Barbados, Karibi :: 1. del

Avtor: Anej Ferko 2. februarja 2020 Ni komentarjev 8 minut - čas branja.

Praznovanje Tejinega rojstnega dne sva letos kronala z obiskom te male karibske državice – Barbados. Občutek, kako je na Barbadosu, še najbolje opiše zimzelena pesem Mambo kingsov – Palme in valovi. Če ste ljubitelj morske hrane, turkiznega morja in ruma, potem se boste tukaj počutili izjemno domače.

Že neštetokrat do sedaj sva ugotovila, da si je mnenje o destinaciji najbolje ustvariti sam in da nismo vsi primerni za vsako destinacijo. Tako si naj seznam svojih najljubših destinacij vsak ustvari sam. Midva sva bolj “raziskovalca”, ki rada dobro jeva in uživava v čudovitem morju. Bolj je to podobno turkizni barvi, bližje nama je. Vzemite si avto in raziskujte. Prijazni domačini vas bodo povsod veseli. Otok je izjemno varen in res nikjer se ne počutiš nelagodno. Že ob vstopu v državo boste na letališču dobili cocktail. Izbrali boste le med alkoholnim in brezalkoholnim. To je to! Vsi so res nenormalno prijazni. Poskušajte narediti “selfie” in takoj bo prišel natakar in vas slikal. In to desetkrat, ne enkrat. Barbados je hedonizem v najboljšem pomenu te besede.

Barbados je hedonizem v najboljšem pomenu te besede.

Barbados na kratko

Barbados je destinacija, ki navduši že iz letala. Bolj, ko ga spoznavaš in več ko vidiš, bolj ti zleze pod kožo. Predvsem prebivalci so izjemno prijazni. Barbados je majhna otoška država, ki leži med karibskim morjem in atlantskim oceanom. Skupno meri le 439 km2 (Slovenija meri dobrih 20.000 km2) in ima 277 tisoč prebivalcev. So 5 ur za nami, vozijo po levem voznem pasu, leta 1966 so se odcepili od Združenega kraljestva. Imajo svojo valuto (Barbadoški dolar), ki je v razmerju z evrom cca 0,45. Če cene deliš z 2 si skoraj zadel razmerje. So najbogatejša karibska država. Njihova ekonomija sloni na turizmu, močnem bančnem sektorju in proizvodnji alkoholnih pijač – beri Ruma. Država ima praktično 99,9% pismenost in vsi govorijo Angleško z Barbadoškim dialektom (“broken english” – bodo za njih rekli pravi Angleži).

Zagotovo prva asociacija na Barbados so peščene plaže in Rihanna.

Kako na Barbados?

Barbados ima dobre letalske povezave s svetom. Letno sprejmejo 680 tisoč turistov. Iz Slovenije je najboljša povezava preko Frankfurta (od koder je direktni let na Barbados). Let iz Frankfurta do Barbadosa traja 9 ur. Sama sva izbrala povezavo preko Gradca od koder leti Lufthansa.

Kdaj na Barbados?

Domačini vam bodo hitro razložili, da čutijo posledice spreminjanja podnebja oz globalnega segrevanja. To se na Barbadosu dobro kaže po višanju gladine morja na vzhodni strani (Atlantski ocean). Na drugi strani pa po podaljšanju deževnega obdobja. Ta praviloma traja od julija do decembra, se je pa letos podaljšal tudi v januar. Deževno obdobje sicer ne prinaša velike tragedije, saj so to tropske nevihte, ki trajajo nekaj minut in hitro pridejo in tudi odidejo. Dnevne temperature januarja so okrog 30 stopinj, nočne do 5 nižje. So pa temperature tukaj skozi vse leto zelo konstantne.

Barviti lokali na plaži so odlična izbira.

Kakšna je hrana in pijača?

Barbados ima odlično lokalno kuhinjo. Tukaj seveda prevladuje morska hrana. Nacionalna jed je “flying fish” oz leteča riba, ki jo pripravljajo praktično povsod in v različnih oblikah (ocvrta, kot sendvič,…). Karibska kuhinja je zelo začinjena, tako da boste uživali ljubitelji pekoče hrane. Kdor pekoče hrane ne mara mora to obvezno omeniti, sicer bo razočaran. Karibsko hrano dobite praktično v vsakem kraju. Ljubitelji rib pa ne smete spregledati lokalnih tržnic, kjer pripravljajo sveže ribe. Ne spreglejte kraja Ostins, kjer je največja ribja tržnica. Vse skupaj izgleda, kot naša odprta kuhinja, samo bolj preprosto. Hrana pa je tam preprosto božanska. Tukaj sem jedel najboljši tunin steak. Okusno, sveže in domače! So pa cene hrane tukaj precej višje, kot smo navajeni. Za obrok računajte kar 20 eur / osebo.

Poleg karibske hrane je bogata tudi ostala ponudba hrane iz celotnega sveta. Od azijske, ameriške (hitra hrana), italijanske, mehiške,… Vse se najde. Tukaj pričakujte le res precej visoke cene. Večerja za dva bo praktično takoj presegla sto evrov.

