Sejšeli IV. del :: Glavni otok Mahe

Avtor: Anej Ferko 25. februarja 2018 Ni komentarjev 6 minut - čas branja.

Mahe je glavni otok države Sejšeli. Na njem je tudi edino mednarodno letališče, zato se vsem turistom pot začne in konča prav tukaj. Midva sva se odločila, da bova na Maheju preživela tri dni in to čisto na koncu potovanja, ko sva že doživela Praslin in La Digue

Po jutranji vožnji iz La Digua nazaj na Mahe sva vedela, da je pred nama še zadnji del počitnic v raju. Mahe je res največji sejšelski otok. Tukaj živi kar 86% prebivalstva in večina na severno-vzhodni strani, kjer je tudi glavno mesto Victoria.

Naklučje je hotelo, da sva prišla na otok ravno v času njihovega največjega karnevala. Ta poteka tri dni in udeleženci so iz celotnega sveta. Izjemno lepo je, kako država diha s festivalom. Že tako izjemno prijazni domačini te praktično takoj vprašajo, če si že bil na karnevalu. In da je to stvar, na katero morš iti obvezno. Tako sva že ob namestitvi v najini hiški od lastnika izvedela, da morava obvezno na festival. In da je tja najbolje iti zgodaj z avtobusom, kajti popoldan so avtobusne linije povsem zasedene, ker iz celotnega otoka vsi drvijo v Victorio.

Festival tradicionalno poteka konec aprila. In je res izjemne razsežnosti. Tudi organiziranost je res na visoki ravni. Ulice varujejo policisti, te dni je vse v znamenju mask, ki so vremenu primerne. Seveda pridejo tudi brazilske plesalke, bruhalci ognja,… Tudi če nisi ljubitelj mask to postaneš tukaj. In vsakič znova se sprašuješ, zakaj imamo mi karneval v največji zimi, če so pa poletne maske toliko bolj zanimive.

Slovenija!

Ko se dan po karnevalu zbudiva čakava na lastnika, da nama pripelje rent-a-car. Dogovorjeni smo ob 9h zjutraj. Midva prideva skoraj po nemško pet minut prej. Kot, da se ne bi nič naučila. Tukaj čas poteka drugače. In nato seveda lastnik kliče rent-a-car…Najprej so avto morali še sčistiti, sledilo je, da je počila guma,… Da skrajšava zgodbo: avto je prišel malo pred eno popoldan. In nasmejani kurir niti ni preveril dokumentov. Važno, da sva ga dobila. In še avtomatika.

V vmesnem času sva seveda imela dovolj časa, da se spoznava z lastnikom. Hitro naju je povprašal iz kje točno prihajava. Zanimivo je res odlično poznal razmere v Evropi. Tudi o Sloveniji je znal povedati, da je to del nekdanje države Jugoslavije, ki jo je vodil Tito. In da je pri nas v Ljubljani študiral njegov sorodnik. Majhen je ta svet. In da je naklučje še večje naju je hitro predstavil družini v sosednji hiški, ki je prihajala prav tako iz Slovenije. Kot, da smo največja nacija na svetu 🙂

Takamaka destilarna – obvezen postanek

Takamaka!

Ko si na Sejšelih sta dve stvari, ki jih ne smeš spregledati – rum Takamaka in njihovo pivo Seybrew. Oba proizvajajo na otoku Mahe. In Takamaka destilarno si lahko tudi od blizu ogledate. Vse skupaj je precej majhno, prijetno in domače. Le kupovanje ruma tukaj vam odsvetujeva, ker je na letališču daleč najcenejši! Tale nasvet vam bo prišel še kako prav! Obvezno morate poizkusiti rum z okusom kokosa. Ki je ena izmed najbolj pitnih pijač, kar sem jih kdaj poizkusil! Kmalu po najinem obisku so pričeli še z izdelavo ananasovega ruma. Verjetno podobno slastna zadevica. Lokacija destilarne: južno od letališča, kakšnih 20 minutk vožnje z avtomobilom, je pa res dobro označena.

Ustavi se, kupi sadje!

Ena izmed stvari, ki jih obvezno ne smete zamuditi so obcestni prodajalci sadja. Star pick-up in zraven gajbice. Na prvi pogled precej skromno. Ampak po okusu pet razredov pred tistim, kar lahko dobite pri nas. Okus ananasa boste tukaj na novo definirali, tudi banane imajo čisto drug okus. Za odžejanje pa ne pozabite na sveži kokos.

V sejšele se enostavno zaljubiš in jih zlepa ne pozabiš!
V sejšele se enostavno zaljubiš in jih zlepa ne pozabiš!

Plaže.

Za Mahe si obvezno vzemite vsaj dva dni časa in avto. Z njim se odpravite po celotnem otoku. Midva sva ga obvozila v enem dnevu. Ustavite se na vsaki plaži, ki vam je všeč. Najljubša? Res je težko izbrati. Sejšeli so za ljubitelje čudovitih plaž pravo razkošje. Vstop na praktično vsako plažo je brezplačen in v aprilu tudi ostalih gostov ni veliko. Tako se ne čudite, da boste na marsikateri plaži povsem sami. Rajsko!

Tudi takšen razgled iz terase Vile se da doživeti na Sejšelih.

Končni stroški?

Pogosto slišiva stavek: saj bi šli na Sejšele samo je res ekstremno drago. Dopuščava možnost, da se odpravite v rezort s 5 zvezdicami, sobno strežbo in zneskom 500 eur na sobo na dan. Ampak zakaj? Res se da preživeti z bistveno manj denarja in 14 dnevni oddih v paradižu vas ne bi smel stati več od 1.500 eur na osebo. Skupaj z letalskimi vozovnicami! S tem, da ni treba razmišljati in stalno preračunavati, če boste imeli dovolj denarja! Da se in vsakemu priporočava, da to vsaj enkrat doživi! Enostavno se boste v to malo otoško državico zaljubili.

Tako, zaključila sva prvi del najinih blogov o Sejšelih. Si prebral ostale najine dogodivščine?

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.