Sardinija :: II. del, sever Sardinije

Avtor: Anej Ferko 9. avgusta 2018 Ni komentarjev 3 minut - čas branja.

Prvo pravilo popotovanja po Sardiniji naj bo: raziskujte, raziskujte in raziskujte. Sardinija ni majhna in prav lahko se vam zgodi, da vas bo zaradi raznolikosti povsem prevzela. 

Sever Sardinije je kot tipični “sever”. Dražji, bolj monden, tudi bolj urejen. Prav nič ni napačno, če se na Sardiniji najprej odpravite na sever, tako kot midva. Sardinija je z velikim cestnim Y povezana z “avtocesto”. Le ta vodi od Sasarija od Olbie na Severu in nato malce nad Oristanom se oba kraka srečata in zavijeta proti jugu do Cagliarija. Tako Sasari kot Cagliari imata mednarodno letališče, tako da se lahko na oba dela pripeljete z letalom.

La Pelosa Sardinija

Zagotovo najbolj zaželjena destinacija na severu je plaža La Pelosa. Z res čudovito turkizno barvo morja ustvarja rajski občutek. Sicer precej kamnita plaža se meša z drobnim peskom. V času turistične sezone seveda prekipeva od obiskovalcev. Hitro se najdejo tudi prodajalci afriškega porekla, ki vam bodo želi prodati praktično vse. Restavracije v bližini že na daleč opozarjajo na “višji standard”. Tudi parkirišča so povsod plačljiva. Je pa več kot vredna ogleda, se namočiti v morju, narediti tistih nekaj slik “za Instagram” in se odpraviti proti manj obljudenim delom Sardinije.

Capo Testa

Nama se je na prvo mesto po drugačnosti zagotovo uvrstil rt Capo Testa. Tipični vulkanski kamni so že tisočletja prepuščeni vplivom vode in morja. Narava je tukaj ustvarila fluidne oblike gromozanskih skal, ki so druga ob drugi na velikem polotoku. Na trenutke vse skupaj močno spominja na Sejšele, le da tu manjka tropsko rastje. Na rtu so urejene sprehajalne poti, tako da odsvetujeva pot v “japankah”.  Pozabite na kopanje, boste imeli pa zagotovo kup novih fotografij v okolju, ki marsikoga spomne na lunino površje. Sliši se dolgočasen rt ampak v živo je res nekaj posebnega.

https://www.youtube.com/watch?v=-QanfN6jzVE

Še en čudovit razgled na Sardinijo in sosednji otok La Maddalena je v bližini mesta Palau. Trdnjava Monte Alture  (La Fortezza di Monte Altura) se nahaja na granitnem pobočju in je bila v 19. stoletju zgrajena z namenom zaščite severne obale Sardinije. Razglašena je za najlepšo trdnjavo v Evropi in navdušuje s samim izgledom in še posebej razgledom. Spodnja fotografija je nastala iz sosednjega skalovja in odpira pogled proti La Maddaleni.

Palau je mesto iz katerega se boste lahko odpravili na sosednjo Maddaleno. Tipično italijansko mestece ni nič pretresljivega, če ne greste ravno na trajekt za naprej.

Sardinija

Vsi ljubitelji belih peščenih plaž boste na Sardiniji uživali. Teh je namreč res veliko. Mnoge med njimi se lepo vidijo že iz ceste. Nato le parkirate na bližnjih parkiriščih in se peš odpravite proti obali. Katera je najlepša in kje prepuščava osebni izbiri posameznika. Brez skrbi vas ne bodo razočarale v nobenem primeru.

Tudi za ljubitelje barov in restavracij na plaži je na Sardiniji poskrbljeno. Hrana je okusna, njihovo pivo pa v vročini še posebej paše. Nujno preizkusite sveže sendviče. Za dober razgled pa je poskrbljeno praktično povsod. Le na italijansko angleščino se morate privaditi.

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.