Pijača otoka je gotovo rum. Tukaj je namreč doma najstarejši rum na svetu – Mount gay. “Rum punč” je pijača, ki jo dobite na vsakem koraku. Enako velja za globalne pijače – Coca-cola itd. Lokalno pivo je Banks in ga proizvajajo na otoku. Na voljo je v malih stekleničkah (2,75 dcl). Priljubljeno je tudi karibsko pivo Caribian, ki je podobno Coroni in je prav tako v malih stekleničkah. Koktejli so tukaj božanski. Skoraj vsak lokal ima med 16-18. uro “happy hour” ponudbo, kjer imajo spuščene cene. Običajno za en cocktail odštejete med 8 in 10 evri.

Za piko na i je treba tudi malo raziskovati. In potem najdeš kristalno čisto vodo in “lokalček”, kjer dobiš prave cocktaile na “ribiških stolih”. In vsaka runda je močnejša.

Nikakor tukaj ne smete mimo kokosove vode. Le ta je na voljo v večini lokalov. Najboljša možnost je, da jo kupite na cesti od lokalcev. Le ti vam bodo kokos odprli in za dober evro boste dobili najboljšo možno osvežitev na vročem karibskem pesku. Priljubljena je tudi različica “coco loco”, kjer v kokos dodate še lokalni rum.

Številni lokalči na plaži navdušujejo s svojo domačnostjo in odlično ponudbo.

Na Barbadosu je tudi veliko simpatičnih lokalčkov na plažah. Le ti odlično poosebljajo njihov življenjski stil. Tukaj najdete vse od prigrizkov do vrhunskih coctailov. Ne spreglejte lokala La cabane. Lokalci vam bodo priporočali še Tiki bar, ki je v samem mestu Bridgetown in je najbolj znan na celem otoku. Nikjer ne boste deležni neprijaznega osebja. Vsi vas bodo vedno sprejeli z nasmehom in vas prijazno ogovorili. Ne pozabite na napitnine, ki so tukaj pričakovane in so od 10-20%.

Cene v trgovinah so občutno višje kot pri nas. Računajte kar dvakratnik cene, kajti vse izdelke morajo na otok uvoziti.

Visok standard države se kaže tudi v tem, da tukaj ne boste naleteli na prosjačenje na cesti in na vsiljive trgovce. Razslojevanje družbe se vidi predvsem po hišah in voznem parku. Ljudi pod pragom revščine pa tukaj praktično ni oz so res zelo zelo redki.

Ne pozabite na Gopro kamero, ker voda je kristalno čista.

Kam se odpraviti in za koliko časa?

Večina turistov pride na Barbados za teden dni. Povprečen turist je tukaj en teden in en teden na križarki, s katero obišče še katere izmed sosednjih otokov. Hoteli na Barbadosu so višjega cenovnega razreda in pa super luksuzni. Poleg hotelov se oddaja tudi veliko apartmajev. Ti so običajno v lepše urejenih soseskah ali tik ob plaži. Ni potrebe, da bi se tukaj selili, kajti celotni otok lahko obitete iz ene točke.

Kako se navadiš na vožnjo po “napačni strani”?

Na Barbadosu se vozi po levi strani in vozila imajo volan na desni strani. Omejitve hitrosti so v km/h. Ceste so slabše kot pri nas a mnogo boljše kot v Aziji. Kot zanimivost je na cestah tudi že veliko električnih vozil (predvsem BMW i3 in Hyundai ionic). Verjetno je prvi šok vožnja v rondo po napačni strani. Vendar že po prvem dnevu se zelo hitro privadiš vožnji. Sploh, ker so domačini izjemno prijazni na cesti. Spuščanje v križiščih, ob prečkanju in na rondojih je tukaj nekaj povsem vsakdanjega. Za Slovence večji šok, kot vožnja po napačni strani. Tudi vsa vozila “rent-a-car” so opremljena z drugačnimi registrskimi tablicami, tako da se že na daleč vidi, da nismo običajni vozniki. Tudi če se zmotiš ti hitro vsi pomahajo in nihče ne ponori, kot smo to vajeni doma.

Na Barbadosu boste večjo gnečo na plaži doživeli zgolj v mestu Bridgetown.

Komu priporočava Barbados?

Karibi so že tako ali tako svetovno znani po svojih čudovitih plažah. Barbados vas bo poleg tega še navdušil z urejenostjo, varnostjo in tem, da tukaj ne mrgoli turistov. Cene so tukaj višje in prav zato Barbados ne bo nikoli Azija s kupi smeti in morjem turistov. Tukaj je čisto, urejeno in nadvse prijazno. Številne plaže omogočajo, da se umakneš od vrveža sodobnega sveta in uživaš. V toplem turkiznem morju, s cocktailom v rokah in s komadom “Palme in valovi me vlečejo tja” v mislih. To je to!

Kaj vse si morate ogledati in kaj naju je najbolj navdušilo pa sledi v naslednjem blogu…

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.