V sejšele se enostavno zaljubiš in jih zlepa ne pozabiš!V sejšele se enostavno zaljubiš in jih zlepa ne pozabiš!

Sejšeli – I. del :: Sanjske počitnice

Avtor: Anej Ferko 28. januarja 2018 8 komentarjev 11 minut - čas branja.

Sejšeli so ena tistih destinacij, ki jih ima skoraj vsak popotnik željo obiskati. Sanjske peščene plaže, toplo morje in nadvse prijazni domačini. Marsikomu so prva asociacija tudi pregrešno dragi hoteli in rezorti. Midva sva jih doživela pomladi 2016 in jih priporočava res vsakemu.

Zakaj se je sploh rodila ideja bloga? Ker rada potujeva se z ostalimi pogosto zaklepetava o destinacijah, kjer sva bila in z veslejem deliva nasvete. Teh se nabira in nabira, kdaj tudi kakšnega pozabiš. In sva se odločila, da je prav, da ti nasveti nekje ostanejo. Kjer bodo koristili še komu drugemu in mu omogočili še kakšen uporaben trik iz potovanj.

Razglednih točk je na Sejšelih ogromno. Panorame pa dih jemajoče.

Najino navdušenje nad Sejšeli se je najprej začelo z zbiranjem “kovancev v pujsu”. Potem je sledilo “Googlanje” vseh mogočih slik in destinacij. In Sejšeli so zagotovo destinacija, ki te s fotografijami takoj prepričajo. Sploh, če si ljubitelj bisernega morja in kristalno čiste vode. Pa palm, turkizne barve,… Midva sva prve nasvete o Sejšelih dobila od prijateljice Leje, ki je tam že bila in nama so nasveti še kako koristili. Že čakate zgodbo? 

Koliko stane potovanje na Sejšele?

Vprašanje številka ena, ki se pojavlja vsakemu. Sejšeli so namreč destinacija, ki je precej poznana po številnih izjemnih hotelih in rezortih. Cene le teh so lahko tudi preko 1.000 EUR na nočitev. Vendar si to namestitev že takoj izbrišite iz glave. Zakaj? Ker enosavno ni potrebe. Razumljivo je, da greste v resort tja, ker je sama narava povprečna in se da v resortu uživati precej bolj, kot za ograjo resorta. Sejšeli pa so s svojo neokrnjeno naravo in res prekrasnim morjem tako čudoviti, da niti pomislite na to, da bi se kopali v bazenu. Zakaj že? In da se preživeti nepozabnih 14 dni tudi za manj kot 1.500 EUR na osebo!

Tja je seveda potrebno priti z letalom. Letalske vozovnice stanejo med 500-800 EUR. Seveda je vse odvisno od termina in letališča, od koder letite. Midva sva letela iz Benetk preko Abu Dhabija. Prvi let traja okrog 8 ur. Midva sva letela z Alitalia. Osebje zelo profesionalno, hrane in pijače več kot dovolj že v ekonomskem razredu (beri: vina lahko dobiš praktično neomejeno). V Abu Dhabiju je običajna praksa, da imate vsaj v eno smer 4-6 ur prosto. Na na način namreč turiste pritegnejo na ogled njihovih znamenitosti. Naju je na kratko popotovanje popeljal prijatelj Iztok. In če boste imeli priložnost ne zamudite ogleda res spektakularne mošeje Sheikh Zayed-a, ki je ponoči prava paša za oči.

Mošeja Sheikh Zayed je ponoči prava paša za oči. Čudovita barvna kombinacija modre in rumene osvetlitve je raj za fotografe.

Naslednji let sledi do Mahe-ja. To je glavni otok države Sejšeli. Tja letite iz arabskega polotoka približno 5 ur. Leti so načrtovani tako, da poletite ponoči (ob 2-3h zjutraj) in pristanete zjutraj (8-9h). Že samo pristajanje na otoku je paša za oči, kajti turkizno morje je izjemno fotogenično že iz letala. Tako da se obvezno stlačite k oknu letala. Imeli boste kaj videti.

Potovalni načrt je najpomembnejši

Preden se odpravite na drugi konec sveta je zelo pomembno, da veste kam potujete. Za Sejšele ni potrebno nobeno dodatno cepljenje ali kaj podobnega. Le ob vstopu v državo morate oddati prošnjo za vizo. To dobite, če imate znano namestitev oz jasno veste kam potujete. Na Sejšelih namreč prosto kampiranje ni dovoljeno. Zato je dobro, da si prej naredite potovalni načrt in namestive rezervirate preko Bookinga ali preko Airbnb. Cene apartmajev, hiš in vil so smešno nizke v primerjavi z luksuznimi hoteli. Tako lahko za manj kot 100 EUR / dan dobite tudi vlo z lastno plažo, otokom, ločeno hišo s kuhinjo. Klimatizirano je praktično povsod in vse, tako da se za to nimate kaj skrbeti.

