo o vidikih skrivnostne pošasti, čeprav ni znanstvenih dokazov o obstoju takšnega bitja. Loch Ness je postal priljubljena destinacija za turiste, ki iščejo morebiten pogled na Nessie, pa tudi za tiste, ki uživajo v čudoviti naravi in škotski zgodovini. Ob jezeru se nahaja tudi grad Urquhart, ki ponuja čudovit razgled na jezero in okoliške gore. In je točka, ki jo na tem popotovanju ne smete zamuditi.

Najboljša namestitev v Loch Nessu – unikatna Loch Ness Woodland Pods

Pri namestitvah na potovanju vsak izbira tisto, kar mu je blizu. Tokrat pa sva prvič izbrala glamping hiško. In lahko rečeva, da je bila prav namestitev tista, ki je v tem pravljičnem mestu poskrbela za piko na i. Lastnik Martin je namreč hiško zgradil sam in jo postavil na idilično lokacijo na svojem vrtu, tik ob gozdu. Mirna lokacija navduši z domačnostjo in res občutkom za goste. Ob sprejemu vas bo lastnik prijazno pričakal in vam razložil, kaj vse se splača pogledati v bližini. Imeli boste celo mapico z vsemi podatki, telefonskimi številkami za rezervacijo in QR kodami za lažjo navigiranje. Če katero namestitev še posebej priporočva je zagotovo to Woodland Pods, ki si je tokrat prislužila naziv najbolj pristna namestitev. Ne spreglejte in rezervirajte kar preko Bookinga.

Drumbuie Farm B & B and Quila Cridhe Tearoom

Najbolj butična stvar, ki jo lahko tukaj doživite in hkrati najbolk domača je obisk Quila Cridhe Tearoom. Le ta je odprta le od srede do nedelje. Lastnika sta se odločila, da bosta ponudila unikatno izkušnjo, ki še najbolj spominja na obisk pri domačinih. Prostora imajo le za nekaj gostov. Zato če je le mogoče rezervirajte v naprej. Midva sva bila tam prva in sva imela srečo, da so imeli še prostor za najin zajtrk. Res okusen zajtrk je pripravljen po starih receptih in samo z domačimi izdelki. Poleg čajarne pa je še kmetija, kjer vam omogočajo, da nahranite tipične visokogorske krave. Živina je tako blizu hiše, da je v bistvu na vrtu! Kot nalašč za vaše priložnosti za fotografiranje. Ne spreglejte. Več si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Otok Skye je raznolik in res pristen. Na cesti je treba biti pozoren tudi na številne prostoživeče živali.

10. dan – Loch Ness – Skye island

Če je Loch Ness (nikakor ne recite Lake Ness, ker vas bodo popravili. Kajti loch rečejo škoti, lake pa angleži) ena najbolj prepoznavnih lokacij je Skye island ena najlepših škotskih lokacij. Otok je res pravo popotovanje v času. Dobre 2h vožnje oddaljen otok je s kopnim povezan z mostom. Ni treba omenjati, da je pot spet pravo foto doživetje. Namestitve tukaj so zelo drage, ker jih praktično ni. Ceste so v večini primerov zelo ozke in imajo le izogibališča, kamor se umaknete, ko pridejo nasproti vozeča vozila.

Tukaj se res počutiš kot mravljica v mogočnosti narave.

Otok je znan po svoji res gorati pokrajini in osupljivimi razgledi. Na otoku je tudi ogromno ovc in koz, ki se prosto sprehajajo povsod.

Seznam znamenitosti je tudi tukaj velik in v enem ali dveh dneh ne boste videli vsega. Zaradi res slabih cest so tudi še tako kratke razdalje hitro dolgo popotovanje. Po številu znamenitosti boste hitro ugotovili, da bi tukaj lahko preživeli več dni. Le pripravite se na res slabo vreme.

Old Man of Storr: To je impresivna skalna formacija na severovzhodu otoka. Pot do Old Mana of Storra je priljubljena za pohodništvo in ponuja osupljive razglede na okoliško pokrajino.

Fairy Pools: Nahajajo se v dolini Glen Brittle in predstavljajo serijo kristalno čistih tolmunov s čistimi potoki, obdanimi s slikovitimi gorami. To je priljubljeno območje za sprehode in fotografiranje. A obiščite ga res zelo zgodaj zjutraj, sicer boste obdani s trumami turistov.

Obala otoka Skye je res fotogenična. Le ne pozabite na dežni plašč!

Talisker Destillery: Če uživate v viskiju, obiščite destilarno Talisker, kjer si lahko ogledate postopek izdelave slavne škotske pijače in poskusite nekaj vzorcev.

Dunvegan Castle: To je najstarejši stalno naseljen grad v Škotski, dom klana MacLeod. Grad je znan po svojih zgodovinskih povezavah in lepih vrtovih.

Quiraing: To je še ena impresivna gorska pokrajina, ki se nahaja na severu otoka. Quiraing ponuja dramatične razglede in je priljubljena destinacija za pohodništvo.

Neist Point in Neist Point Lighthouse: To je najzahodnejša točka otoka in ponuja osupljiv razgled na morje ter Neist Point svetilnik, ki je postavljen na skalnati obali. Res lepa razgledna točka, ki pa je na žalost zapuščena.

Dun Beag Broch: Arheološki ostanki bronaste dobe, ki predstavljajo starodavno obliko škotskega bivališča.

