Sejšeli II. del :: otok Praslin

Avtor: Anej Ferko 5. februarja 2018 Ni komentarjev 9 minut - čas branja.

Najino pot po Sejšelih sva začela na otoku Praslin. Gre za drugi največji otok na Sejšelih, ki s svojo neokrnjeno naravo in turkizno barvo morja zaznamuje vsakogar, ki je kdaj stopil na otok. 

Po dobro uro dolgi plovbi iz glavnega otoka ladja prispe v pristanišče na Praslinu. Taksiji iz celotnega otoka že čakajo, da potnike razvozijo do svojih letovišč. Na Praslin se sicer da priti tudi z letalsko povezavo, vendar je cena temu primerno višja. Ladjo za pot na Praslin je dobro rezervirati preko spleta že prej. V sezoni se namreč rado zgodi, da je ladja že polno zasedena in boste lahko šli samo z naslednjo, ali vam bodo ponudili VIP ložo. O dvojni ceni verjetno ni treba razlagati, potrebe po tem pa zagotovo ni.

Praslin na levi strani in vzhodno od njega manjši La Digue.

Ne razmišljajte!

Določenih stvari na Sejšelih sploh ne premišljujte. Kot sva že v prvem blogu zapisala je obvezno imeti na Praslinu svoj avto. Ta vam bo res dal neodvisnost. Predvsem, ko zagledate lepo plažo enostavno samo parkirate avto, izvlečete brisače in ste že v sanjah. Ker je otok majhen in si boste s pomočjo avtomobila res lahko ogledali vse, kar si želite. Nikakor ne pozabite na fotoaparat. Pokrajina je namreč tako čudovita, da ti bo hitro žal za trenutek, ki ga nisi ujel v fotografijo. Ker so Sejšeli blizu ekvatorja ni potrebno dvakrat opozoriti, da je pomembna uporaba “sončne kreme”. Sonce je tu namreč zelo močno in kar hitro boste imeli rdeče spomine na sanjske plaže. Kdor uporablja Go-pro kamero bo v podvodnem svetu našel svoje zadovoljstvo. Tisti z “droni” pa posnetke, ki bodo zagotovo še dolgo ostali v spominu.

Hiška na plaži z lastno plažo se vam bo še dolgo vtisnila v spominu.

Ko imaš svojo plažo na sanjskem otoku.

Vse namestitve sva si izbrala v naprej in jih rezervirala preko Bookinga. Lastniki te bodo običajno poklicali na dan prihoda, kdaj želiš priti. Elize Villa je namestitev, ki naju je tako očarala, da jo priporočava prav vsakemu. Midva sva na Praslinu Preživela 4 dni. Glede na videno priporočava še kak dan dodatno, da si lahko res v miru pogledate cel otok in morda ne tečete prehitro naprej na La Digue. Hiška je sicer malce odmaknjena od večjih mest. Pot do nje poteka po pravi “đungli”. Jutranji razgled na vzhajajoče sonce je vreden vsake cene. Prekrasno vodo in prijazne lastnike si na Sejšelih kar pripišite kot del obvezne opreme 🙂

Obvezni večerni cocktail: sveže odprt kokos in lokalni kokosov rum Takamaka coco.

Kam nujno?

Na Sejšelih boste z izbiro plaže res težko zgrešili. Praslin in La Digue sta po plažah v samem vrhu sveta. Zagotovo pa so destinacije, ki še posebej izstopajo. Spodaj prilagava obvezen seznam na Praslinu

Anse Lazio – plaža, ki je ne smete izpustiti! Dostopnost z avtom do parkirišča, nato nekaj minut peš.

Anse Lazio

Je to res najlepša plaža na svetu? Na to vprašanje vam težko odgovoriva. Je pa po ocenah mnogih raziskovalcev ena izmed najlepših. Predstavlja točno to, kar imamo v mislih, ko rečemo besedo “Sejšeli”. Čudovito peščeno plažo z belo mivko in kristali koral dopolnjuje turkizno morje in velikanske skale, ki so položene na obrobju. Te skale so zaščitni  znak Sejšelov in po teh skalah hitro prepoznate, da je plaža iz tega konca. Spodnji “drone” video pove vse.

Valle de Mai, narodni park.

Vallée de Mai, je pod zaščito organizacije UNESCO in poznan tudi kot rajski vrt. Pristna džungla ponuja več tisoč kokosovih dreves. Občutek imaš, kot da se je tukaj čas ustavil. Po celem parku je urejena pot, ki je primerna za pohodnike vseh starosti. Najbolj presenetijo ogromni palmini listi, ki so večji od streh običajnih hiš. Ena najznamenitejših podob Sejšelov je Coco-de-Mer, znamenita vrste palme, ki raste le na otoku Praslinu. Njen kokosov oreh ima zelo značilno obliko in spominja na žensko medenico.

Zagotovo najbolj seksi kokos na svetu je tudi med zbiratelji izjemno priljubljen.

Constance Lemuria Praslin Seychelles

Resorti na Sejšelih so pregrešno dragi. Z redkimi izjemami ne ponujajo res nič posebnega. Razred zase je največji rezort na Praslinu – Costance Lemuria. Nahaja se povsem na severo-zahodni strani otoka. Do njega je speljana dobro označena cesta.

Rezortov se izogibajte. Ampak sem se pa le najavite.

Dnevno sprejme do 30 gostov, ki niso hotelski gostje. Se je pa na obisk tega hotela potrebno prej najaviti. Ob vhodu pustite avto in se nato odpravite do sprejemnice. Tam vas bo vratar vprašal po priimku in če ste na seznamu boste lahko vstopili. Rezort ponuja ogromno golf igrišče, pregrešne bazene, savne,… Najpomembnejša pa je dostopnost do še ene izjemne plaže, ki bi jo bilo greh ne obiskati, če ste že na tem koncu sveta.

Razgledna točka

Ko se vračate iz Costance Lemuria rezorta nazaj proti jugu je takoj manjši razcep, kjer obstaja pot na levi strani. Tam obvezno zavite levo na to pot in kmalu boste prišli na parkirišče. Tam je kopica lokalnih vodnikov, ki vas bodo za 10 evrov popeljali na izjemno razgledno točko. Pot je res zelo strma, se jo pa kljub temu da premagati kar v japankah. Razgled je na celoten Praslin, mini letališče na severu in na vso razsežnost golf igrišč rezorta Lemuria. Obdani boste s čudovitimi plažami. Slika spodaj pove vse.

Praslin očara z vsemi čari. V naslednjem blogu razkrijeva, kako je na manjšem otoku La Digue, kjer se lahko okrog prevažate samo s kolesi.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.