Razgled iz hiške – vile na otoku Praslin. Nasproti se vidi privatni otoček, spodaj je plaža. Takšno hiško si lahko rezerviraš tudi ti preko Bookinga.

Kam se odpraviti in za koliko časa?

Država Sejšeli so skupek otočkov. Sejšeli se nahajajo 1.600 km vzhodno od celinske Afrike, severovzhodno od otoka Madagaskar. Relativno blizu sta še otoški državi Mauritius in Reunion na jugu, ter Maldivi na severovzhodu. Sestavlja jih 115 otokov. Zato je dobro vedeti, kam se odpravljate. Nekateri otoki so namreč tudi v privatni lasti in je dostop do tja mogoč le s poletom s helikopterjem ali privatno ladjo.

Za manj kot 14 dni se v ta biser na zemlji res ne splača hoditi.

V vsakem primeru boste pristali na otoku Mahe. Mahe je glavni otok in hkrati tudi glavno mesto države. So tudi najbolj “skomercializirani”. Tam je bistveno več prodajalcev kokosov po plažah, tudi cene so malenkost višje kot na drugih otokih. Midva sva se tako najprej odpravila na otok Praslin. Do tja pelje večkrat dnevno hidrogliser. Vožnja v eno smer je potekala res popolnoma mirno, medtem ko je bila vožnja nazaj precej bolj burna. In na letalskih sedežih (kamor se posedeš na ladji) je osebje kar pridno delilo vrečke za bruhanje. In ni se jih malo tudi napolnilo. Vse je seveda odvisno od vremena. Ampak je vredno tudi 1x bruhat, da prideš na Praslin. Obljubim!

Takšna ladjica vas večkrat dnevno pelje na relaciji Mahe-Praslin-Ladigue-Mahe.

Za vožnjo po večjih otokih priporočava najem avtomobila. Le te se lahko najame že takoj v pristanišču. Sedaj sledijo nasveti: vožnja na Sejšelih poteka ravno po nasprotnem voznem pasu, kot pri nas. Tako imajo tudi avtomobili volan na desni strani (kot je to v navadi v Britaniji). Tako je zelo priporočljivo, da vzamete avtomobil z avtomatskim menjalnikom, ki je kakšnih 5 EUR/dan dražji. Ampak po ozkih in na trenutke zelo hribovitih cestah je vožnja z njim bolj prijetna. Avto je res nujna stvar. Kajti res precej poenostavi križarjenje po otoku. Z njim si boste res lahko ogledali prav vsako plažo, ki jo boste srečali na poti.

Kakšna je hrana in pijača?

Kot bova večkrat omenila se na Sejšelih srečata dva svetova. En je super luksuzni turizem, kjer kraljujejo vožnje s privatnimi letali, helikopterji, restavracije s precenjeno hrano (za dva mini Hamburgerja in Heiniken (0,33l) sva plačala preračunano v evre – 56 EUR). Na drugi strani je povsem sproščeno življenje domačinov in klasičnih turistov, ki lahko z 10 EUR na dan preživijo povsem normalno.

Obvezno si privoščite sveže sadje, ki ga prodajajo kar ob cesti ali na tržnicah.

Izjemno ugodna in hkrati okusna je hrana v njihovih lokalnih “Take away-ih“. Tam se za 5 EUR najeste res okusne in sveže pripravljene hrane. V teh restavracijah prevladuje hrana, ki je po okusu podobna indijski in azijski kuhinji. Tako lahko dobite pečene ribe, ribe na žaru, hobotnico, čilije, česen in ingver, curry in veliko riža. Od sadja pa kokos, banane, papajo, mango, … Še posebej sadje se po tistih iz naših supermarketov popolnoma razlikuje in je bistveno bolj okusen, svež, … Okus banan je bistveno bolj “skoncentriran” in so prava paša za brbončice.

Sejšelska hrana je sicer zelo mešana. Na vsakem koraku je široka ponudba ribjih jedi, ki se pripravljajo na različne načine – pečene ribe, kuhane ribe, razne ribje obare, … Zelo veliko je tudi kokosa in jedi iz kokosa. Sploh na plaži priporočava, da si vzamete sveži kokos. Še posebej v kombinaciji z lokalnim rumom Takamaka je izvrstna pijača.

Cene v trgovinah so povsem običanje in prav nič bolj zasoljene, kot recimo pri nas. Izogibajte se le uvoženim izdelkom in uvoženim alkoholnim pijačam, ki so bistveno dražje.

Obvezno si privoščite sveže sadje, ki ga prodajajo kar ob cesti ali na tržnicah.

Glede pijače prevladujejo sveži sokovi iz pomaranč in drugega sadja. Lokalno je zelo priljubljeno Sejšelsko pivo – Seybrew. To je lahko svetlo ali temno. Svetlo pivo je po okusu podobno bavarskemu pivu.

Kako se sporazumevati?

