Sejšeli III. del :: La Digue

Avtor: Anej Ferko 4. februarja 2018 Ni komentarjev 6 minut - čas branja.

La Digue je bila najina naslednja postaja. S Praslinom ga povezuje ladijska povezava nekajkrat dnevno. Je obvezna postaja za vse, ki ste v tem koncu sveta. Je tretji največji otok v državi Sejšeli, a vseeno gre za zelo majhen otok, ki meri vsega skupaj le 10 km2. Za razliko od večjih otokov je tukaj glavno prevozno sredstvo kolo. Po praktično celotnem otoku so speljane kolesarske poti, ki so po nekod sicer zelo strme, a se jih da normalno prevoziti. Ko boste na enem izmed teh klancov se boste spomnili teh besed.

Na La Digue je dobro ostati 3 do 4 dni. V tem času boste videli vse, kar je tukaj za videti. Plaže so sicer težje dostopne, kot na Praslinu in po nekod je potrebno tudi malce “planinskega pristopa”. Tukaj se vse odvija počasi. La Digue je v primerjavi s Praslinom tudi dražji otok. Zato se izogibajte restavracij, ki kar kličejo po vaših denarnicah. “Take awayev” je sicer manj, kot drugod, a tudi tukaj ponujajo izvrstno lokalno hrano po dostopnih cenah. Lokalni ribiči se zvečer vračajo z ulovom in ob sončnem zahodu mnogo turistov prav od njih kupi kakšno svežo ribo. So pa tukaj ribe res ogromne in primerne bolj za celotno družbo, kot za par. Domačini so tukaj izjemno prijazni, tako da vam lahko tudi oni pripravijo kakšno slastno večerjo.

Anse Source D’Argent

Če česa tukaj ne smete izpustiti je Anse Source D’Argent. Plaža je del kmetije L’Union Estate. Za vstop na to turistično kmetijo plačate vstopnino (preračunano nekje med 5 in 6 evri). Vse je res lepo urejeno, imajo tudi prostor za poroke. Poleg izjemnega rastlinskega sveta navdušijo velikanske želve, ki so zaščitni znak Sejšelov. Mnogi domačini jih imajo doma kot hišne ljubljenčke in se prosto sprehajajo po nihovem posestvu. Tako da ne bodite presenečeni, če jo boste zagledali tudi na prostem ali ob cesti, kako hlasta ogromne zelene liste.

Ko pozdraviš vse želve, se naužiješ pogleda na ogromne skale, ki ležijo obdane z velikanskimi palmami, potem je čas, da greš naprej proti plaži. Anse Source D’Argent je zagotovo atrakcija št. 1 na otoku. Poleg velikanskih skal, ki so pometane po plaži navduši tudi z živalskim svetom. Ribe se turistov čisto nič ne bojijo in jih se jih lahko celo dotaknete. Kako izgleda plaža pa najbolje pokaže spodnji video.

Grand Anse

La Digue je otok za ljubitelje sanjskih plaž. Te res znajo vzeti dih obiskovalcu. Zato tukaj prav veliko drugih aktivnosti ne pričakujte. Tukaj je čas za cocktail na plaži, morda hladno pivo v res vročem morju in pogled na prečudovito neskončnost oceana.

Grand Anse je plaža na jugo-zahodnem delu otoka. Od tukaj je tudi odlično izhodišče za obisk sosednjih plaž, nekatere potrebujejo za obisk precej spretnosti.

Zagotovo je nekaj posebnega tudi plaža Anse Severe. Tukaj so kamni manjši in primerni tudi za poležavanje na soncu.

Tudi La Digue ima odlično razgledno točko. Midva sva se na razgledno točko odpravila skupaj s še enim parom iz Nemčije. Z lastnico apartmajskega naselja smo se dogovorili, da nas bo v eno smer peljal taksi (nekaj taksijev je na otoku, to so poleg policije tudi edini avtomobili). Po nas je prišla Nissan Navara in kmalu smo videli zakaj. Pot je namreč precej strma in s terencem je šlo res enostavno. Če naju spomin ne vara je bila taksi vožnja vredna tistih 20 evrov. Sploh, ker smo tja prišli ravno v času sončnega zahoda. Pravi raj za ljubitelje fotografije.

Pivo!

Na poti proti severu otoka sva ob kolesarski poti zagledal drobno, iz lesa narejeno hiško, pred katero je bila velika tabla: “Beer”. Ko je zunaj nekje 35 stopinj, voda ima dobrih pet manj, se tisto pivo še kako prileže. Ker lokalnega Sejšelskega niso imeli, sva si privoščila temnega Guninness-a. Vzameš pivo, se zlekneš v fantastično vroče morje in uživaš v razgledu. Je kaj lahko še boljšega?

Kasneje dodana anekdota:
Leta 2020 sva potovala na Barbados. Teja se je ravno učila surfanja na deski, sam pa sem v zavetju sence čakal in urejal fotke. In so se mi na klopci pridružili še trije angleži. Zaklepetali smo se in povedali so mi, da so posadka privatnega letala in da so videli že nešteto eksotičnih lokacij. In nato mi prav eden izmed njih prične razlagati, da je njegova naljubša plaža na majhnem Sejšelskem otoku, kjer ni praktično ničesar, le lesen bar, kjer prodajajo pivo. No, to je to!

Česa ne pozabite?

Nikakor ne pozabite na kolo. Najem kolesa je sicer primerljiv z izposojo avta na Praslinu, a je za uživanje na otoku nujen. Skoraj nujno imejte s seboj kamero s katero lahko snemate pod vodo. Živalski svet v vodi je tukaj res nekaj posebnega in ribice vseh barv so turistov precej navajene.

Po Prasilnu in La Digue sva se vrnila nazaj na glavni otok – Mahe. Največji med vsemi in najbolj raznolik. Več v naslednjem blogu.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.