Sardinija :: I. del

Avtor: Anej Ferko 11. marca 2018 Ni komentarjev 6 minut - čas branja.

Sardiniji pravijo mnogi tudi evropski Maldivi. Z odličnimi letalskimi povezavami iz Benetk, turkizno modrim morjem in prijaznimi domačini je Sardinija odlična alternativa za poletni in še posebej jesenski oddih. Predvsem oddih, ki je lahko precej drugačen od tistih, ki smo jih vsi navajeni. 

Midva sva se za letošnji (sedaj že lanski) dopust odločila, da raziščeva še malce Evropo. Mojo prvo izbiro Grčijo sva tokrat preskočila in izbrala Sardinijo. Je drugi največji otok v sredozemlju, takoj za Sicilijo. Kljub bližini in geografski legi je otok popolno nasprotje tistemu, kar smo navajeni v Evropi. Ne da se je primernati ne z Grškimi otoki, še manj s Hrvaškimi. Izjemno raznolik otok je tudi precej večji od naše Slovenije. In raznolikost med severom in jugom otoka se kaže na vsakem koraku. Mondeni sever in severo-vzhod in klasično mediteranski jug otoka, ki že močno diši po Siciliji. Povsod pa smo priča odlični italijanski kulinariki in pokrajini, ki marsikje res vzame dih.

Tudi septembra se lahko naužijete toplega morja in vročega sonca

Sardinija ob začetku jeseni…

Najprej je treba razčistiti, da so nad Sardinijo turisti zelo očarani. Tako je v poletnih mesecih Sardinija res dodobra okupirana od blizu in daleč živečimi Evropejci. Odlično urejene imajo kampe, veliko je hotelov, tudi apartmajev.

Velika parkirišča pred najbolj obiskanimi plažami so seveda plačljiva in dajejo tudi v jeseni slutiti, da je tukaj poleti prava gneča. Vsi, ki bi radi doživeli bolj umirjene počitnice, brez “sardelic na plaži” in borb za brisače se tako izognite glavni sezoni, ki se tukaj začne s prvim majem in potegne do konca avgusta. Septembra pričakujte nižje temperature (to je še vedno okrog 25-30 stopinj). Predvsem zvečer imejte že v mislih dolge rokave. Po dnevi pa močno sonce še vedno omogoča doživljanje pravega poletja, ko je pri nas na celini že tistih 15 stopinj z jesenskim dežjem. Midva sva se na Sardinijo odpravila zadnjih 10 dni septembra. Letošnji september je bil med hladnejšimi, pa sva se še vseeno normalno kopala v morju in bila v kopalkah preko dneva. Torej: midva priporočava september. Gneče v septembru ni nikjer, plaže pa so še vedno noro atraktivne. In ja, tudi kopati se da čisto normalno.

Avtodom, avto ali letalo?

Na Sardinijo se je seveda mogoče odpraviti na vse mogoče načine. Tukaj vsak pri sebi ve, kaj mu je ljubše. Midva sva izbrala letalo iz Benetk preko ponudnika Volotea. Nizkocenovnik ima trenutno ponudbe za jeseni za manj kot 100 EUR / osebo. Prištejte še nekaj za nujno prtljago in parkirišče v Benetkah ali kombinacijo s prevoznikom. Let je kratek in pristane se v Algheru. Priporočava, da rent-a-car rezervirate v naprej preko kakšnega znanega ponudnika. Nikar ne nasedajte ugodnim spletnim ponudbam, ki se bodo hitro prelevile v lov za drobnim tiskom. Preglejte, kateri tip kartice potrebujete za najem in obvezno vzemite polno zavarovanje. Kajti kaj hitro se zgodi, da vas bodo ponudniki želeli ogoljufati.

Turkizno morje je eno izmed bolj fotogeničnih v Evropi.

Za koliko časa se odpraviti na Sardinijo?

Sardinija je vse prej kot majhna. Po površini je velika 24.090 km², kar je slabih 4.000 km² več od Slovenije. Na Sardiniji živi 1,66 milijona prebivalcev. Infrastruktura je dobra. Imajo glavno avtocesto od severa proti jugu. Cestnine se ne plačuje, tako da pričakujte samo strošek goriva in morebitnih parkirnin.

Potovanje si zato načrtujte v naprej. Lahko si greste pogledati samo severni del, če ste nameravali tja potovati za en teden. V 14. dneh se da ogledati cel otok. Predvsem glavne atrakcije in res lepe plaže. Mnogi popotniki se na Sardinijo vračajo tudi desetletja in vedno znova odkrijejo kaj novega. Midva sva v 10 dneh prevozila preko 2.000 km po Sardiniji in si res zadala cilj, da vidiva čim več. Razdalje med kraji niso majhne in iz Algher-a do Caglihari-ja na jugu se boste vozili tri ure in pol po “avtocesti”.

Hrana in pijača sta zagotovo aduta, ki jih Sardinija, poleg čudovite pokrajine, ima v izobilju.

Midva sva vse namestitve izbrala preko Bookinga. Nobene ni bi lo treba plačati v naprej in v vseh sva bila izjemno zadovoljna. Hoteli so septembra pretežno prazni in ponujajo res dobre cene. Zato izbirajte tiste boljše – z bazeni in dodatno ponudbo. Sploh večje hiše lastniki radi ponujajo tudi preko AIRBNB. Izbira je res ogromna.  Znanje angleščine je po pričakovanjih zelo slabo praktično povsod. Angleško se boste sporazumevali tako le na recepciji hotelov, v restavracijah in na turističnih uradih. Si pa tudi najstarejši pomagajo z “Google translate” aplikacijo na telefonu. Na ta način se lahko z njimi tudi sporazumevate. Tehnologija očitno spreminja turizem.

Komu je Sardinija pisana na kožo?

Sardinija je zagotovo raj za tiste, ki obožujemo turkizno morje in radi fotografiramo. Je med bolj fotogeničnimi otoki v Evropi. Na severu si lahko privoščite fotografije na klifih, vulkanskih kraterjih, starodavni trdnjavi v morju,… Na jugu lahko vidite roza flaminge. In ne tiste za napihnit ampak tiste prave!

Skalnati sever je raj za pohodnike in fotografe.

Ljubitelji kulinarike se boste zaljubili v hrano in pijačo, ki jo ponuja Sardinija. Le morske hrane je precej manj, kot bi pričakovali od “otoka”. So pa zato tukaj izjemno okusni siri in pršuti. Ne smemo pozabiti na ljubitelje vinarstva. Tudi pohodniki boste zagotovo našli veliko veselja zaradi res razvejanih pohodniških poteh in fantastičnih razgledih. So pa razdalje povsod precej velike in kdor ne mara vožnje z avtomobilom bo raje ostal na eni izmed čudovitih plaž in tja zahajal večkrat.

Brez skrbi. Tudi septembra se da kopati in uživati na soncu, ne prav daleč od doma.

V naslednjem blogu razkrijeva atraktivne lokacije na severu Sardinije…

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.