Test: iPhone 11 pro :: Po treh mesecih uporabe

Avtor: Anej Ferko 28. decembra 2019 Ni komentarjev 7 minut - čas branja.

Že od nekdaj sem velik ljubitelj tehnike. Zato se kar čudim, da še nisem zapisal niti enega bloga iz tega področja. Zato svoj prvi blog iz kategorije Tehnika posvečam telefonu, ki je zaznamoval leto 2019. Novi iPhone 11 pro in moja doživetja z njim.

Zgodovina mojih telefonov ima res že zelo dolgo brado. Začetki z vedno robustno Nokio 3310, pa kasneje legendarna Nokia 3650, ki je navduševala s kamero (v velikosti 0,3 mega piksla) in s katero smo poslikali vse mogoče stvari v srednji šoli. Kasneje je prišel SonyEricsson K750i z legendarno kamero z 2 mega piksloma. Kljub večni pripadnosti znamki Nokia sem (zaradi fotoaparata) presedlal “na konkurenco”. In kaj kmalu bi se to zgodilo tudi letos. A izkušnja iz preteklosti je pokazala, da navajenosti na operacijski sistem ne zamenjaš kar tako. Pot z Ericssonom tako ni trajala dolgo in sledila je Nokia N95 8Gb. Ta je s svojo 5 mega pikselsko kamero takoj osvojila moje srce. Šele sedaj opažam, da so moje menjave telefonov skoraj vedno povezane s fotografskim napredkom.

Včasih smo o takšni zamegljenosti ozadja le sanjali. In je bila rezervirana zgolj za fotoaparate iz cenovnega razreda 3 tisoč evrov in dalje. Slika popolnoma brez obdelave.

Časi so minevali, preiskusil sem Android. Zelo dolgo nasprotoval iPhonu in na koncu le popustil z iPhonom 4s. Nikoli (do trenutnega telefona) nisem kupil najnovejše generacije iPhona. Preprosto zato, ker so bile spremembe premajhne in razlika v ceni gromozanska. Modeli, ki so mahali v slovo pa so bili vedno zelo dobra nakupna priložnost.

Po petici, šestici je iPhone 7plus v mojem žepu zdržal res dolgo. Leta so se poznala le na bateriji, ostalo je dejansko delovalo (in še deluje pri novi srečni lastnici) kot prvi dan. Tudi kamera je še danes na iphone 7plus zelo dobra. Prav zanesljivost in navajenost na sistem Apple je tista, ki me vedno znova prepriča, da ne zavijem na pot “konkurence”. Apple je zadnja leta imel res močno konkurenco in vzhodnjaki so fotografsko predstavljali res vrhunske naprave. Ti so drug za drugim prehitevali paradnega konja – iPhona, ki na koncu kljub vesmu še vedno kroji podobo in izgled telefonov. Ne le svojih ampak tudi konkurenčnih. Starost aparata je bila tako dobra popotnica, da sem si prvič po dolgih letih v živo pogledal prenos predstavitve novega iPhona. In vse oči so bile seveda uprte v različico 11pro.

Res nisem dolgo čakal. Kot tehnološki frik sem pač šel prvič v življenju “čakat” na iPhone in ga uspel “iz prve” dobiti kot “prvi”. V poplavi tako alu drugače plačanih člankov, ki jih prebirate, moram poudariti, da sem telefon kupil in ne dobil. In tudi za ta blog ne dobivam niti centa podpore. Pač na svoj “bucket list” sem si želel dodati še izkušnjo “nakupa iPhona prvi dan” in zadovoljstvo je bilo popolno.

Anej Ferko - novi iphone 11 pro
iPhone 11pro sem si res želel imeti “tukaj in zdaj”. Foto: Miro Majcen

Vsak, ki je kdaj kupil svoj “drugi” iphone ve, kako je, ko prvič prižge novo jabolko. Vse skupaj izgleda enako, kot je bilo. Le denarnica je precej tanjša. A vse je tam, kjer mora biti in spremembe so točno tam, kjer si jih pričakoval. Zaradi začetnega navdušenja sem ta blog hotel napisati že po nekaj dneh. A sem bil popolnoma preveč euforičen in sem imel občutek, da me bo ta euforija tako ali tako minila. Pa me ni! Po treh mesecih sem nad telefonom navdušen, kot prvi trenutek, ko sem gledal predstavitev in se čudil trem kameram in ostalim novostim nove generacije “ajfona”.

Kje je trik?