Sligachan Bridge

Sligachan Bridge: Starodavni most, ki ponuja čudovit razgled na bližnje gore, vključno s Cuillin.

The Fairy Glen: Čaroben kraški vrt s koničnimi hribčki in zelenimi dolinami. Ime je dobil zaradi mitoloških povezav z vilami.

11. dan – popotovanje Skye island – Glasgow

Razdalje so tukaj res velike. In če si boste vzeli dopoldan za raziskovanje otoka ne pozabite, da vas čaka še skoraj 321 kilometrov (200 milj) dolga pot do Glasgowa. Ki vam bo tokrat služil le kot vmesna točka, da v enem dnevu ne boste prevozili predolge razdalje in bili preveč utrujeni. Pot je namreč le delno po avtocesti. Sicer pa poteka po osupljivi škotski pokrajini, ki vas bo za vsakim ovinkom pustila odprtih ust. Za prenočitev priporočava poceni hotel Ibis Budget hotel v Glasgovu. Le ta leži tik ob avtocesti in ima poleg odlično domačo restavracijo The Red Deer, kjer si boste lahko privoščili res dober steak, whiskey in domače pivo.

12. dan – popotovanje Glasgow – Manchester

Pot proti končnemu cilju potovanja – Manchestru vas bo spet vodila po avtocesti. Tokrat jo boste že bolj poznali a vseeno bo skoraj 4 urna razdalja ponovno priložnost za osupljivo pokrajino. Lahko se tudi kje na poti ustavite in uživate v kakšni izmed lokalnih restavracij, ki vas bo hitro navdušila z dobro hrano in široko izbiro pijač. Sploh viskija.

Pred Manchestrom se nahaja tudi Yorkshire Dales National Park ali pa Lake District, ki je zelo priljubljen v poletnih mesecih. Midva sva avtomobil vrnila na letališče. Nato sva se s pomočjo Uberja odpeljala v središče mesta, kjer sva bivala. V Manchestru se splača bivati v središču mesta, saj imate tako hitro vse na dosegu.

13. – 15. dan – Manchester

Manchester je veliko več kot staro delovsko mesto. Poleg res bogate športne zgodovine (Manchester United in Manchester City domujeta tukaj) vas bo zagotovo očarala tudi kulinarika. Zato se mu splača nameniti kak dodaten dan.

Hop on – hop off bus – postaja že kar klasika najinih popotovanj. Tudi tukaj je tako. Le da je vstopnica v Manchestru bistveno cenejša. A vseeno omogoča, da lahko v kratkem času doživite mesto in vidite glavne atrakcije.

Izgubite se v mestnem središču

Mestno središče Manchestra je majhno in nas lahko kar hitro spomni na Ljubljano. Sploh zato, ker je vse na dosegu roke. Številne trgovinice, bari ali pa restavracije s svetovno kulinariko. Izbire je ogromno. Manchester ima številne priseljence, ki so tukaj postavili svoje restavracije. Tako se ne čuditi, če boste tukaj jedli odlično italijansko pico, ki se je ne bi sramovali niti najbolj zagreti italijani.

Obiščite trdnjavo rdečih vragov

Old Trafford, dom nogometnega kluba Manchester United, je svetišče za navijače in eden najslavnejših nogometnih stadionov na svetu. Če ste strasten oboževalec športa ali pa le želite doživeti vzdušje enega največjih klubov v angleški Premier League, potem je Old Trafford Tour obvezna postaja na vašem seznamu doživetij.

Začnite svojo turo s pristopom k impresivnemu stadionu, ki ga krasijo številne zgodovinske trofeje in spomini na slavne nogometne trenutke. Vodiči vas bodo popeljali skozi vrata, ki so videla legendarne igralce in veličastne zmage. Občutili boste vzdušje strasti in ponosa, ki je vedno prisotno na tem veličastnem športnem prizorišču.

Manchester je precej več kot samo nogomet.

New Islington Marina

New Islington Marina se nahaja v trendovski severni četrti Manchestra. Območje je v zadnjih letih doživljalo resno regeneracijo, v središču katere je bila Marina. Marina je sestavljena iz dveh bazenov, ki se povezujeta s kanalom Rochdale in kanalom Ashton. Obala je prijetno urejena in kot nalašč za poležavanje ali pa uživanje v gostinski ponudbi. Lahko pa si zgolj vzamete čas in opazujete številne živali.

Čajarna Richmond Tea Rooms

Manchester je lahko tudi pravi kulinarični raj. Samo poznati morate prave lokacije. Zato ne spreglejte čajarne Richmond Tea Rooms. Privoščite si pravo poslastico s čaji in sladicami, ali pa si privoščite le popoldanski prigrizek. Celoten lokal je zgrajen v slogu “Alice v čudežni deželi”.

Č

16. dan – vrnitev domov

Zadnji dan potovanja je namenjen vračanju v domovino. Midva sva sicer letela še po stari direktni redni liniji, ki je bila med Manchestrom in Zagrebom. Vrnitev iz Manchestra vas bo sedaj stala dodatnega prestopanja. A če se boste odpravili nazaj do Londona računajte še na razliko v dragi vozovnici za vlak.

Posebna zahvala pri ustvarjanju tokratnega blog zapisa gre moji sestri Tajdi, ki nama je pomagala s številnimi idejami. Upam, da sva jih uspela vsaj nekaj preneseti tudi na vas. Prijetno popotovanje.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.