Sejšeli imajo kar tri uradne jezike – Kreolščino, Francoščino in Angleščino. Zato je sporazumevanje v angleščini zelo preprosto. Tudi domačini so res zelo prijazni in se na vsak način potrudijo, da ustrežejo vašim željam. Tudi napisi so povsod v treh jezikih, tako da je res preprosta komunikacija v kolikor znate enega izmed teh jezikov. Zanimivost je, da domačini dosti dobro poznajo Evropo in Slovenijo. Dobro je vsakič ob Sloveniji omeniti tudi Jugoslavijo, ki jo domačini dobro poznajo. Nekoč so bili namreč tudi Sejšeli del “neuvrščenih držav” zato ne bodite presenečeni, če vam bodo omenili “Tita” ali Jugoslavijo. Marsikdo od njihovih sodrodnikov je celo študiral pri nas.

Anse Lazio na otoku Praslin velja za eno najlepših plaž na svetu.

Varnost na Sejšelih?

Res že dolgo se nikjer nisva počutila tako varno, kot ravno na Sejšelih. V celotnem potovanju sva samo dvakrat srečala policijo. Ljudje so v splošnem res prijazni in nikjer ni občutka, da bi te kdo želel okrasti. Tudi sama nisva imela nobenih težav. Domačini se zavedajo, da je njihova glavna dejavnost turizem in da potrebujejo dobro ime. Večkrat se tudi sami pošalijo, da živijo v raju in da več ne potrebujejo. In bi jim kar dal prav.

Ne spreglejte naslednjega bloga, ki razkriva najboljše na otoku Praslin. 

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

8 komentarjev

  1. Katja pravi:

    Živjo!

    Tudi midva razmišljava o dopustu v tem raju 😀 in sicer v oktobru? To naj ne bi več bila glavna sezona?
    Zanima me, koliko so kaj obljudeni ti otočki? katerega najbolj priporočate za daljši postanek ter ali bi iz kakršnegakoli razloga odsvetovala potovanje nosečnici? Hvala za vse info

    1. Anej Ferko pravi:

      Oktobra ne pričakujte nobene gneče. Temperature bodo nekje med 25-30 stopinjami, kar je v kombinaciji s toplim morjem prav super.
      Tudi enega razloga ne vidim, da ne bi šla tja nosečnica. Otočki v jesenskem času zagotovo ne bodo zelo obiskani, prijazni domačini pa vaju bodo gotovo navdušili.

  2. Sara pravi:

    Super blog! Mene pa zanima kje najti kakšno bolj poceni nastanitev? Rezervirati v naprej ali poiskati tam? Hvala in lep dan, Sara

    1. Anej Ferko pravi:

      Midva prisegava na Booking. Sva bolj za “ziher”. Se pa da tudi spodaj dobiti marsikaj. Je pa res, da so resorti na Sejšelih noro dragi, tako da bolj priporočava v naprej preko Bookinga 🙂

  3. Matjaz pravi:

    Zdravo☺

    Lepo je prebrati tak blog, saj ponuja veliko koristnih informacij.
    S punco sva kupila letalske karte, ki so bile dokaj ugodne. Potujeva konec julija in zacetek avgusta. Namen imava iti na praslin 5 dni, la digue 3dni in mahe 4dni.
    Če lahko bi vaju prosil še za nekaj informacij.
    -Zanima naju kje je najbolj primerno
    zamenjati denar v njihovo valuto, pri
    nas na bankah ali pri njih☺.
    -koliko priblizno stane renta car, in
    kaksna je izkusna z renta cari.
    Priporocata kasnega ponudnika ranta
    carov.

    1. Anej Ferko pravi:

      Lep pozdrav,
      najprej opravičilo za res pozen odgovor.
      Denar je najboljše zamenjati takoj na letališču.
      -Rent-a-car je praktično povsod. V večini zadeve zrihtajo kar lastniki apartmajev. Cene so cca 40 eur / dan.

  4. Igor But pravi:

    Lepo zapisano…. morda je bilo res tako leta 2019, ampak sedaj, v iztekajočem se letu 2021, je povsem drugače.
    Na plaži Beau Vallon nikjer ne dobiš več pečene ali kuhane ribe, prav tako ne v Victorii, cene so se dvignile in take away hrana je sedaj dražja tudi za 50 %. Če kupiš pivo Seybrew v trgovini plačaš za malo pivo (0,33l) 99 rupij (6,5 EUR), podobna je tudi cena točenega piva. Jutri nameravam na južni in zahodni del otoka Mahe z rent-a-car-om. Kasneje pa še na Praslin in na La Digue…vse skupaj 15 dni. Me prav zanima, če bo tudi na teh otokih podobna situacija, kot je tukaj na Mahe…. davek korone? Dvig cen na račun izpada dohodka?

    1. Anej Ferko pravi:

      Pozdravljeni,
      kakšna je bila končna izkušnja?

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.