Test: Canon EOS RP :: Vstopnica v magični svet polnega formata

Avtor: Anej Ferko 29. avgusta 2021 Ni komentarjev 8 minut - čas branja.

Pogosto prejmem vprašanje: Kateri fotoaparat je najboljši zame? Odgovor namreč ni tako preprost, saj je precej odvisno od tega, kaj želiš fotografirati, kakšne izkušnje imaš in v zadnjem času tudi to, če želiš poleg fotografij snemati tudi video posnetke.

Najprej čiste osnove za začetnike

Verjamem, da ta blog spremljate tako izkušeni fotografi, kot tudi čisti začetniki. Izkušeni lahko branje nadaljujete v naslednjem poglavju. Za začetnike pa sem pripravil en kratek uvod.

Sodobne fotoaparate lahko delimo v naslednje skupine:

 • Fotoaparati DSLR
  Canon DSLR fotoaparate imenuje z imenom EOS. Njegovi začetki segajo davno v leto 1987. Ti fotoaparati imajo izmenljive objektive. Modeli se med seboj razlikujejo glede na namembnost. V glavnem pa jih delimo na “full frame” oz aparate s senzorjem polnega formata in na “crop” oz aparate z manjšim senzorjem. Polni format se je razvil iz velikosti 35mm filma in omogoča večje zmogljivosti, medtem ko manjši senzorji povsem zadostujejo začetnikom. Še vedno omogočajo izjemne rezultate v primerjavi z mobilnimi telefoni, saj so njihovi senzorji občutno večji. Senzor polnega formata je velik 35 x 24mm, “crop” meri 23,6 x 15,6mm. Senzorji v telefonih so veliki 6,17 x 4,55 mm. Sedaj upam, da vsi razumemo razliko.
 • Brezzrcalni fotoaparati ali “mirrorless”
  Nasledniki DSLR aparatov so brezzrcalni fotoaparati. Ti za razliko od starejših bratov fotografije zajemajo brez zrcala in direktno na senzor. Tako so lahko manjši in po zaslugi sodobnih procesorjev omogočajo tudi izjemne video posnetke. Tudi brezzrcalni fotoaparati imajo dve velikosti senzorjev. “Full frame” aparati se pri Canonu imenujejo R (trenutno modeli R, RP, R5 in R6), medtem ko so njihovi manjši brati znani pod imenom M. Canon je v svet “full frame mirrorles” vstopil precej pozno (septembra 2018) z modelom R. S prihodom visoko zmogljivih modelov R5 in R6 pa je Canon znova pokazal, kaj zna in zmore. In povzročil pravo malo euforijo med uporabniki, ki so vmes že posegali po sistemih drugih znamk.
 • kompaktni fotoaparati
  To so tisti aparati, ki nimajo izmenljivih objektivov in jih počasi in vztrajno zamenjujejo mobilni telefoni.
Fotoaparati polnega formata omogočajo, da fotografije dobijo čar zamegljenega ozadja. Fotografirano z EOS 6d in Canon 50mm f 1.4

Na kratko o EOS RP

Canon EOS RP je vstopni fotoaparat družine R, ki jo je Canon Slovenija letos zelo pospešeno oglaševal kot #generacijaR. Podobno, kot je pred desetletjem čar polnega formata prinesel EOS 6d, sedaj polni format na novi platformi v dostopni ceni ponuja EOS RP, ki ga je Canon predstavil Marca 2019.

Sam sem dobrih 6 let delal in potoval z EOS 6d. Od prvega dne sem poslušal stavke “zakaj nisi kupil 5d” in vedno odgovoril z istim odgovorom: “Ker je zame 6d dovolj”. In približno tako se zgodba sedaj ponavlja z modelom RP. RP je namreč namenjen tistim, ki iščemo polni format in s svojimi fotoaparati ne bomo delali kot vojni dopisniki, reporterski fotografi ali na dnevni ravni fotografirali profesionalno. RP je namenjen za veliko fotografskega užitka. In za svoj denar ponuja res ogromno. Nekoč se je takšnim aparatom reklo polprofesionalni ali napredni.

Nadzor nad globinsko ostrino in res majhno ohišje je ustvarjeno za popotovanja. Fotografirano z EOS RP s 24-105mm f4 IS L

Njegove največje prednosti

Senzor polnega formata s 26 MPX

Kot že zapisano je RP “full frame” aparat. Njegovih 26,2 milijona pik je povsem dovolj za potovanja, izreze in podobno. Po novem omogoča tudi nov kompresiran način RAW fotografij (cRAW), ki je manj požrešen po velikosti, a še vedno ohranja vse informacije, ki jih pričakujemo od surovega formata. Sam senzor odlično deluje in je tudi ob šibkejši svetlobi navduši povprečnega uporabnika in ne razočara tudi zahtevnejšega. Le ISO ob nočnih fotografijah ne dvigujte previsoko, ker se pojavljajo običajni šumi. Pri dnevni svetlobi je informacij na senzorju dovolj in se da tudi močno preosvetljeno fotografijo še rešiti.

