Retro Classic Stuttgart

Avtor: Anej Ferko 4. marca 2020 1 komentar 9 minut - čas branja.

Prav vsak avtomobilski navdušenec pozna avtosalone v Ženevi, Frankfurtu, New Yorku. A zgodba o sejmu Retro Classic v Stuttgartu je precej manj poznana. Gre za največji dogodek na svetu, ki je povezan s starodobnimi vozili. Sejem je letos praznoval 20. obletnico in prav zato je bilo v Stuttgartu še posebej zanimivo. Eksotika iz vseh koncev sveta je privabila ljubitelje iz celotne Evrope.

Vsak konec februarja je v Stuttgartu že dvajset let v znamenju dogodka Retro Classic. Stuttgart je od Ljubljane oddaljen dobrih 650 kilometrov. Praktično celotna pot poteka po avtocesti in ni naporna. Na pot se poleg avtomobila lahko odpravite tudi z avtobusno linijo. Ker smo s prijatelji pravi avtomobilski nadušenci smo se seveda odpravili z avtom. In velikimi pričakovanji.

Avtomobilska eksotika v Stuttgartu niso samo porscheji in mercedesi. Retro Classic je mnogo več.

Sejem Retro Classic domuje na sejemskem prizorišču Messe Stuttgart. Razstavni prostor meri približno 140.000 kvadratnih metrov in je nesporno največji tovrstni dogodek. Podobni, vendar precej manjši sejmi so še v Essnu, Padovi in v Parizu. Prva izdaja sejma je bila pred 20 leti in je bila organizirana precej bolj skromno. Ljubitelji starodobnikov, zbrani okrog nemca Karla Ulricha Herrmanna so se zbrali z namenom, da bi trgovali med seboj. Ustanovitelj sejma je še vedno aktiven in poudarja, da tukaj ne gre le za dogodek temveč združujejo vozniško kulturo in življenjski slog. Seveda pa ne gre zanemariti, da gre tukaj tudi za velik posel. Samo letos je bilo za namen prodaje na sejmu kar 1800 vozil, skoraj dvakratnik številke iz leta 2019. Nemci, ki veljajo za strastne ljubitelje starodobnikov, imajo evidentirano shranjenih 1,59 milijona klasičnih vozil, ki imajo pri njih tudi posebno registrsko oznako.

V Stuttgartu vse od Austinov do Zeppelina

Letošnji obseg sejma je bil kar 4.000 vozil. Starodobniki niso zgolj stari mercedesi, fiati, porscheji. Tukaj so razstavljeni tako starodobniki, mlajši t.i. youngtimerji, avtomobilske ikone današnjega časa, traktorji in celo avtobusi in tovornjaki. Zloščenost razstavljenih vozil je povsem primerljiva s tistimi, ki jih vidimo v salonih novih vozil. Tudi obnovljeni starodobniki so obnovljeni z res občutkom in nemško natančnostjo. Ne gre spregledati dejstva, da je bilo samo na prizorišču nekaj deset Mercedesov 300 SL, katerih cene so že presegle milijon evrov.

Retro Classic niso samo starodobniki. So tudi Youngtimerji in atraktivni novodobni avtomobili.

Če vas skrbi, da ne boste videli novodobnih ikon je tukaj dovolj prostora za vse eksotične lepotce – Ferrari, Bentley, Pagani, Lamborghini. Tukaj je prostora za res vse, kar je še eksotičnega ostalo in vse, kar je eksotično kdaj sploh bilo. Lepo je še videti kraj, kjer so na enem mestu avtomobili z več kot 4 valjnim agregatom. Tukaj kraljujejo litri in valji. Več je boljše, kot nekoč.

Rabljenih in novih miniatur, nadomestnih delov,… je tukaj ogromno.

Sejem je raj za zbiratelje

Na sejmu ni le prostora samo za vozila. Tukaj je ena celotna hala namenjena dodatkom. Tukaj ne spreglejte modelov vozil, miniatur, dodatne opreme, katalogov in brošur v vseh jezikih, knjig,… skratka vsega, kar je povezano z življenskim slogom vseh, ki nam dišijo bencinski hlapi. Če tukaj ne postaneš ljubitelj miniatur, potem težko kjerkoli drugod.

Združitev Gulf ikon

V galeriji so letos pripravili še posebno razstavo. Zbirka vozil Retro Gulf je bila v atriju na vzhodnem delu. V nezamenljivi turkizno-oranžni kombinaciji smo si lahko ogledali vse od Forda GT, Aston Martina DBR9 in kultni Mirage M1, ki je prvi nosil barve Gulf. Zbirka je privatna last in domuje v Angliji. 20 od 43 modelov je bilo razstavljenih v Stuttgartu.

90% obiskovalcev bi sejem priporočilo prijateljem.

Sejem v Stuttgartu je bil letos za tretjino manj obiskan kot lansko leto (2019), kar je gotovo posledica euforije okrog Korona virusa. Kljub temu je bilo tukaj prisotnih kar 1.000 akreditiranih novinarjev iz 29 držav. Vprašani obiskovalci gotovo navdušujejo s pozitivnim odzivom, saj je kar 90% obiskovalcev dejalo, da bi sejem priporočilo prijateljem. In sam spadam med teh 90%. Če boste imeli konec februarja čas, ne spreglejte Stuttgartske poslastice za vse ljubitelje avtomobilizma.

Popravek, 8. 2. 2021
Sejem je v letu 2021 načrtovan med 8. in 11. 07. 2021. Vsi upamo, da se bo zadeva s Covid-19 umirila do takrat.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

1 komentar

  1. Nella pravi:

    Obožujem stare avtomobile, zdi se, da imajo dušo in so čarobni. Z veseljem bi šla na takšno razstavo, dobro, da si lahko ogledam vsaj fotografije 🙂

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.