Tehnične specifikacije, velikost pomnilnika, procesorja itd,… si lahko pogoogla vsak. Tudi vsak android navdušenec mi hitro razloži v čem vse je boljši novi Huawej ali Samsung. Prav zanimivo je, kako euforično te želi vsak prepričati, da si kupil predrago in preslabo stvar. A kaj, ko sem sam z njim popolnoma zadovoljen in me v nasprotno ne prepriča prav nič. In najboljše je, če vse android navdušence hitro pohvališ, da imajo prav in da iPhona pač kupujemo samo še norci. In jih pustiš v sreči in popolnem zadovoljstvu, da imajo prav. Ti pa euforično naprej uporabljaš telefon, kjer je vse točno tam, kjer pričakuješ in dela tkočno tako, kot mora.

Sam sem že dolgo časa verjel, da bo prišel telefon, ki bo znal na najinih popotovanjih zamenjati DSLR fotoaparat. Na popotovanja namreč vedno znova “vlačiva” mojo foto torbo z vso možno opremo, objektivi itd. Tudi slikanje z velikim objektivom je lahko na plaži hitro zelo moteče. Prav zato sem bil že tik pred nakupom manjšega, a vseeno fotoaparata polnega formata (EOS RP). In prav iPhone 11 pro mi je preprečil to. Ker sem prišel do spoznanja, da imam več kot dovolj dober fotoaparat sedaj s seboj vedno in povsod. V “ajfonu”.

V popolni temi in “iz roke”. Kaj v ozadju računa procesor ne vem. Rezultat pa navduši. Sploh z ostrino.

Osupljive nočne fotografije

Točka, kjer novi iPhone dejansko blesti je nočna fotografija. Sam sem se z njo srečeval že pri vseh digitalnih aparatih, kasneje pri DSLR fotoaparatu in nisem še imel v rokah fotoaparata, ki bi nočno fotografijo naredil “iz roke” tako dobro, kot to zmore iPhone. Ja, ta članek ni reklama! Še enkrat poudarjam. Kaj v ozadju dela programska oprema in kako takšno sliko sestavi iz več slik me niti približno ne zanima. Kot uporabnika mi je všeč dejstvo, da telefon vedno znova in znova naredi fotografijo, ki že meji na kič. In naj bo to nočni koncert, mesto, ali slika prijateljev.

Po treh mesecih sem nad telefonom navdušen, kot prvi trenutek, ko sem gledal predstavitev in se čudil trem kameram in ostalim novostim nove generacije “ajfona”.

Štiri kamere namesto težkih objektivov in cele torbe opreme.

Ko je prišla na trg kamera Gopro smo vsi postali nori na širokokotne posnetke. Vi počitniški blogi ali sodobnejši vlogi so tako v večino časa posneti z Gopro širokim kotom. Ima svoje posebnosti in hitro navduši zaradi perspektive, ki je običajno nismo vajeni. Tako ima novi iPhone s širokim kotom (primerljivim z 12mm na polnem formatu – stavek, ki ga boste razumeli samo fotografi) res odlično izhodišče, da postane vsestranska kamera.

Selfiji niso sedaj nič slabši, kot če bi bili slikani z “zadnjo kamero”

Odlično navduši tudi sprednja kamera, ki je sedaj z enako kvaliteto, kot smo vajeni na zadnji strani. Tako da so “selfiji” brez slabe vesti enako kvalitetni, kot tisti zadaj.

Cena? Naslednji bo zagotovo še dražji in se bo vseeno prodajal.

Pri iPhonu se zelo pogosto spotaknemo ob ceno. Vendar se je treba zavedati, da lahko 2 leti star aparat še vedno prodate za 200-300 evrov, kar je več kot katerikoli konkurenčni telefon. Iphone preprosto drži svojo ceno in je tudi čez čas še vedno vrhunski izdelek. Če pomislim, da imam sedaj vedno s sabo vrhunski fotoaparat mi je cena popolnoma sprejemljiva. Telefon danes dnevno uporabljamo preveč in je ne le telefon temveč orodje za delo. Na njem imamo vse, kar sem kdaj želel imeti na računalniku, fotoaparatu in še kameri skupaj. Če pohvalim še baterijo, ki me pri res veliki uporabi na koncu dneva še vedno preseneti s 40 in več % lahko rečem, da je Apple res naredil skok naprej in predstavil telefon, ki ne razočara. In po dveh letih sem prepričan, da se bodo kupci zanj našli praktično takoj.

Prispevek je subjektivno mnenje avtorja in ni oglasna vsebina!

Avtor:

Na potovanje se ne odpravim brez fotoaparata. Uživam v ustvarjanju nepozabnih spominov in dobrih fotografij. V zadnjem času je mesto prvega fotoaparata prevzel kar telefon. Anej se ukvarja z marketingom. Svojo karierno pot sem začel v turizmu in nadaljeval v avtomobilski industriji. Samo nekaj, kar delaš s srcem, lahko delaš nadpovprečno.

Oddaj komentar

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.