Uporabniška izkušnja je čisto nova

Če prehajaš iz DSLR sveta je prehod hiter. Saj je uporabniška izkušnja res sila preprosta. Navdušujoče je sploh iskanje točke ostrenja, ki deluje z dotikom na zaslon. Ostrenje je hitro in točno. In to neprimerljivo točneje, kot je bilo pri 6d. Res velikanski korak naprej. Tudi sveži uporabniki se boste verjetno hitro privadili dela. Sam imam tudi po nekaj mesecih uporabe občutek, kot da bi na fotoaparat polnega formata pritrdili pamet mobilnega telefona. Gumbov je dovolj in ne nazadnje je praktično vse mogoče upravljati z dotikom zaslona. Hkrati pa elektronsko iskalo OLED z 2,36 milijona slikovnih pik prikazuje več kot dovolj detajlov za nadzor nad kadri v polnem soncu.

Ostrenje je velik korak naprej

EOS RP omogoča, da s pretvornikom uporabljamo tudi vse starejše Canon objektive. Hkrati je na voljo še več tipov adapterjev (z vstavljivimi filtri ali pa dodatnim obročkom za nadzor). In moram priznati, da ti objektivi dobesedno oživijo v kombinaciji s tem aparatom. Sploh pri video posnetkih je ostrenje izjemno hitro, prehodi čudoviti in kar je najbolj pomembno – vse skupaj je izjemno enostavno za upravljanje. Uporabniška izkušnja ni prav bistveno drugačna od modela R5, ki se postavlja s skoraj 3x višjo ceno. RP ostri s hitrostjo 0,05 sekunde v kombinaciji s 4779 točkami ostrenja. Zame več kot dovolj hitro.

Tudi vsi nekdanji objektivi so povsem uporabni, tako da sploh ni skrbi, da bi bilo potrebno menjavati za sodobne in drage objektive. Na bolhi se tako pojavljajo objektivi po dostopnih cenah in vam omogočijo tudi vstop v svet polnega formata.

Zadnja stran fotoaparata je preprosta za upravljanje. Foto: Canon

Video omogoča velikanski preskok

Če sem pri 6d najbolj pogrešal naprednejše video funkcije, me le te pri RP najbolj navdušujejo. Snemanje je sila preprosto in intuitivno. Samodejno ostrenje deluje hipno in se ga upravlja s pomočjo dotika na zaslonu. Po zaslugi digitalne stabilizacije lahko iz roke snemate res čudovite video posnetke in raba dodatnega stabilizatorja pride prav le še pri gibajočih kadrih. Video snema do velikost 4k. S tem, da ima pri 4k velik 1,7x izrez video posnetka. Sam trenutno več od 1920 (full hd) niti ne potrebujem in se 4k izogibam. 4k je trenutno zelo zamuden tudi s stališča video obdelave. Prisegam na 1920 v kombinaciji z digitalno stabilizacijo slike, ki sicer dodatno obreže kader, kar kompenziram s širšimi objektivi.

Video posnetke se da hitro preko wi-fi prenesti tudi na mobilni telefon. Tako da je aparat res sila primeren za potovanja.

Ostaja majhen

Popotniški fotoaparat mora biti majhen. Da je priročen in da ni potrebno vedno imeti s seboj celotne foto-torbe. Sem ga tudi že stlačil v Tejino torbico in v kombinaciji z objektivom 24-105 je idealen popotniški aparat. Aparat je lahek in tehta le 485 gramov (moj predhodnik 6d je tehtal 680 gramov) in meri le 132,5 x 85 x 70 mm.

Globinska ostrina in hipno ostrenje sta popolno usklajena. Fotografirano z EOS RP s 24-105mm f4 IS L

Ostale ključne tehnikalije:

 • 26.2MP Dual Pixel CMOS sensor
 • 4 fotografije na sekundo ob vključenem AF
 • Zaznavanje obrazov in fokusiranje avtomatsko na oko uporabnika
 • Digic 8 procesor
 • 1 MPX zaslon, ki je vrtljiv in omogoča tudi selfie posnetke
 • 250 posnetkov z eno baterijo (kdaj mi jih uspe narediti tudi do 1.000, pa še ne znam razložiti zakaj).

Kaj pogrešam?

Po skoraj treh mesecih uporabe lahko rečem, da je seznam slabosti res izjemno kratek. Sam bi si želel bolj zmogljive baterije. Zato je obvezen nakup še dodatnih baterij. Kar je pri sodobnih brezzrcalnih fotoaparatih povsem običajno.

In sam bi si želel, da bi imel aparat vgrajen GPS sprejemnik. Tako, kot je to imel 6d in kot ima to danes vsak Drone ali GoPro kamera. To se delno sicer da nadomestiti z povezovanjem s telefonom, kar pa spet dodatno obremenjuje baterijo telefona. In na potovanjih je prav telefon tista naprava, katera je že tako obremenjena.

Zaključna misel

EOS RP je po mojem trenutno najbolj spregledan aparat v Canonovi liniji. Je novejši od modela R in se skriva v senci novih R5 in R6. R6 celo prehiti po številu točk na senzorju. Za svojo ceno po mojem trenutno ponuja daleč največ. Ima znane šibke točke, ki mu jih dober fotograf zlahka oprosti in jih obrne v svoje prednosti. Dodatni pari baterij so nekaj običajnega tudi pri dražjih modelih. Seveda ne prinaša 50 milijonov točk in 8k resolucije, kar je namenjeno prvaku razreda. A za dobrega tisočaka dobiš aparat, ki odpre številne nove možnosti ali pa ponovno čisto navduši nad fotografijo ali celo videom. Prav slednje se mi je prav po zaslugi RP spet zgodilo.

Več o aparatu na uradni strani.

Prispevek je subjektivno mnenje avtorja in ni oglasna vsebina!

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.