Santorini Oia - najlepša vasica na svetu

Santorini :: Otok v katerega se zaljubiš na prvi pogled

Avtor: Anej Ferko 2. januarja 2019 Ni komentarjev 6 minut - čas branja.

Verjetno ni otoka, ki bi bil bolj značilen za Grčijo kot prav otok Santorini. Večkrat nagrajeni najlepši otok v Evropi in hkrati najlepši vulkan na svetu kar kliče po obisku. Če ste v bližini ga nikar ne zamudite. Očaral vas bo.

Santorini je najjužnejši otok v Kikladih. Nekateri ga opisujejo kot ostanek slavne grške Atlantide. Velik je le 72 km² in na njem živi komaj 13.600 prebivalcev. Otok živi pretežno od turizma, sicer je znan tudi po vinu, pistacijah in pradižnikih.

Za svež pomarančni sok se ob čudovitem razgledu splača dati še kak euro več, kot je sicer vreden.

Santorini je zagotovo grška atrakcija številka 1. Po številu obiskovalcev ga sicer prekaša grška Akropola v Atenah. Je pa bistveno bolj navdušujoč in prav raj za fotografe. Ne poznam kraja, ki bi pritegnil toliko svetovnih fotografov kot prav Santorini. Modro-bela kombinacija navdušuje.

Santorini ima preko poletja odlične direktne letalske povezave z Benetkami s prevoznikom Volotea. Za prvomajske praznike se lahko tja odpravite za manj kot 150 evrov za povratno vozovnico. Cene enosmernih vozovnic v vrhuncu sezone se okrog 100 evrov.

Druga alternativa je obisk s trajekti oz hitrimi ladjami. Iz praktično vseh sosednjih otokov so organizirani dnevni ali dvodnevni izleti na Santorini. Santorini namreč ni kraj za ljubitelje plaž. Te so v večini primerov le res visoki klifi. Le na zahodni strani so sicer najbolj znane plaže in te so v sezoni vedno polne turistov. So pa v primerjavi s tistimi na sosednih otokih prav dolgočasne. Tukaj se raje prepustite kulinariki, razgledom, romantičnim sončnim zahodom,… Za vsako minuto preživeto na tem otoku vam ne bo žal.

Panorame Santorinija je moč kupiti na vsakem koraku. In ne le na Santoriniju. Tudi po ostalih grških otokih.
Panorame Santorinija je moč kupiti na vsakem koraku. In ne le na Santoriniju. Tudi po ostalih grških otokih.

V kaj se boste takoj zaljubili?

Na Santorini ne odhajajte brez fotoaparata. Tudi če ste čisto brez talenta vam bo uspelo ujeti nekaj res čudovitih fotografij. Drugače pa se prepustite opazovanju okolice in predvsem razgledom. Ti so tukaj res spektakularni in veličastni.

Fira in Oia sta dve najbolj znani vasici. Fira je središče Santorinija, medtem ko je Oia znana po svoji drugačnosti z barvnimi hišicami. Prav najlepši kraj na otoku naj bi bila vasica Oia, ki je že tretjič prejela naziv najlepše turistične vasice na svetu. Do potresa leta 1956 je bila tudi vodilno mesto na otoku. Njene ozke ulice so polne butikov in prodajalnic dragega kamenja. 

Razgledi in panorame so tukaj res nekaj posebnega. Na fotografiji pogled iz Fire.

Fira je danes glavno otoško mesto. Dviga se na klifu kaldere, do katere vodi malo manj kot 600 stopnic. Spodaj se nahaja staro pristanišče, v katerem pristajajo velike turistične križarke. Zaradi tega so iz pristanišča do mesta zgradili tudi gondolo. Na Firi prevladujejo čarobne bele hiške z modro streho. Tako grki ponosno slavijo barve svoje države, ki so hkrati tudi barve morja.

Za raziskovanje otoka so zelo primerni štirikolesniki ali manjši avtomobili. Z njimi se boste lažje premikali po otoku in vam ne bodo tuje tudi manjše in ožje ceste.

Santorini foto blog
Številne cerkvice in mnogi detajli so prava paša za oči.

Ljubitelji vin ne boste zagotovo izbrali degustacijo vin. Vinarskih družin je tukaj veliko in veliko je tudi ponudbe vin. Za to doživetje računajte okrog 100 evrov na osebo.

Poroka na Santoriniju?

Ne bodite presenečeni, če boste srečali ženina in nevesto. Santorini je namreč priljubljena romantična destinacija za poroke. Če želite imeti res posebno poroko, potem je Santorini pravi kraj za to.

Čemu se želite izogniti!

Začnimo še s tistim manj bleščečim. Kot vse turistične znamenitosti tudi Santorini preplavljajo množice turistov. Ulice so zato nabito polne, Oia med sončnimi zahodi prav tako. Zato se raje izognite tipičnim turističnim ponudbam – pregrešno dragim restavracijam z razgledom (kjer preplačate razgled, jedi so povprečne), ogledom mesta na oslu, ki komaj drži potnika, dragih spominkov ob glavnih ulicah,… Instagram v zadnjem času iz ljudi zvablja res najslabše in marsikdo je za popoln selfie pripravljen tudi preplezati ograjo, skočiti na privaten bazen in podobno. Zavedajte se, da ljudje tam živijo ali pa dopustujejo. In tudi sami imamo radi mir in ograje so z jasnim razlogom. Torej ne pozabite na zasebnost drugih.

Križark je v tem delu ogromno.

Santorini ima vedno primanjkovanje vode. Na otoku sta samo dva izvira pitne vode, ki poleti presahneta. Vodo tako predelujejo iz morske vode. Pitna voda je le ustekleničena. Tudi kanalizacija tukaj je precej problematična. Ozke cevi namreč ne požirajo toaletnega papirja in zato ga je potrebno odložiti v koš zraven, da ne pride do zamašitev.

M/S Sea Diamond na dnu morja.

Na Santoriniju se je leta 2007 zgodila tudi ena bolj slavnih nesreč v sodobni ladijski zgodovini. 5. aprila 2007 je ladja zadela v podvodno čer v neposredni bližini otoka. Ladja se je hitro nagnila za 12 stopinj in jo je zalila voda, še preden so zaprli vodotesna vrata. Na krovu je bilo 1195 potnikov. Ladja je naslednje jutro potonila približno 200 metrov globje, kamor so jo zvlekli s pomočjo vlačilcev. Še vedno pogrešajo dva potnika. Grške oblasti so sicer že večkrat napovedale odstranitev oz dvig ladje. Na mesto potopa še danes opozarjajo zaščite za preprečitev širitve oljnega madeža iz ladje, ki so v neposredni bližini pristanišča. Gorivo so iz ladje izčrpali dve leti po potopu.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.